Angst is een vitale emotie die je waarschuwt dat er gevaar dreigt. Het laat je weten wanneer het eigenlijk niet zo goed gaat. Zonder angst weet je niet dat je leeft, daarom zoeken sommige mensen zo graag het uiterste avontuur op. Er is niks mis met angst (of met welke emotie dan ook). Het wordt pas lastig wanneer we onze angst willen onderdrukken of controleren. Iets dat zich meestal uit in chronische stressklachten. Acupuncturist Nathalie Kamp sprak in haar podcast met collega acupuncturist Willem Pinksterboer die een verrassende kijk op het thema deelt…
De gezonde kant van angst: 3 waardevolle inzichten
Nathalie: ‘Angst is een emotie die ons behoorlijk overhoop kan halen. Kijk maar naar wat er nu allemaal speelt in de wereld; de één is bang voor het virus, de ander is juist bang voor de maatregelen. We zijn het met elkaar oneens en waarschijnlijk zijn we allemaal het bangst voor de verdeeldheid die aan het ontstaan is. Ik vroeg me af wat al die angst eigenlijk doet met onze gezondheid. Daarom zocht ik Willem Pinksterboer op voor een podcast. Hij is acupuncturist en kan geweldig vertellen over de Oosterse filosofie. Hieronder vind je alvast een paar eye-openers die ik van Willem kreeg over angst.
1. Doodsangst
De ‘moeder der angsten’ is in onze cultuur volgens Willem de angst voor de dood. We zijn als de dood voor onze eigen vergankelijkheid. De oorsprong hiervan is wellicht te vinden in onze opvoeding en wordt later bevestigd door de maatschappij. Ook onze medische wetenschap lijkt er op gericht om de dood te willen verslaan.
De westerse cultuur en angst
Wil je liever niet toegeven dat je soms bang bent? Dat zit dus misschien in je opvoeding gebakken. In onze westerse samenleving houden we niet van onzekerheid en angst. We hechten juist waarde aan kennis en controle. We willen zo veel mogelijk weten en kennis hebben over de dingen en de materie, zodat we die materie kunnen controleren. En die materie is eigenlijk de natuur en het lijf waarin we leven. We zijn er enorm mee bezig om dit allemaal te kunnen beheersen, want dat maakt dat we ons veilig voelen. Maar hoe veiliger we ons willen voelen, hoe meer de angst eigenlijk juist tussen de kieren door komt. Dit maakt ons onrustig en gejaagd. Het zorgt ervoor dat we slecht slapen en allerlei psychische en lichamelijke gezondheidsklachten ontwikkelen.
2. Van fiksen naar voeden
Eigenlijk willen we het liefst zo snel mogelijk van die angstklachten af. We willen het defect in ons lichaam laten fiksen zodat we weer terug kunnen naar de oude situatie. We vragen ons voortdurend af: ‘Wat moet ik doen om dit probleem op te lossen?’ Maar dit is een naar buiten gerichte actie die je waarschijnlijk niet gaat helpen op de lange termijn. Want je lichaam is geen apparaat, je bént je lichaam, en voor echte heling is transformatie nodig. Bij transformatie wordt het niet meer zoals het oude, maar ga je naar een nieuwe balans. Een balans die beter past bij wie je echt bent. Om daar te komen vraag je niet ‘Wat moet ik doen?’ maar stel je jezelf de vraag: ‘Wat heb ik nodig?’ Wat vraagt deze klacht van mij? Dan zie je je emoties als een kans om ‘wakker te worden’. Je lichaam wordt je instrument om te voelen hoe het met je gaat. Dan ben je niet bezig met fiksen, maar met voeden.
Hert, Tijger, Olifant
Sommige mensen ervaren dat ze extra gevoelig zijn, of hooggevoelig. Willem maakt de vergelijking met een Hert, Tijger en een Olifant. Onze prestatiegerichte maatschappij vraagt met name om Olifanten en Tijgers. Kijk maar naar de enorme hoeveelheid prikkels. Dan moet je haast wel een olifant zijn en een dikke huid hebben. Als je een hert bent heb je het in deze samenleving niet altijd makkelijk. Gevoelens van onveiligheid kunnen daarbij horen.
3. Het Chinese model van de 5 elementen
De Chinese geneeskunst heeft de dynamiek van Qi (levensenergie) duidelijk in kaart gebracht in het model van de 5 Elementen. Deze 5 krachten voeden en controleren elkaar. Bij ieder element hoort een emotie. Angst hoort bij het Water element, de duisternis, de diepte. Bij de Nier. Omdat alle elementen elkaar beïnvloeden betekent dit dat angst zich kan uiten in allerlei heel verschillende klachten in ons lijf. De eerste stap naar transformatie is het erkennen van je angst. Het is vervolgens de kunst om met aandacht te luisteren en te voelen. Werk je zo hard (Hout) omdat je bang bent (Water) om te falen? Of wordt je angst gevoed door onverwerkt verdriet (Metaal)? De Oosterse filosofie is uniek omdat het alles verbindt; het materiële (je lijf), het emotionele en het spirituele. Dit geeft enorm veel inzicht en verdient daarmee een grote plek in ons gezondheidsstelsel.’ Hulp nodig bij je angstklachten? Kijk dan voor meer informatie op nathaliekamp.nl. Lees hier de uitgebreide blog waar je ook de gegevens van Willem Pinksterboer vindt.
Luister naar de podcast ‘Is angst gezond?’ – 57 minuten
1. Link om te luisteren via Spotify
2. Link om te luisteren via Apple Podcasts
Meer lezen van Nathalie Kamp
1. (Chronische) hoofdpijn: deze remedies uit de Chinese geneeskunde brengen verlichting
2. Acupunctuur en je menstruatiecyclus: zo herstel je jouw Yin-Yang balans
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!