De avocado is hot. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste avocado-importeur ter wereld. In 2017 aten we samen meer dan 39 miljoen kilo avocado’s (10 jaar geleden was dit 10 miljoen kilo). Veel receptenboeken, schrijvers en influencers prijzen de avocado de hemel in. En dat heeft effect want de groene grote ‘testikels’ volgens de Azteken, zijn niet aan te slepen. Food influencer Colette Dike maakte het kookboekje Avocado en dit is één van onze lievelingsrecepten.
Recept: deze avocado-fetaspread geeft krokante toast superpowers!
Avocado’s bevatten meer kalium dan bananen. Ook zitten ze vol met het omega 9 oliezuur, het stofje dat olijfolie zo gezond maakt. De meeste Nederlanders eten veel te weinig vezels, maar dat probleem is gauw opgelost wanneer je regelmatig een avocado eet: deze zitten vol met oplosbare en onoplosbare vezels. Verder barsten avocado’s van de vitamine K, vitamine C, vitamine E, vitamine B5, vitamine B6 en foliumzuur. Daarnaast bevatten avo’s plantenstoffen die als een antioxidant kunnen werken. Luteïne en zeaxanthine zijn hier voorbeelden van. Dit zijn carotenoïden die verwant aan bètacaroteen, een stofje dat rijkelijk te vinden in worteltjes. Grootmoeder zei altijd dat worteltjes goed zijn voor de ogen en bereidde ze met wat boter. Door boter worden de carotenen beter opgenomen, zodat het lichaam daaruit meer vitamine A kan produceren. In avocado zit – naast de carotenoïden – veel vet wat er net als bij worteltjes met boter voor zorgt dat de carotenen beter kunnen worden opgenomen en omgezet in vitamine A. Kortom nog meer reden om van de uitkomst van onderstaand recept te smullen!
Ingrediënten
– 1 avocado
– 4 bruine boterhammen
– 50 g feta (witte kaas)
– 25 ml water
– versgemalen koffiebonen
– eventueel: rock chives (cress/kiemen met zwarte kopjes)
Bereiding avocado-fetaspread sandwich
Bereid de toast uit de broodrooster of uit de pan. Bestrijk bij dat laatste het brood aan beide kanten goed met olijfolie en gril of bak het net zo lang (keer regelmatig om) tot de toast bruin is en donkere randjes heeft. Het beste kun je hiervoor zuurdesembrood gebruiken, dat heeft een sponsachtige structuur en maakt de toast lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. In plaats van olijfolie kun je ook boter gebruiken. Pureer nu in een keukenmachine of met een staafmixer de feta samen met het water. Voeg waar nodig wat extra water toe. Schraap de feta van de zijkant naar beneden en ga net zo lang door totdat het superromig is! Voeg op het laatst de avocado toe en pureer tot een gladde spread. Smeer de whipped avocado en fetaspread over de warme toast, besprenkel met de versgemalen koffiebonen en eventueel met rock chives. Heerlijk in combinatie met een kopje koffie. Avocado by Fooddeco van Colette Dike, uitgeverij Becht, €10,99 via Bol.com
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!