Dagelijks komt holistisch gynaecoloog Ginny Chamorro vrouwen tegen die worstelen met klachten zoals slecht slapen, een kort lontje of aankomen in gewicht. Je hormoonbalans speelt bij dit soort klachten meestal een essentiële rol. Deze kun je onder andere verbeteren door belangrijke leefstijlaanpassingen te maken. Het is hierbij verleidelijk om je te focussen op wat je allemaal niét ‘mag’ doen en eten, maar Ginny helpt vrouwen hun aandacht te richten op waar ze juist meer van mogen genieten. Neem het eten van groente: dit kan een grote positieve invloed op je hormonen hebben en ook nog eens lekker en leuk zijn. Hieronder vertelt Ginny je meer.
Gynaecoloog legt uit: waarom een gezonde hormoonbalans begint bij groente eten
Ginny: ‘Als het gaat om het verbeteren van de hormoonbalans en verminderen van fysieke en mentale klachten, benadruk ik graag wat vrouwen juist méér mogen eten en doen. Groente eten is daar een goed voorbeeld van. Ik raad vrouwen met een hormonale disbalans altijd aan om héél veel groente te eten, in verschillende kleuren en soorten. Kijk wat het seizoen biedt en geniet van de veelzijdige smaken. Het leuke is dat je je door zo’n kleine aanpassing vaak ook meteen beter voelt. Heerlijk, dat lichte blije gevoel na het eten in plaats van een opgeblazen buik die je soms de dag erna nog voelt.
5 manieren waarop groente eten je hormoonbalans ondersteunt
Als je veel groente eet, help je je lijf op verschillende manieren bij het in balans houden van je hormonen:
1. Je ondersteunt je lever
Je lever speelt een centrale rol bij de afbraak van hormonen, waaronder oestrogeen en progesteron. Veel groenten bevatten veel stoffen die de leverfunctie ondersteunen, zoals vitamine C en E en mineralen zoals magnesium. Groenten zijn bovendien rijk aan vezels, die binden aan het oestrogeen dat door de lever wordt uitgescheiden. Als je niet voldoende vezels eet kan het overtollige oestrogeen opnieuw in je bloedbaan worden opgenomen, wat oestrogeendominantie in de hand kan werken. Specifiek kun je meer bieten, wortels en bladgroenten op het menu zetten om je lever te ondersteunen bij het afbreken van oestrogeen.
2. Je remt laaggradige ontstekingen
Groenten zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, en bètacaroteen, stoffen die laaggradige ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen. Chronische ontstekingen kunnen de hormoonbalans verstoren, vooral doordat ze de productie van stresshormonen zoals cortisol verhogen. Een te veel aan cortisol kan de aanmaak van progesteron beïnvloeden doordat cortisol en progesteron worden geproduceerd uit hetzelfde basisbestanddeel genaamd pregnenolon. Wanneer het lichaam te veel cortisol nodig heeft, wordt er meer pregnenolon omgezet in cortisol in plaats van in progesteron. Dit mechanisme leidt tot een verminderde beschikbaarheid van progesteron. Door veel groente te eten (en je stresslevels te verminderen!) kun je dus indirect je progesteronspiegels ondersteunen en zorgen voor een betere balans tussen het oestrogeen- en progesteronniveau in je lichaam.
3. Je ondersteunt je estroboloom
Dat groente eten een positief effect heeft op de hormoonbalans heeft ten slotte ook met je darmmicrobioom te maken. De biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels die in je darmen leven vormen samen je darmmicrobioom. Deze organismen hebben een enorme impact op je algehele fysieke én mentale gezondheid. Interessant genoeg wijst recent onderzoek uit dat er een subgroep van darmbacteriën is, het estroboloom, dat een grote rol speelt bij specifiek je hormoonhuishouding. Het estroboloom beïnvloedt namelijk de hoeveelheid oestrogeen in je lijf. Dit betekent dus dat je darmgezondheid invloed heeft op je hormonen. En dat de factoren die je darmen uit balans brengen, ook de hoeveelheid circulerend oestrogeen kunnen verstoren.
Kruisbloemige groenten
Het goede nieuws is dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid van ons darmmicrobioom. We kunnen de ‘goede’ bacteriën extra voeden en de ‘slechte’ juist minder. Het zal je niet verbazen: jouw voeding speelt daarbij een bepalende rol. Door veel groente, en dus vezels, te eten help je de goede bacteriën in je darmen om hun werk te doen. Met zoete en vette bewerkte producten voed je daarentegen vooral je ‘slechte’ bacteriën. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, en kool zijn vooral nuttig om lekker veel van te eten. Deze bevatten namelijk enzymen die de oestrogeenstofwisseling in de darmen extra kunnen verbeteren.’