Schrik niet, maar 1 op de 5 Nederlanders loopt rond met darmklachten. Maar ook zonder klachten kunnen er verstoringen ontstaan die op termijn leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om dit niet te negeren. De gezondheid van je darmen is namelijk van grote invloed op je algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Zo wordt 90% van het ‘gelukshormoon’ serotonine in je lijf in je darmen aangemaakt, en bevindt wel 70% van je weerstand zich in je darmmicrobioom. Hieronder lees je meer over het web van intelligente verbindingen tussen je darmen en je gezondheid.
Waarom je fysieke en mentale gezondheid begint in de darmen
Vroeger werd gedacht dat onze darmen vooral van invloed waren op het verteren en verwerken van voeding, later werd ook bekend dat ze een grote rol spelen in ons immuunsysteem. Inmiddels weten we dat de onze darmen ook impact hebben op de werking van onze hersenen en op deze wijze ons denken en ons doen beïnvloeden. Experts noemen de darmen niet voor niets ons tweede brein.
Je darmmicrobioom en neurotransmitters
Je darmen beïnvloeden je hersenen doordat darmbacteriën (samen vormen deze je darmmicrobioom of darmflora) een enorme hoeveelheid signaalstoffen, oftewel neurotransmitters, afscheiden. Sommige signaalstoffen die in je darmen worden aangemaakt, komen via je bloedbaan in je hersenen terecht. En daar beïnvloeden ze jouw gemoedstoestand. Er zijn ook neurotransmitters die ervoor zorgen dat de zenuwen aan de buitenkant van je darmen signalen afgeven die je hersenen bereiken. De darmbacteriën bepalen dus welke signalen er aan je hersenen worden afgegeven en in zekere zin dus ook je mentale gesteldheid. Een goed voorbeeld van een invloedrijke neurotransmitter is serotonine. Zo’n 90% van alle serotonine in je lijf wordt geproduceerd in je darmen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een verstoring van je darmflora kan zorgen voor een verminderde productie van serotonine. Je kunt daardoor angstig worden en zelfs depressief raken.
Darmproblemen
Inmiddels begrijp je hoe belangrijk een gezonde darmflora is voor je fysieke én mentale gezondheid. Toch loopt zo’n 20% van alle Nederlanders rond met darmklachten. Vaak wordt al snel gedacht aan PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom), maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van parasieten of de ziekmakende schimmel Candida. De beste manier om te achterhalen waar jouw klachten vandaan komen? Doe een ontlastingsonderzoek. Je lichaam is namelijk net een logboek. Alle informatie over je gezondheid is erin opgeslagen. Deze informatie kun je laten ‘uitlezen’. Niet alleen uit lichaamsvloeistoffen zoals bloed en speeksel, maar óók uit ontlasting. Door je ontlasting te laten onderzoeken kun je eventuele afwijkingen vroegtijdig in het vizier krijgen. En dat is belangrijk omdat sommige afwijkingen zich kunnen ontwikkelen tot serieuze gezondheidsrisico’s. Als je er op tijd bij bent kun je ze in de meeste gevallen echter met een paar aanpassingen in je leefstijl in de kiem smoren.
3 tips voor een betere darmgezondheid
Direct beginnen met werken aan gezonde darmen? Deze 3 tips helpen je op weg.
1. Gezonde voeding en probiotica
Gezonde darmen beginnen natuurlijk bij gezonde voeding. In groenten vind je de nodige gezonde vezels. Daarnaast kunnen fruit, granen, peulvruchten, vis en noten van positieve invloed zijn op je darmflora. Vlees, geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen brengen je darmflora juist uit balans. Naast gezonde voeding zijn ook probiotica van belang voor gezonde darmen. Probiotica zijn levende micro-organismen die bij toediening in de juiste hoeveelheden een gunstig effect op je gezondheid hebben. Probiotica komen voor in gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, in bepaalde kazen en in zuurkool.
2. Ontspanning
Je zag ‘m vast al aankomen, want chronische stress is nergens goed voor. Dat geldt ook voor je darmflora. Kleine veranderingen kunnen al enorm veel doen voor je stresslevels. Laat die extra koffie eens staan, let gedurende de dag op je ademhaling, zet wekkers voor regelmatige werkpauzes. Leg minimaal een uur voor bedtijd je telefoon weg en plan wanneer je kan een fijne yoga– of meditatiesessie in. Een goede nachtrust is ook key.
3. Beweeg voldoende
Bewegen is net zo belangrijk voor je darmen als ontspannen. Denk hierbij zeker niet aan vijf HIIT work-outs per week. Een wandeling kan al wonderen doen. Het is van belang dat je naar je lichaam luistert: onder alle signalen van je hoofd en buitenaf weet je vaak precies wat je nodig hebt. Of dat nu een intensieve krachttraining of yin yoga is, het belangrijkste is dat je in beweging bent. Zo stimuleer je een soepele spijsvertering en ondersteun je een gezonde werking van je darmen.