Je bloedsuikerspiegel is een maat voor het glucosegehalte in het bloed. Omdat glucose één van de belangrijkste brandstoffen is voor je lijf, doet je alvleesklier er alles aan om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Je bloedsuikerspiegel kan gedurende de dag echter gaan schommelen. Niet alleen door je eetpatroon, maar bijvoorbeeld ook door stress of hormoonschommelingen. Gelukkig kun je zelf van alles doen om de balans te herstellen. In dit artikel vind je 5 tips.
Bloedsuikerspiegel: met deze 5 tips stop je schommelingen
Simpel gezegd staat je bloedsuikerspiegel voor de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose komt in je bloed door wat je eet. Koolhydraten worden in je maag en darmen omgezet in glucose (suiker). De glucose wordt via je bloedbaan vervoerd naar je spieren en organen. Samen met vet is glucose de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Je lijf is dan ook continu bezig om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De hoeveelheid glucose die in je bloed zit wordt gemeten in millimol per liter (mmol/l). Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4,0 en 6,0 mmol/l. Als de waarde boven de 7,0 mmol/l ligt is er sprake van diabetes (suikerziekte).
Schommelingen
Wanneer je bloedsuikerspiegel niet in balans is, voel je je slapjes. Het kan zijn dat je gaat trillen of vlekken voor je ogen krijgt. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen. Maar waar komen schommelingen in je bloedsuikerspiegel dan vandaan? In de meeste gevallen is het eetpatroon de oorzaak. Niet alleen wat je eet, maar ook hoe vaak. Het overslaan van maaltijden of te laat eten zorgt voor een scherpe daling van je bloedsuikerspiegel. Er is echter nog een aantal factoren die schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan:
- Medicatie: De medicijnen die je neemt, kunnen een invloed hebben op je bloedsuikerspiegel
- Alcohol: Alcohol kan leiden tot een hoge of lage bloedsuikerspiegel, afhankelijk van hoeveel je drinkt en of je eet op hetzelfde moment.
- Stress: De hormonen die je lichaam produceren als reactie op langdurige stress kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen.
- Hormoonschommelingen: Als je hormoonspiegel schommelt tijdens de menstruele cyclus, kan je bloedsuikerspiegel mee schommelen, met name in de week voor de menstruatie. De overgang kan overigens ook leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
5 tips om je bloedsuikerspiegel in balans te houden
Gelukkig kun je zelf van alles doen om de balans te herstellen. Kijk maar eens naar deze 5 tips:
1. Eet in de ochtend een eiwitrijk ontbijt
Eiwitten werken heel verzadigend en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Zeker als je ze in de ochtend eet kunnen ze de hele dag effect hebben. Probeer het maar eens. Als je ’s ochtends voldoende eiwitten eet heb je in de (late) middag veel minder zin om te snaaien. Eiwitten zitten in o.a. eieren, noten, volkoren granen en zuivel.
2. Eet voldoende vezels
Koolhydraten die veel vezels bevatten worden minder snel afgebroken en verhogen de bloedsuikerspiegel daardoor ook geleidelijk. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten en volle granen zoals boekweit en havermout. Groenten zitten ook boordevol vezels die de opname van glucose in het bloed vertragen. Probeer bij de lunch en het avondeten dan ook een royale portie groen binnen te krijgen.
3. Vermijd snelle suikers
Koekjes, snoep, frisdranken, maar ook witbrood, witte rijst en aardappelen worden in no-time omgezet in glucose. Ze verhogen daardoor je bloedsuikerspiegel razendsnel met alle gevolgen van dien. Af en toe een snoepje mag natuurlijk, maar eet ze met mate. Drink in plaats van frisdrank water. Vind je water saai? Breng het op smaak met kruiden als munt en gember of een schijfje citroen. Zorg dat je lunch en diner het liefst voor de helft uit groenten bestaan, aangevuld met eiwitten, goede vetten en wat volkoren producten.
4. Voeg kaneel toe aan je eten
Kaneel is een specerij die wordt gewonnen uit de binnenste schors van de kaneelboom. Van oudsher wordt kaneel gebruikt ter verhoging van energie en als bestrijding tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft – net als kurkuma – een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Daarnaast – en nu komt het – houdt kaneel de bloedsuikerspiegel stabiel en kan daardoor zorgen dat je minder trek hebt in zoete dingen. Het is heerlijk om toe te voegen aan je smoothie of havermout.
5. Slaap 7 à 8 uur per nacht
Voldoende slaap is van groot belang voor de hormoonhuishouding. Als je te weinig slaapt heeft dat op bijna alle functies in je lichaam effect, dus ook op je bloedsuikerspiegel. Als je erg moe bent, heb je een energietekort en ga je makkelijker eten. Je trek naar snelle suikers zal dan groter zijn. Zorg dus dat je op tijd naar bed gaat (liever niet na 23.00 uur) en aan 7 à 8 uur slaap per nacht komt.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Bron: A.Vogel