Duurzaam leven. Iedereen wil het, maar waar begin je? En hoe weet je nu wat écht duurzaam is, met zoveel onderzoeken die elkaar soms tegenspreken? Saskia Mulder is zó gepassioneerd over duurzaamheid, dat ze er haar werk van heeft gemaakt. Zo geeft ze trainingen als klimaatcoach en is mede-oprichter van The Next Normal. Ook beantwoordt ze klimaat gerelateerde vragen op haar Instagram-account The Social Reporter, een community van meer dan vierduizend volgers. De aangewezen persoon dus om jou 5 tips te geven waarmee je 2020 duurzaam van start gaat.
5 eenvoudige tips voor een duurzame start van 2020
Tot 2 jaar geleden was Saskia online marketeer. Ze vertelt: Ik kreeg het gevoel dat ik onderdeel ben van de generatie die bepaalt welke kant het op gaat met de wereld – iets wat ook nog eens heel urgent is. Tegelijkertijd voelde ik me zo machteloos. Hoe kan ik maandag weer achter mijn bureau kruipen en alles maar laten gebeuren?’ Ze nam het heft in eigen handen, stopte met haar baan en werd The Social Reporter. ‘Duurzaamheid is een probleem dat iedereen met elkaar verbindt: het heeft gevolgen voor iedereen, óók als je ervoor kiest om je er niet voor in te zetten. Tegelijkertijd is ook de oplossing iets wat iedereen verbindt – we kunnen er, met elkaar, iets veel mooiers voor terugkrijgen. Ik voel me nu dan ook meer dan ooit verbonden met mezelf, met anderen en met de wereld.
1) Consumeer bewust
Nederland is een klein landje, dus je bent misschien geneigd te denken dat we weinig impact hebben. Maar alleen al op het gebied van CO2 staat Nederland in de top tien van meest vervuilende landen in Europa. Sterker nog: als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, zouden we drieënhalve planeet nodig hebben! Onze grootste impact zit hem in het kopen van nieuwe spullen. Denk daarom bewust na voordat je wat koopt. Heb ik dit echt nodig? Misschien kun je het ook lenen, huren of tweedehands kopen.
2) Eet vaker plantaardig
Tweederde van de impact van ons eetpatroon zit in vlees. Dat zit hem met name in de productie ervan: in de hoeveelheid water, maar ook in methaangas dat koeien produceren en wat drieëntwintig keer krachtiger is dan CO2. Ook is er voor het verbouwen van veevoer veel landbouwgrond nodig, wat leidt tot ontbossing. Ter vergelijking: met de grond die nodig is om één vleeseter te voeden, kun je ook zeven vegetariërs en zelfs twintig veganisten voeden! Geen of minder vlees eten is dus een relatief makkelijke manier om duurzamer te leven. Of kies voor kip, dat heeft het minste impact. Nog beter: koop vlees dat anders wordt weggegooid en red het zo van verspilling – een app als Too Good to Go kan hierbij helpen. Of ga eten bij een restaurant dat kookt met voedsel dat ‘over’ is, zoals Instock.
3) Reis anders
Veel mensen schamen zich tegenwoordig als ze op reis gaan met het vliegtuig. En terecht. Om bijvoorbeeld een retourtje Bali te compenseren, zou je zo’n duizend bomen moeten planten. Zelf neem ik tegenwoordig vaak de trein. Je komt misschien minder ver dan met het vliegtuig, maar de reis an sich is al bijna een spirituele ervaring. Vanaf het moment van vertrek heb je het gevoel dat je op reis bent. Je merkt hoe lang het écht duurt om ergens te komen, hoe groot de wereld eigenlijk is en hoe alles met elkaar verbonden is. Bovendien is treinreizen zo ontzettend mindful én heel groen. Dit geldt natuurlijk ook voor dagelijks woon-werkverkeer. De tijd waarin je anders in de file zou staan, kun je ineens aan andere dingen besteden. Natuurlijk heeft niet iedereen de keus om met de trein, of nog beter: de fiets, naar werk te gaan. Misschien kun je de boodschappen wel te voet doen, of de kinderen op de fiets naar school brengen?
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
4) Stap over naar groene bedrijven
Het lijkt een grote stap, maar is sneller gepiept dan je denkt: overstappen naar groene bedrijven. Kies voor een groene bank als Triodos of ASN. Stap over naar een groene energieleverancier. Welke het best bij jou past ontdek je bijvoorbeeld via de ranking van onder andere de Consumentenbond. En zelfs tussen zorgverzekeringen zit verschil: ik heb zelf gekozen voor Ditzo van ASR omdat dat de minst ‘grijze’ is. Door jouw geld naar groene organisaties te brengen, doet dat geld goede dingen voor de wereld, zonder dat je het doorhebt. Bovendien weet je zeker dat er niet geïnvesteerd wordt in dingen waar je niet achterstaat, zoals fossiele brandstoffen. Uitzoeken en overstappen kost misschien even wat werk, maar daarna maak je moeiteloos heel veel verschil voor de wereld.
5) Inspireer je omgeving
Toen ik echt aan de slag ging met duurzaamheid, zag ik ineens overal dingen die duurzamer konden, mensen die niet duurzaam handelden. Daar wilde ik wat mee doen, maar ik realiseerde me al snel: de groene politie uithangen werkt niet. Houd je in plaats daarvan lekker bezig met je eigen proces. Dat hoef je natuurlijk niet alleen voor jezelf te houden; juist door er enthousiast over te zijn, ben je een voorbeeld voor je omgeving.
Bonustip: focus op het positieve
Het belangrijkste in duurzamer leven, is volgens mij dat je anderen nooit veroordeelt. Oordelen polariseert, en als er iets is dat dit probleem groter kan maken, is het polarisatie. Accepteer mensen zoals ze zijn – alle tinten groen zijn oké. Probeer met veel liefde te kijken naar de duurzame dingen die mensen wél doen en daar bewondering voor te hebben. Bedenk je ook dat je eigen zoektocht naar duurzaamheid nooit klaar is, en dat het de ene dag beter gaat dan de volgende. Het is oké. Focus op al die duurzame dingen die je al wél doet en wat je hier al in hebt bereikt, in plaats van op wat minder goed gaat. Bovendien is het spectrum aan dingen die je kunt doen zó groot. Duurzaam leven lijkt zwart-wit, maar elk klein ding telt.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Tekst: Facebook Nederland