Is lekker slapen elke nacht weer een uitdaging? Vaak is er niet één oorzaak, maar zijn er meerdere factoren die jouw nachtrust verstoren: stress, blauw licht afkomstig van schermen, een gehorig huis… En wat dacht je van jouw dekbed? Het materiaal waaronder je slaapt is veel bepalender voor de kwaliteit van jouw slaap dan je misschien denkt. Waarom wol het wint van dons en synthetische vezels lees je hier.
Wollen dekbed: dit zijn de voordelen voor je gezondheid
Als ik érgens jaloers op ben zijn het mensen die elke avond als een blok in slaap vallen en 8 uur later fris en fruitig wakker worden. Wanneer ik voor het laatst 8 uur achter elkaar heb geslapen kan ik me niet herinneren. Inslapen lukt meestal wel, maar vaak word ik midden in de nacht wakker en lukt het me met de beste wil van de wereld niet meer om in slaap te vallen. Knap frustrerend, vooral als je een drukke dag voor de boeg hebt. Ik ben dan ook altijd op zoek naar manieren om de kwaliteit van mijn slaap te verbeteren. Zo heb ik onlangs mijn synthetische dekbed verruild voor een dekbed van wol. En dan heb ik het niet over een kriebelende wollen deken waar mijn oma onder sliep.
Badend in het zweet
Het dekbed waar ik onder slaap is gemaakt van 100% zuivere scheerwol van Terschellinger schapen en ziet er aan de buitenkant uit als ieder ander dekbed. Toch merk ik een wereld van verschil. Toen ik nog onder een synthetisch dekbed sliep werd ik vaak badend in het zweet wakker om vervolgens niet meer goed in te slapen. Nu ik onder wol slaap, word ik minder vaak wakker en slaap ik ook sneller weer in. Dit heeft alles te maken met lichaamstemperatuur en valt wetenschappelijk te verklaren.
De wetenschap achter wol
Aan de Universiteit van Sydney is in 2006 en 2012 uitvoerig onderzoek gedaan slapen onder wol en andere materialen. De universiteit voerde verschillende ‘polysomnography’ tests uit waarbij sensoren de hoeveelheid en het type slaap van proefpersonen meten. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat slapen onder wol zorgt voor een langere en diepere slaap dan slapen onder een donsdeken en/of synthetisch materiaal. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die je elke nacht verliest (gemiddeld 1 liter) en hoe jouw dekbed daar op reageert. Wol heeft de unieke eigenschap om tot 30% van het eigen gewicht aan vocht op te kunnen nemen. Gedurende de nacht wordt het vocht weer afgestoten aan de omgeving. Je huid blijft hierdoor droog.
Synthetische dekbedden
Synthetische dekbedden nemen ook vocht op, maar zijn – in tegenstelling tot wol – niet in staat om het vocht af te stoten. Het vocht blijft dus achter in het dekbed. Dit maakt een synthetisch dekbed erg isolerend (lees: broeierig). Dons neemt geen vocht op (anders zouden alle eendjes naar de bodem zakken) waardoor er vocht achter blijft op je huid. De combinatie van dit verhoogde vochtgehalte met het feit dat de lichaamswarmte niet weg kan van onder een synthetisch of donzen dekbed, zorgt voor een opbouw van warmte (lees: je bed wordt een broeinest) wat zorgt voor een onnatuurlijke verstoring van de slaap.
Lichaamstemperatuur
Ook somnoloog Jeroen Mulder is voorstander van een wollen dekbed: “Een lichte daling van je lichaamstemperatuur is een vereiste om goed te slapen. Is je lichaam te warm dan zal slapen minder goed gaan. Als het te koud is kunnen koude voeten je behoorlijk uit je slaap houden. Het is daarom van belang om onder de juiste materialen te slapen om de temperatuur in bed goed te reguleren. Een goed ademend dekbed van wol in een dekbedovertrek van katoen of linnen kan daar aan bijdragen.” Het voordeel van wol ten opzichte van andere materialen is dat wolvezels warmte reguleren. In de zomer werkt wol verkoelend, in de winter houdt wol je lekker warm. Ook voor een baby kan een wollen dekbedje om deze reden prettig zijn.
Hypoallergeen
Wol is bovendien hypoallergeen wat een wollen dekbed zeer onaantrekkelijk maakt voor de huisstofmijt. Dat effect wordt versterkt doordat er in schapenwol lanoline zit. Dit wolvet is vuil afstotend en komt bij Texelse schapen in zeer hoge mate voor. Lanoline houdt de huisstofmijt ook buiten de deur. Icing on the cake is dat wol ook nog eens diervriendelijk en biologisch afbreekbaar. En de prijs? Dat valt reuze mee, zeker als je je realiseert dan een wollen dekbed makkelijk 20 jaar mee gaat. Dus je scoort ook nog punten op duurzaamheid. Slaap lekker!
Nidra deep sleep oil
Slaap 30 nachten dieper en word energieker wakker met deze ayurvedische wonderolie.Bestel nu