5G en je gezondheid: dit staat je te wachten als dit netwerk de lucht in gaat

Heart + Soul
straling mobieltje
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
03.07.2019

We leven in een “highly wired samenleving” en staan aan de vooravond van een kwantum sprong op dit gebied: de uitrol van het nog snellere 5G telecomnetwerk. Dankzij 5G kunnen we binnenkort op onze smartphone nog sneller documenten downloaden en filmpjes bekijken. Ook zijn veel apparaten in je huis straks verbonden aan allerlei apps op je telefoon. Naast de voordelen van deze snellere verbinding, zijn er ook wetenschappers die hun vraagtekens zetten bij deze technologische voorwaartse sprong. Want wat betekent 5G eigenlijk voor onze gezondheid? 

5G en je gezondheid: dit staat je te wachten als dit netwerk de lucht in gaat

5G is de opvolger van 4G en staat voor de Vijfde Generatie (5th Generation) mobiele communicatie. 5G maakt een buitengewone vergroting in data uitwisseling mogelijk. Hierbij is de transitie van stemuitwisseling naar totale bandbreedte een feit. Hoe zat het ook alweer? 1G faciliteerde stemoverdracht. Via het 2G netwerk kon je naast bellen ook tekstberichten versturen, de bekende sms-jes. Met 3G kon je data gaan uitwisselen zoals foto’s en dit ontwikkelde zich verder naar 4G waarbij ook filmpjes en documenten verstuurd konden worden (via sensoryperspective.com en dan ‘learn about – listening kun je het geluid horen dat bij verschillende frequenties hoort). Met de komst van 5G kan men bestuurderloze auto’s, delivery drones en the Internet of Things realiseren, dat laatste betekent dat alle apparaten in huis met elkaar communiceren en op afstand bestuurbaar worden.

Smart cities

Deze nieuwe systemen gaan dus veel verder dan alleen mobiele communicatie. De tendens is dat alle zaken van het leven steeds meer online gaan en met elkaar worden verbonden. 5G is echter niet een logisch vervolg op 4G maar echt een exponentiële sprong van 4G vandaan. 5G zal 100x sneller zijn dan 4G en de grote belofte van 5G is dat alles smart (= digitaal) gaat worden – van smart cities tot smart manufacturing en smart homes. De vraag is natuurlijk, zitten we hierop te wachten? En… als 5G zo extreem sneller zal worden, neemt dan de stralingsbelasting evenredig toe?

Wat houdt 5G technisch in?

5G, gezondheid, schadelijk5G heeft dezelfde basisprincipes en protocollen als 4G. Het verschil ligt hem in de frequenties. 5G beslaat een nieuw frequentiebereik, te weten tussen de 30 – 300 Gigahertz. 5G vervangt 4G niet maar opereert naast 4G en heeft een kortere golf. In vergelijking tot radio is 4G zeg maar de AM (langere golf) en 5G is FM (kortere golf). Het bereik van een 4G zendmast is als een waaier die om zich heen reikt, ongeveer 120 graden. Het signaal van een 4G zendmast kan ongeveer 30 km ver reiken. Bij 5G is het bereik op 1 punt gericht met naar dat punt een enorm grote bandbreedte (dat wil zeggen de hoeveelheid data die tegelijkertijd over een bepaalde verbinding kan worden vervoerd) dat zorgt voor extreem hoge pulsaties, te vergelijken met een magnetron. Er zijn verschillende technieken om een 5G netwerk neer te zetten. Dit filmpje laat deze mogelijkheden zien.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Doordat 5G werkt met veel hogere frequenties op de korte golf en dus het bereik minder groot is, zullen buitengewoon veel antennes nodig zijn om het 5G veld te creëren, Er zal altijd een directe lijn, zonder onderbrekingen (bv. een boom) tussen de mobiel van de gebruiker en de antenne zichtbaar moeten zijn, dat betekent een antenne op vrijwel elke 10 meter afstand. Bron: Het Institute of Electrical and Electronics Engineers

Standpunt Europese Commissie

De Europese Commissie (EC) wil koploper worden in de volgende generatie draadloze technologie. Op de vraag over gezondheidsrisico’s is het antwoord: de gezondheid van de burgers staat voorop, echter, dit op basis van de blootstellingsnormen die twintig jaar geleden zijn bepaald. Deze gaan uit van thermische belasting, dus dat je oor 1 graad Celsius warmer zou kunnen worden doordat je een telefoon een tijdje tegen je oor aan houdt. De effecten van EMV (Electro Magnetische Velden) wordt hier totaal buiten beschouwing gelaten, oftewel, de overheid meet volgens prehistorische maatstaven en loopt hopeloos achter de feiten aan. De kosten beraming van installatie voor Europa ligt op vijfhonderd miljard euro in de komende 10 jaar.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

5G en exponentiële groei van techniek

Waarom deze technologie push? Omdat het kan. Aldus de overheid en de Telecom Industrie. Maar zijn die bestuurderloze auto’s en die film die je sneller kan downloaden de schade aan je gezondheid wel waard? Wat inmiddels meer dan 1.000 wetenschappelijke studies bewijzen, is op zijn zachtst gezegd verontrustend. Deze rapporten (o.a. the Bio Initiative Report, het Reflex Report en de recente NTP report) laten zien dat langdurige blootstelling aan EMV leidt tot tumoren in de hersenen en geslachtsdelen; onvruchtbaarheid; verminking van de spermacellen en DNA; diabetes; autisme; leer- en geheugenstoornissen; adhd, depressies en een toename van Alzheimer. Daarbij lopen zwangere vrouwen en kinderen verhoogd risico. De Nederlandse overheid vind het tot op heden onnodig de wetenschappelijke onderzoeken te bestuderen en volgt de EU in hun ambitie. Zij wil dat in 2023 – twee jaar eerder dan de EC – een dekkingsgraad van 98% van elke gemeente gerealiseerd is.

Telecomindustrie waarschuwt voor gezondheidsgevaren

5G, gezondheid, schadelijkHet is overigens interessant dat, in tegenstelling tot onze overheid, de telecomspelers inmiddels zelf wél waarschuwen voor gezondheidsgevaren. In vrijwel alle Telecom jaarverslagen lees je momenteel waarschuwingen voor de aandeelhouders (niet de consumenten overigens) dat men in de toekomst rekening moet houden met claims als gevolg van schade aan de gezondheid. “Portable communications devices have been alleged to pose health risks, including cancer, due to radio frequency emissions from these devices”. aldus América Móvil, de grootse provider in Zuid Amerika. “We cannot be certain that future studies, irrespective of their reliabilty or trustworthiness, will not impute a link between electromagnetic fields and their adverse health effects” staat te lezen in het jaarverslag van mobile provider GCI. Vodafone schrijft over elektromagnetische straling dat deze “gezien kan worden als een gezondheidsrisico” en ga zo maar door. Tot op heden is er nog geen enkel onderzoek dat bewijst dat 5G veilig is, nergens in de wereld. En ook niet voor 3G en 4G.

5G en de ambitieuze telecomindustrie

Op mondiaal niveau zie je dat de meeste landen vooral bezig zijn met financiële en economische planning van 5G. Zo zegt de USA bijvoorbeeld: “The US wants to be the first out of the gate to open up high-band spectrum for 5G networks and applications.” Dat de telecom en overheid hierbij ambitieus zijn, blijkt wel uit de in 1996 aangenomen Telecommunications Act, waarin staat en lokale gemeenten het recht is ontnomen om de installatie van draadloze netwerken te verbieden op grond van gezondheidsnormen.

India & Nieuw Zeeland: eerst onderzoek naar 5G!

Echter, er zijn ook een aantal landen die de risico’s voor de gezondheid wel in het vizier hebben. Zo hebben India en Nieuw Zeeland te kennen gegeven eerst onderzoek te gaan doen voordat ze het nieuwe 5G netwerk willen neerzetten. In Brussel zegt milieuminister Céline Fremault (CDH): ”Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet. De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan het toeval overlaten.” Ook in Italië heeft justitie al meerdere keren het gevaar van EMV blootstelling bevestigd in de rechtszalen. Florence past het voorzorgsprincipe toe en weigert toestemming om 5G uit te rollen, verwijzend naar de tweeslachtigheid en onzekerheid op dit gebied van internationale organisaties.

Verbod op mobiele telefoons in Frankrijk

Van alle landen steekt Frankrijk veruit boven de rest uit, daar wordt het gezondheidsaspect heel serieus genomen. Op 29 januari 2015 is door de regering een voorstel tot wetswijziging over beperking aan EMV blootstelling aangenomen vanwege de gezondheidsrisico’s. Daaruit volgend is bepaald dat wifi verboden is in ruimten waar kinderen jonger dan drie jaar verblijven. In klaslokalen waar kinderen verblijven ouder dan 3 jaar, moet apparatuur worden uitgeschakeld wanneer deze niet voor onderwijsdoeleinden wordt gebruikt. Tevens geldt al sinds 2009 een verbod op mobiele telefoons op lagere en middelbare scholen en is een nieuwe wet in 2010 aangenomen met daarin onder andere verordening om ieder mobieltje uit te rusten met een oortje of een handsfree optie. Zo kan het dus ook.

5G: wat kun jij doen?

Hebben wij als consumenten invloed op deze besluiten? Jazeker!
1. Ten eerste heb je recht op een veilige internet structuur. De overheid heeft daarbij verantwoording af te leggen over het beschermen van de gezondheid van het volk. Via Living Earth kan je deze brief kopiëren die je naar je lokale gemeente kan sturen om opheldering te vragen over 5G. En het maakt dus wél uit of je dit doet. De gemeente heeft namelijk de verplichting gehoor te geven aan jouw vragen.
2. Informeer jezelf en ga over dit onderwerp praten, waardoor meer mensen bewust zullen worden van dit thema. De landelijke petitie tegen 5G is onlangs ingediend. Voor informatie is stopumts.nl de beste site.
3. Schaf stralingswerende kleding aan die nog modieus is ook. Jeanslabel Garcia heeft spijkerjasjes voor vrouwen en spijkerbroeken voor mannen met een zak van stralingswerend materiaal zodat je veilig je mobiel kunt opbergen. In deze Garcia X Radygo collectie hebben ze ook aan jeans voor jongens gedacht.
5G, gezondheid, schadelijk4. Radygo heeft slimme stralingswerende dekentjes in 3 formaten die je op je schoot legt als je met de laptop onderuit gezakt op de bank wil Netflixen of werken.
5. Op letstalkabouttech.nl staan nog meer tips om straling te beperken.
6. Shungite is een meteoor van zo’n 2 miljard jaar oud (!) en heeft een bijzondere samenstelling en structuur. De zwarte steen wordt voornamelijk in meren in Rusland gevonden en heeft een beschermende werking tegen onder andere elektromagnetische straling. Hier lees je er meer over.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen:

 • stopumts.nl
 • https://www.letstalkabouttech.nl
 • https://www.livingearth.nl/5g-wat-kun-je-zelf-doen?
 • youtube – all you need to know about 5G
 • The Bioinitiative Report – https://bioinitiative.org
 • NTP report – https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/index.html
 • The Reflex report – http://www.iaff.org/hs/PDF/REFLEXFinalReport.pdf
 • sensoryperspective.com
 • https://stralingsbewust.info
 • 5G-Appeal-180-wetenschappers-waarschuwen-voor-5G.pdf
 • https://www.earth-matters.nl/5/8851/gezondheid/the-cooking-of-humanity
 • https://www.jrseco.com
 • Artikel De Groene Amsterdammer – ‘Bellen Schaadt Cellen’ – Jef Poortmans, 16 januari 2019
 • Spiegelbeeld Magazine– juni – 5G straling en bomenkap

Meer lezen over de gevaren van smartphones?

Ben jij een smombie (smartphone zombie)? Dit is hoe je telefoon je energetisch leeg trekt
Vroegtijdige veroudering voorkomen? Word geen smombie (smartphone zombie)
Nomofobie: 3 tips om je smartphone-verslaving de baas te blijven

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link