videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

5G en je gezondheid: dit staat je te wachten als dit netwerk de lucht in gaat

Heart + Soul
straling mobieltje

Holistik
07.04.2020

De We leven in een ‘highly wired samenleving’ en staan aan de vooravond van een kwantumsprong op dit gebied: de uitrol van het nog snellere 5G telecomnetwerk. Dankzij 5G kunnen we binnenkort op onze smartphones nog sneller documenten downloaden en filmpjes bekijken. Ook zijn veel apparaten in je huis straks verbonden aan allerlei apps op je telefoon. Ondanks de voordelen van deze snellere verbinding, zijn er ook veel wetenschappers en artsen die hun vraagtekens zetten bij deze technologische voorwaartse sprong. Want wat betekent 5G eigenlijk voor onze gezondheid? En wat kun je zelf doen om je stem te laten horen als je het niet eens bent met de huidige ontwikkelingen? 

5G en je gezondheid: dit staat je te wachten als dit netwerk straks de lucht in gaat

De Vijfde Generatie (5th Generation) mobiele communicatie, 5G, is de zogenaamde opvolger van 4G. 5G maakt een buitengewone vergroting in data uitwisseling mogelijk. Hierbij is de transitie van stemuitwisseling naar totale bandbreedte een feit. Hoe zat het ook alweer? 1G faciliteerde stemoverdracht. Via het 2G netwerk kon je naast bellen ook tekstberichten versturen, de bekende sms-jes. Met 3G kon je data gaan uitwisselen zoals foto’s en met 4G konden ook filmpjes en documenten verstuurd worden. (Via sensoryperspective.com en dan ‘learn about – listening kun je het geluid horen dat bij verschillende frequenties hoort.) Met de komst van 5G kan men bestuurderloze auto’s, delivery drones en the Internet of Things realiseren. Dat laatste betekent dat alle apparaten in huis met elkaar communiceren en op afstand bestuurbaar worden.

Smart cities

De tendens is dus dat alle aspecten van het leven steeds meer online zijn en met elkaar worden verbonden. 5G is echter niet een logisch vervolg op 4G, maar echt een exponentiële sprong van 4G vandaan. 5G zal 100 x sneller zijn dan 4G. En de grote belofte van 5G is dat alles smart (= digitaal) gaat worden. Van smart cities tot smart manufacturing en smart homes. De vraag is natuurlijk, zitten we hierop te wachten? En… als 5G zo extreem sneller zal worden, neemt dan de stralingsbelasting evenredig toe?

Wat houdt 5G technisch in?

5G, gezondheid, schadelijk5G heeft dezelfde basisprincipes en protocollen als 4G. Het verschil ligt hem in de frequenties. 5G beslaat een nieuw frequentiebereik, te weten tussen de 30 – 300 Gigahertz. 5G vervangt 4G niet maar opereert naast 4G en heeft een kortere golf. In vergelijking tot radio, is 4G zeg maar de ‘AM’ (langere golf) en 5G is ‘FM’ (kortere golf). Het bereik van een 4G zendmast is als een waaier die om zich heen reikt, ongeveer 120 graden. Het signaal van een 4G zendmast kan ongeveer 30 km ver reiken. Bij 5G is het bereik op 1 punt gericht met naar dat punt een enorm grote bandbreedte (=de hoeveelheid data die tegelijkertijd over een bepaalde verbinding kan worden vervoerd). Dat zorgt voor extreem hoge pulsaties, te vergelijken met een magnetron. Er zijn verschillende technieken om een 5G netwerk neer te zetten. Dit filmpje laat deze mogelijkheden zien.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

5G werkt dus met veel hogere frequenties op de korte golf en het bereik is minder groot. Hierdoor zullen buitengewoon veel antennes nodig zijn om het 5G-veld te creëren. Er zal altijd een ononderbroken, directe lijn tussen de mobiel van de gebruiker en de antenne zichtbaar moeten zijn. Dat betekent een antenne op vrijwel elke 10 meter afstand. Bron: Het Institute of Electrical and Electronics Engineers

Standpunt Europese Commissie

De Europese Commissie (EC) wil koploper worden in de volgende generatie draadloze technologie. Op de vraag over gezondheidsrisico’s is het antwoord: de gezondheid van de burgers staat voorop. Echter, dit op basis van de blootstellingsnormen die twintig jaar geleden zijn bepaald. Deze gaan uit van thermische belasting. Dus het idee dat je oor 1 graad Celsius warmer zou kunnen worden doordat je je telefoon er een tijdje tegenaan houdt. De effecten van EMV (Electro Magnetische Velden) worden hier echter buiten beschouwing gelaten. Oftewel, de overheid meet volgens gedateerde maatstaven en loopt achter de feiten aan. EMV is straling die dwars door je lichaam heen gaat, net als röntgenfoto’s. De kostenberaming van installatie voor Europa ligt op vijfhonderd miljard euro in de komende 10 jaar.

[ba-cta]

5G en exponentiële groei van techniek

Waarom deze push in de technologische ontwikkeling? Omdat het kan. Aldus de overheid en de Telecom Industrie. Maar zijn die auto’s zonder bestuurder en die film die je sneller kan downloaden de schade aan je gezondheid wel waard? Wat inmiddels meer dan duizenden wetenschappelijke studies bewijzen, is op zijn zachtst gezegd verontrustend. Deze rapporten (o.a. the Bio Initiative Report, het Reflex Report en de recente NTP report) laten zien dat langdurige blootstelling aan EMV kan leiden tot onder andere:

 • Tumoren in de hersenen en geslachtsdelen
 • Onvruchtbaarheid
 • Verminking van de spermacellen en DNA
 • Diabetes
 • Autisme
 • Leer- en geheugenstoornissen
 • ADHD
 • Depressie
 • Alzheimer

Daarbij lopen zwangere vrouwen en kinderen een verhoogd risico. De Nederlandse overheid vind het tot op heden onnodig de wetenschappelijke onderzoeken te bestuderen en volgt de EU in hun ambitie. Zij wil dat in 2023 – twee jaar eerder dan de EC – een dekkingsgraad van 98% van elke gemeente gerealiseerd is.

Telecomindustrie waarschuwt voor gezondheidsgevaren

5G, gezondheid, schadelijkHet is overigens interessant dat, in tegenstelling tot onze overheid, de telecomspelers inmiddels zelf wél waarschuwen voor gezondheidsgevaren. In vrijwel alle Telecom jaarverslagen lees je momenteel waarschuwingen voor de aandeelhouders (niet de consumenten overigens) dat men in de toekomst rekening moet houden met claims als gevolg van schade aan de gezondheid. “Portable communications devices have been alleged to pose health risks, including cancer, due to radio frequency emissions from these devices.” aldus América Móvil, de grootse provider in Zuid Amerika. “We cannot be certain that future studies, irrespective of their reliabilty or trustworthiness, will not impute a link between electromagnetic fields and their adverse health effects,” staat te lezen in het jaarverslag van mobile provider GCI. Vodafone schrijft over elektromagnetische straling dat deze “gezien kan worden als een gezondheidsrisico” en ga zo maar door.

De ambitieuze telecomindustrie

Op mondiaal niveau zie je dat de meeste landen vooral bezig zijn met financiële en economische planning van 5G. Zo zegt de USA bijvoorbeeld: “The US wants to be the first out of the gate to open up high-band spectrum for 5G networks and applications.” Dat de telecom en overheid hierbij ambitieus zijn, blijkt wel uit de in 1996 aangenomen Telecommunications Act. Hierin wordt de staat en lokale gemeenten het recht ontnomen om de installatie van draadloze netwerken te verbieden op grond van gezondheidsnormen.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

India: eerst onderzoek naar 5G!

Echter, er zijn ook een aantal landen die de risico’s voor de gezondheid wel in het vizier hebben. Zo heeft India te kennen gegeven eerst onderzoek te gaan doen voordat ze het nieuwe 5G netwerk willen neerzetten. In Brussel zegt milieuminister Céline Fremault (CDH): ”Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet. De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan het toeval overlaten.” Ook in Italië heeft justitie al meerdere keren het gevaar van EMV blootstelling bevestigd in de rechtszalen. Florence past het voorzorgsprincipe toe en weigert toestemming om 5G uit te rollen, verwijzend naar de tweeslachtigheid en onzekerheid op dit gebied van internationale organisaties.

Verbod op mobiele telefoons in Frankrijk

Van alle landen steekt Frankrijk veruit boven de rest uit. Daar wordt het gezondheidsaspect heel serieus genomen. Op 29 januari 2015 is door de regering een voorstel tot wetswijziging over beperking aan EMV blootstelling aangenomen vanwege de gezondheidsrisico’s. Daaruit volgend is bepaald dat wifi verboden is in ruimten waar kinderen jonger dan drie jaar verblijven. In klaslokalen waar kinderen verblijven ouder dan 3 jaar, moet apparatuur worden uitgeschakeld wanneer deze niet voor onderwijsdoeleinden wordt gebruikt. Tevens geldt al sinds 2009 een verbod op mobiele telefoons op lagere en middelbare scholen en is een nieuwe wet in 2010 aangenomen met daarin onder andere verordening om ieder mobieltje uit te rusten met een oortje of een handsfree optie. Zo kan het dus ook.

Ontbrekend bewustzijn

Op dit moment weten de meeste mensen nog niet genoeg van 5G af om te kunnen beoordelen wat de daadwerkelijke schade is voor de mens, de natuur en de aarde. Mainstream media kaarten dit onderwerp vaak niet aan. En dat terwijl er vele wetenschappelijke bewijzen zijn van experts, doktoren en wetenschappers die hiervoor waarschuwen. Velen noemen het zelfs ‘een misdaad tegen de mensheid’. Ondertussen wordt 5G op dit moment uitgerold in Nederland. De Volkskrant schreef er dit artikel over, om te laten zien hoe politiek Den Haag er in staat.

Aanvullende informatie

Trek vooral je eigen conclusies. Om je daar houvast in te geven delen we dit onderzoeksdocument van coach Nadja van Osch, met een hele hoop waardevolle bronnen. Nadja (@nadjavanosch_) dook voor ons allemaal dagenlang in de materie en maakte dit document van haar bevindingen. Het is heel belangrijk dat er meer bewustzijn ontstaat over de risico’s van het 5G netwerk. Niet om nog meer angst te verspreiden. Maar omdat, als er genoeg weerstand is, we samen meer bescherming kunnen eisen voor mens, dier en natuur.

Dit kun jij doen

1. Je kunt een brief naar jouw gemeente sturen via weesdeweerstand.nl/vvi/ of weesdeweerstand.nl/5g-rollout-blauwdruk/
2. De petitie tekenen: petities.nl/petitions/stop-5g
3. De rechtszaak tegen de staat ondersteunen: stop5gnl.nl/rechtszaak/
4. Meld je aan bij Facebook-groepen voor acties die nu plaatsvinden in jouw buurt. facebook.com/groups/595086464553274/
5. De belangrijkste actie is om mensen bewust te maken en tot actie aan te zetten. Stuur dit artikel dan ook gerust door naar anderen.
6. Stel telecomproviders persoonlijk aansprakelijk met een verbintenis, inclusief dagvergoeding van maximaal €2.000,- per dag. Stel daarnaast politici en ambtenaren persoonlijk aansprakelijk met een dwangsom. Dat kan via bondoverheidszaken.nl/5G_Aansprakelijkheid.

Bronnen:

 • stopumts.nl
 • letstalkabouttech.nl
 • livingearth.nl/5g-wat-kun-je-zelf-doen?
 • youtube – all you need to know about 5G
 • The Bioinitiative Report – https://bioinitiative.org
 • NTP report – https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/index.html
 • The Reflex report – http://www.iaff.org/hs/PDF/REFLEXFinalReport.pdf
 • sensoryperspective.com
 • stralingsbewust.info
 • 5G-Appeal-180-wetenschappers-waarschuwen-voor-5G.pdf
 • earth-matters.nl/5/8851/gezondheid/the-cooking-of-humanity
 • jrseco.com
 • Artikel De Groene Amsterdammer – ‘Bellen Schaadt Cellen’ – Jef Poortmans, 16 januari 2019
 • Spiegelbeeld Magazine– juni – 5G straling en bomenkap
 • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31991167/ (over de privacyschending van burgers door het 5G netwerk)

Meer lezen over de gevaren van smartphones?

1. Ben jij een smombie (smartphone zombie)? Dit is hoe je telefoon je energetisch leeg trekt
2. Vroegtijdige veroudering voorkomen? Word geen smombie (smartphone zombie)
3. 5G: Dit is hoe jij jouw gezondheid en die van je kinderen beschermt tegen straling
4. Dit is waarom artsen en wetenschappers uitstel vragen voor 5G

Meer onderzoeken lezen over het 5G Netwerk?

Onderzoek 5g netwerk

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.