Vroegtijdige veroudering voorkomen? Word geen smombie (smartphone zombie)

Body
Vroegtijdige veroudering
Vroegtijdige veroudering


16.10.2016

Dat we tegenwoordig allemaal vergroeid lijken te zijn met onze smartphone is gezondheidscoach Jesse van der Velde niet ontgaan. Sterker nog hij maakt zich grote zorgen. Constant naar je schermpje staren heeft namelijk een negatief effect op je gezondheid. Benieuwd waarom? Je leest het hier.

Vroegtijdige veroudering voorkomen? Word geen smombie (smartphone zombie)

Tegenwoordig lijken we zo’n beetje vergroeid met onze smartphones en tablets. We checken doorlopend onze mails, whatsapp-berichten, spelen spelletjes, lezen het nieuws en scrollen door onze Facebook timeline. Wat we ons als smartphone addicts vaak niet realiseren is dat we op die manier nauwelijks aan ontspanning toekomen. Onze hersenen draaien immers voortdurend overuren en dat leidt tot stress. Daarnaast kan overmatig gebruik van smartphones en tablets voor een verstoorde nachtrust zorgen. Van stress en te weinig slaap is bekend dat ze allebei bijdragen aan vroegtijdige veroudering. En daar zit je vast niet op te wachten…

Technische gadgets veroorzaken stress

Je zou denken dat op je smartphone of tablet bezig zijn een vorm van ontspanning is. Niets is minder waar. Als je voortdurend naar een schermpje kijkt en allerlei handelingen uitvoert zijn je hersenen namelijk continu hard aan het werk. Als je hersenen onvoldoende rust krijgen ontstaat er in het lichaam een stressreactie. Dit heeft onder meer tot gevolg dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, er minder zuurstof in het bloed komt en de bloedtoevoer en stofwisseling worden vertraagd. Daarnaast gaan het cholesterol- en triglyceridegehalte omhoog, raakt je darmflora uit balans en wordt het immuunsysteem verzwakt. Ook stijgen bij stress de cortisol- en insulinewaarden in je lichaam. Dat kan op den duur tot gewichtstoename en een verhoging van de oxidatieve stress leiden, dat uiteindelijk versnelde veroudering veroorzaakt.

Blauw licht verstoort goede nachtrust

Het doorlopend gebruik van een smartphone of tablet kan naast stress ook tot een verstoorde nachtrust leiden. Vooral als je tot ‘s avonds laat met je gadgets bezig bent. Snel nog even je telefoon checken nadat je in bed bent gestapt kan ervoor zorgen dat je een gezonde nachtrust voor die nacht wel kunt vergeten, vertelt Dr. Dan Siegel, klinische professor in de psychiatrie aan de UCLA School of Medicine in Los Angeles. Het felle licht en de straling van je telefoonscherm zorgen er namelijk voor dat je hersenen het signaal krijgen dat het nog geen nacht is. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam geen melatonine aanmaakt, het hormoon dat nodig is om slaperig te worden.

Afvallen stoffen opruimen

Had je moeite om in slaap te komen en heb je uiteindelijk maar 5 of 6 uur geslapen? Dan is dat genoeg tijd om de actieve neuronen te laten rusten. De gliacellen, die in het zenuwstelsel voorkomen en de afvalstoffen van de neuronen opruimen, krijgen echter niet voldoende tijd om hun werk te doen. Dit heeft tot gevolg dat deze afvalstoffen achterblijven in je lichaam. Siegel zegt dat dit ook de reden is waarom mensen die te weinig geslapen hebben de dag erna vaak prikkelbaar zijn, geheugen- en concentratiestoornissen hebben en moeite hebben met beslissingen nemen. En dat is niet het enige. Ook je insulineproductie wordt erdoor in de war geschopt, waardoor je stofwisseling verstoord raakt en je sneller aankomt. De niet-opgeruimde afvalstoffen zijn bovendien giftig voor de verbindingen tussen de cellen in het lichaam.

Uit na 21.00 uur

Hoe verleidelijk het ook is, als je jong wilt blijven kun je jouw smartphone of tablet beter niet doorlopend checken. Bouw elke dag doelbewust ‘rustpauzes’ in en zet je smartphone of tablet bijvoorbeeld tijdens de maaltijd en na 21.00 uur ‘s avonds helemaal uit. Op die manier krijgen je hersenen de kans om écht te ontspannen en blijf je langer jong.

Meer lezen over de gevaren van smartphones?

Ben jij een smombie (smartphone zombie)? Dit is hoe je telefoon je energetisch leeg trekt
5G en je gezondheid: dit staat je te wachten als dit netwerk de lucht in gaat
Nomofobie: 3 tips om je smartphone-verslaving de baas te blijven

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link