5 verschillen tussen een biologische tandarts en een ‘gewone’ tandarts

Body
biologische tandarts

Karlijn en ik zijn ons hele leven client geweest bij een ‘gewone’ tandarts. Tótdat we ontdekten dat er ook zoiets bestaat als een biologische tandarts. En die kijkt op een heel andere manier naar je gebit.

5 verschillen tussen een biologische tandarts en een ‘gewone’ tandarts

Bij de Amsterdamse biologische tandartsenpraktijk De Liefde werken tandartsen Maartje Damen-Brands en Ky-lie Tan. Als biologische tandartsen behandelen zij cliënten vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat ze een gebit zien als onderdeel van een groter geheel (je lichaam) en niet als een op zichzelf staand iets. En dat is iets dat ons enorm aanspreekt.

Beste van twee werelden

Als bio tandartsen kiezen Maartje en Ky-lie liever niet voor metalen en chemische stofjes die je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Maar ze gaan nog een stap verder. Bij praktijk De Liefde draait het namelijk om integrale tandheelkunde. Dit verwijst naar geneeskunde waarbij verschillende geneeswijzen en therapieën gelijkwaardig samenwerken. Simpel gezegd combineert integrale tandheelkunde de Westerse evidence based tandheelkunde zoals ze dat hebben geleerd aan de universiteit met complementaire therapieën die weliswaar nog niet wijd geaccepteerd zijn in onze samenleving, maar zichzelf al wel hebben bewezen. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie, meditatie en acupunctuur. Uiteraard wordt de behandelmethode afgestemd op de wensen van de klant. Heb je bijvoorbeeld niks met acupunctuur, dan zullen Maartje en Ky-lie je niet doorzagen over meridianen of je onverwachts lek prikken met naalden. Wat Karlijn en mij betreft combineren Maartje en Ky-lie het beste van twee werelden. Hieronder vind je 5 redenen waarom wij liever kiezen voor een biologische tandarts in plaats van een ‘gewone’:

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

1) Liever geen metalen in de mond

Als biologische/ holistische tandartsen zijn we extra voorzichtig met de materialen die we in de mond aanbrengen. Helaas is het nog niet zo dat we stukken tand kunnen laten terug groeien. We zijn soms dan ook gebonden aan lichaamsvreemde stoffen. Hierbinnen kunnen we echter allerlei keuzes maken en proberen we zo hypoallergeen mogelijk te werken. Dat houdt in dat we geen metalen in de mond plaatsen voor bijvoorbeeld beugels, frames en implantaten. In een vochtig milieu gaat metaal namelijk roesten. Dit roestende materiaal kan in je lichaam terecht komen. Gelukkig is er binnen de tandheelkunde veel mogelijk met keramiek. Daar werken wij veel liever mee.

2) Weg met weekmakers

Waar de laatste jaren veel over te doen is, zijn de weekmakers in plastic. In grote hoeveelheden kunnen deze chemische stofjes hormoonverstoringen in je lichaam veroorzaken. Om die redenen kiezen we als holistisch tandarts liever voor vullingen van composiet zonder weekmakers als BPA en HEMA.

3) Fluor is niet vanzelfsprekend

Over fluor is altijd zeer veel discussie tussen de reguliere en holistische tandheelkunde. Als holistisch tandarts zijn we niet per se tegen fluor. Wij denken in termen van balans en kijken naar het individu. Als je gezond bent, regelmatig eet (en niet de hele dag door) en een goede mondhygiëne hebt, heb je in principe geen fluor nodig. Als je echter ongezond eet, niet helemaal fit bent en last hebt van stress kan het zijn dat je speeksel niet sterk genoeg om het remineralisatieproces van je tanden voldoende te ondersteunen. Om die reden zit er in veel tandpasta fluoride. Fluoride is weliswaar toxisch als je er teveel van binnen krijgt, maar versterkt ook je tanden.

4) Rustig aan met mondwater

We zijn geen grote fan van agressief mondwater. Het schopt de balans in je mond flink in de war. Dit kan zelfs leiden tot schimmels. In principe zou je een gezonde mond met poetsen en tandenstokers voldoende schoon moeten krijgen. Mocht je toch iets extra’s voor je gebit willen doen, dan zou je oil pulling kunnen overwegen in plaats van mondwater. Oil pulling heeft een detox werking én maakt je tanden iets witter. We weten dat de meningen verdeeld zijn, maar wij hebben er mooie resultaten mee gezien bij cliënten die spoelen met olie.

5) Haal door je neus adem in plaats van door je mond

Door je neus ademhalen is hoe moeder natuur het heeft bedoeld. Door je neus ademen filtert niet alleen de lucht die je inademt, maar zorgt ook voor een gezondere mond. Als je door je mond ademt, drogen je slijmvliezen en tandvlees uit. Je tandvlees kan hierdoor ontstoken raken, er kan tandbederf ontstaan en een onfrisse adem. Wij adviseren onze cliënten dan ook om door hun neus te ademen. tandartspraktijkdeliefde.nl

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Vond je dit een leuk artikel? Lees dat ook vooral Karlijn’s review van 5 natuurlijke tandpasta’s en de vooroordelen waar een biologische tandarts mee te maken krijgt

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link