videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Je borsten gezond houden? Let op je voeding en levensstijl

Body
borsten gezond

In ons land krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. De verwachtingen zijn dat het aantal gevallen verder zal toenemen. Desirée Domacassé is orthomoleculair therapeut met een achtergrond in biomedische wetenschappen. Ze laat haar licht schijnen op deze recente ontwikkelingen. Desirée vertelt je in dit artikel wat je met de juiste voeding en een gezonde levensstijl kunt doen om de ontwikkeling van borstkanker te verminderen of misschien zelfs wel te voorkomen. 

Je borsten gezond houden? Let op je voeding en levensstijl

Desirée: ‘In 2013 schokte Angelina Jolie de wereld doordat ze haar beide borsten preventief had laten verwijderen. Ze had het zogeheten BRCA1 gen – het ‘borstkanker gen 1’ – en had haar moeder, tante en oma verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Met het verwijderen van beide borsten – en later haar eierstokken – werd haar risico op het krijgen van borstkanker op minder dan 5% geschat. Na deze onthulling was er een golf van meer bewustzijn over borstkanker en hoe je door genetisch testen meer te weten kon komen over jouw eigen risico. Er volgden dan ook meer testen op het BRCA1 en ook het BRCA2 gen. Alleen het hebben van deze variatie zegt niet alles over jouw kans op het ontwikkelen van borstkanker.

Kanker = ongecontroleerde celgroei

De borstkanker genen die een decennium geleden zijn ontdekt, zijn in staat om beschadigingen aan de cel te repareren, zodat de groei van borstcellen normaal blijft. Daarmee onderdrukken ze het ontstaan van een tumor. Kanker is niets meer dan celgroei die ongecontroleerd doorgaat. Dus bij een variatie op je BRCA1/BRCA2 gen kan je lichaam borstkanker niet zelf voorkomen. Zonder interventies is je kans op het ontwikkelen van borstkanker voor je 70ste levensjaar mét een afwijkende BRCA gen 7 maal groter dan iemand zonder een dergelijke afwijking. Maar met alleen kennis over de BRCA1/BRCA2 genen mis je nog veel andere belangrijke genen die een rol spelen (zoals de CHEK2, ATM en PALB2 genen).

Epigenetica en borstkanker

Bij vrouwen met borstkanker heeft een kwart een gen variatie. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat veel meer vrouwen een genetische variatie zouden laten zien. Maar als je bedenkt dat slechts in 10% van de gevallen ziekte een genetische oorsprong heeft dan is dat niet zo gek. Zeker omdat we weten dat de overige 90% wordt bepaald door jouw omgeving en levensstijl. Deze zetten bepaalde genen ‘aan of uit’. En wordt ook wel de epigenetica genoemd. Heel simplistisch gezegd, bij zogenaamd goed gedrag blijven ziekmakende genen uit en gezonde genen aan. Het ontstaan van borstkanker is niet afhankelijk van één gen wat aan of uit gaat, maar is een samenkomen van veel verschillende factoren over tijd. Als je kijkt naar de epigenetica in dit geval dan gaat het hier om een hormoon gevoelige tumor. Waardoor het van groot belang is dat je altijd goed kijkt naar je hormonale gezondheid.

Hormonen en ontwikkelen van een tumor

Hoe je het vrouwelijk hormoon oestrogeen produceert, gebruikt en uitscheidt, is heel veelzeggend. Er zijn namelijk verschillende types oestrogeen, waarbij als je een bepaald ratio hebt tussen de diverse vormen je een lager risico hebt op het ontwikkelen van borstkanker. Sommige types oestrogeen zoals estriol hebben een gunstige werking zoals het behoud van sterke botten bij het ouder worden. Maar ook het verminderen van vervelende overgangsklachten en blaasontstekingen. Er zijn vrouwen die te weinig estriol maken en/of teveel ongunstige oestrogeen vormen en daardoor een ratio ontwikkelen wat risico verhogend is. Het mooie is dat je heel veel kunt doen om voor je hormonen te zorgen.

1. Meer groenten eten

Waarschijnlijk heb je dit advies vele malen gehoord en heb je het nodig om nog een keer te lezen. Voor je hormoonbalans zijn met name koolsoorten erg goed zoals palmkool, broccoli, bloemkool, spruitjes, asperges en dergelijke. Als je het vermoeden hebt dat je hormonen deze extra ondersteuning nodig hebben dan is een kilo groenten per dag een goed uitgangspunt. Deze kun je aanvullen met groene poeders zoals spirulina, tarwegras, brandnetelpoeder en gerstegras bijvoorbeeld. Wanneer je jouw hormoonspiegels hebt laten testen door een professional en het is duidelijk dat de oestrogeen ratios ongunstig zijn, kun je in overleg het supplement di-indole methaan (DIM) overwegen. Dit is gemaakt uit broccoli extracten en helpt het lichaam meer beschermende oestrogeen te produceren en minder ongunstige.

2. Vezels

Voor het uitscheiden van oestrogeen is het van belang dat je voldoende vezels eet. Want bij een oestrogeen overschot krijg je allerlei vervelende klachten zoals ongewenste gewichtstoename, stemmingswisselingen, PMS klachten en ook een verhoogd risico op borstkanker.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Daarnaast is jouw darmflora zeer bepalend voor een gezond hormoon evenwicht, omdat zij estriol produceert (de beschermende vorm van oestrogeen). Met name hele lijnzaad bevat lignanen in de vlies. Dit zijn fyto-oestrogenen die een bewezen effect hebben op hormoon gevoelige tumoren. Dus naast de groenten die veel vezels bevatten, is het verstandig om meer (lijn)zaden, peulvruchten en volkoren granen te eten. Tegenwoordig is er veel aandacht voor koolhydraat arme levensstijlen. Voor vrouwen met ongunstige oestrogeen ratios of andere hormoon problemen is het af te raden gezien de voordelen die volkoren granen bieden.

3. Ontstekingen verminderen

Bepaalde voeding zorgt ervoor dat er ontstekingen ontstaan in het lichaam. Het eten van veel zuivel (met name koe producten), suiker en gluten zijn de grootste boosdoeners. Ook wanneer je hier geen intolerantie of allergie voor hebt, is het bij hormonale zorgen een goed idee om te minderen. Gezien de belangrijke taak van de darmflora voor je hormonen zijn deze voedingsmiddelen problematisch, omdat ze veel moeilijker zijn om te verteren. Vaak wordt zuivel van de geit beter door je lichaam verwerkt en zijn er tegenwoordig zoveel plantaardige opties.

Suikervrij eten

Suikervrij eten, is een uitdaging die ik iedereen kan aanraden. Al is het maar een aantal weken om je afhankelijkheid van je zoete trek te verminderen. Daarnaast zijn ongeraffineerde suikers een beter alternatief zoals stevia, (rauwe en manuka) honing, donkere ahornsiroop en gedroogd fruit. Het is heel goed mogelijk om glutenvrij of glutenarm te eten en voldoende volkoren granen toe te voegen in de vorm van boekweit, gierst, glutenvrije haver, zilvervlies rijst, sorghum teff, amaranth om er een aantal op te noemen. Het teveel aan tarwe is vaak het probleem in ons voedingspatroon. Waardoor beginnen met tarwevrij eten al veel voordelen oplevert.

4. Alcohol

Over alcohol bestaat nogal wat controverse. Maar als het gaat om haar epigenetisch effect is het wel duidelijk. Alcohol blokkeert het proces wat methylatie heet. Je wil dat ziekmakende gen variaties zoals het BRCA1 en BRCA2 ‘uit’ blijven staan. Door goed te methyleren voeg je elementen toe aan je DNA waardoor deze genen op uit blijven staan. Zeker wanneer je merkt dat je naarmate je ouder wordt slechter tegen alcohol kan, is jezelf beperken tot 2 alcohol consumpties per week – het liefst geen – een belangrijk onderdeel van je levensstijl aanpassingen. Naast deze veranderingen in je voedingspatroon heeft jouw slaap ook een belangrijk effect op je epigenetica. Als je altijd moeilijk in slaap komt, moeilijk in slaap blijft, niet diep slaapt en moe wakker wordt dan valt er veel winst te behalen bij aandacht schenken aan betere slaap kwaliteit.

Als je je – vanwege je familiegeschiedenis – zorgen maakt over het ontwikkelen van borstkanker, dan is het altijd een goed idee om naar de huisarts te gaan. Blijf jezelf altijd onderzoeken door goed je borsten te voelen. Jij weet als beste wat anders aanvoelt en of je borsten en tepels er anders uitzien.

Borstkanker en epigenetische voordelen

Een genetische BRCA1 en BRCA2 test is niet voor iedereen van belang. Je weet met de gegevens namelijk niet of je borstkanker krijgt. Je hebt een medische professional nodig om aan de hand van jouw eventuele variatie en familiegeschiedenis een inschatting te maken van jouw risico. Als je jouw DNA laat testen, doe dat dan van jouw hele genoom – alle genen – en werk samen met iemand die verstand heeft van het interpreteren van deze resultaten. Want dan kun je er epigenetisch jouw voordeel uit halen door je kans op bepaalde aandoeningen te verminderen, maar ook kun je met deze kennis je welzijn verhogen’.

Desirée Domacassé  is orthomoleculair therapeut en gespecialiseerd in women’s health care. Volg haar voor meer informatie via instagram: @daisysyellowpepper of mail naar desiree@daisysyellowpepper.com. Een hormoon checkup boek je bij Desirée online

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen?

1. Psyllium vezels: over de kracht van vezels en een gezonde darmflora
2. Aan deze 9 tekenen herken je een chronisch slaaptekort
3. Laaggradige ontstekingen: stille slopers van je gezondheid
4. Suiker: zo stop je de verslaving aan zoet
5. Epigenetica: over voeding waar je genen blij en jong van worden.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.