Grote kans dat je de zorg voor je gebit overlaat aan een ‘gewone’ tandarts. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een biologische tandarts? En die kijkt op een heel andere manier naar je gebit. De 5 grootste verschillen tussen een gewone tandarts en een biologische tandarts hebben we voor je op een rij gezet.
5 verschillen tussen een biologische tandarts en een ‘gewone’ tandarts
Bij de Amsterdamse biologische tandartsenpraktijk De Liefde werkt tandarts Maartje Damen-Brands. Zij behandelt haar cliënten vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat Maartje een gebit zien als onderdeel van een groter geheel (je lichaam) en niet als een op zichzelf staand iets.
Beste van twee werelden
Als bio tandarts kiest Maartje liever niet voor metalen en chemische stofjes die je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Maar ze gaat nog een stap verder. Bij praktijk De Liefde draait het namelijk om integrale tandheelkunde. Dit verwijst naar geneeskunde waarbij verschillende geneeswijzen en therapieën gelijkwaardig samenwerken. Simpel gezegd combineert integrale tandheelkunde de Westerse evidence based tandheelkunde zoals ze dat hebben geleerd aan de universiteit met complementaire therapieën die weliswaar nog niet wijd geaccepteerd zijn in onze samenleving, maar zichzelf al wel hebben bewezen. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie, meditatie en acupunctuur. Uiteraard wordt de behandelmethode afgestemd op de wensen van de klant. Heb je bijvoorbeeld niks met acupunctuur, dan zal Maartje je niet doorzagen over meridianen of je onverwachts lek prikken met naalden. Wat Karlijn en mij betreft combineert Maartje het beste van twee werelden. Hieronder vind je 5 redenen waarom wij liever kiezen voor een biologische tandarts in plaats van een ‘gewone’.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
5 voordelen van een biologische tandarts
1) Liever geen metalen in je mond
Maartje: Als biologische/ holistische tandartsen zijn we extra voorzichtig met de materialen die we in de mond aanbrengen. Helaas is het nog niet zo dat we stukken tand kunnen laten terug groeien. We zijn soms dan ook gebonden aan lichaamsvreemde stoffen. Hierbinnen kunnen we echter allerlei keuzes maken en proberen we zo hypoallergeen mogelijk te werken. Dat houdt in dat we geen metalen in de mond plaatsen voor bijvoorbeeld beugels, frames en implantaten. In een vochtig milieu gaat metaal namelijk roesten. Dit roestende materiaal kan in je lichaam terecht komen. Gelukkig is er binnen de tandheelkunde veel mogelijk met keramiek. Daar werken wij veel liever mee.
2) Weg met weekmakers
Maartje: Waar de laatste jaren veel over te doen is, zijn de weekmakers in plastic. In grote hoeveelheden kunnen deze chemische stofjes hormoonverstoringen in je lichaam veroorzaken. Om die redenen kiezen we als holistisch tandarts liever voor vullingen van composiet zonder weekmakers als BPA en HEMA.
3) Fluor is niet vanzelfsprekend
Maartje: Over fluor is altijd zeer veel discussie tussen de reguliere en holistische tandheelkunde. Als holistisch tandarts zijn we niet per se tegen fluor. Wij denken in termen van balans en kijken naar het individu. Als je gezond bent, regelmatig eet (en niet de hele dag door) en een goede mondhygiëne hebt, heb je in principe geen fluor nodig. Als je echter ongezond eet, niet helemaal fit bent en last hebt van stress kan het zijn dat je speeksel niet sterk genoeg om het remineralisatieproces van je tanden voldoende te ondersteunen. Om die reden zit er in veel tandpasta fluoride. Fluoride is weliswaar toxisch als je er teveel van binnen krijgt, maar versterkt ook je tanden.
4) Rustig aan met mondwater
Maartje: We zijn geen grote fan van agressief mondwater. Het schopt de balans in je mond flink in de war. Dit kan zelfs leiden tot schimmels. In principe zou je een gezonde mond met poetsen en tandenstokers voldoende schoon moeten krijgen. Mocht je toch iets extra’s voor je gebit willen doen, dan zou je oil pulling kunnen overwegen in plaats van mondwater. Oil pulling heeft een detox werking én maakt je tanden iets witter. We weten dat de meningen verdeeld zijn, maar wij hebben er mooie resultaten mee gezien bij cliënten die spoelen met olie.
5) Haal door je neus adem in plaats van door je mond
Maartje: Door je neus ademhalen is hoe moeder natuur het heeft bedoeld. Door je neus ademen filtert niet alleen de lucht die je inademt, maar zorgt ook voor een gezondere mond. Als je door je mond ademt, drogen je slijmvliezen en tandvlees uit. Je tandvlees kan hierdoor ontstoken raken, er kan tandbederf ontstaan en een onfrisse adem. Wij adviseren onze cliënten dan ook om door hun neus te ademen.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram