videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Deze 5 mystieke symbolen verbinden jou met het universum en je Hogere Zelf

Heart + Soul
mystieke symbolen, merkaba, ohm, sri yantra, reiki
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
26.07.2019

Mystieke symbolen zijn vaak eeuwenoud en worden wereldwijd in alle spirituele tradities gebruikt. Voor meditatie, heling, persoonlijke ontwikkeling en energiewerk bijvoorbeeld. Het bewust gebruiken ervan kan je leven veranderen. Verwacht een verhoogde bewustzijnstoestand en je traint jezelf om in een positievere staat van zijn te komen. Deze verhoogde energetische frequentie zet helingsprocessen in je lichaam en geest in gang. Lifecoach Muriel Dalmulder werkt al jaren met oude symbolen en kent de bijzondere werking ervan als geen ander. Ze schreef voor ons de 5 door haar meest gebruikte mystieke symbolen op, die als de sleutel kunnen dienen naar jou schatkamer. 

Deze 5 mystieke symbolen verbinden jou met het universum en je Hogere Zelf

Muriel Dalmulder feel the flow tranquini inspiratorMuriel: ‘Door symbolen te visualiseren vanuit je derde oog (het punt tussen je wenkbrauwen), of door alleen al naar het symbool te kijken kan je in een verhoogde staat van bewustzijn komen. Door met een voor jou positieve intentie te werken, geef je het symbool ook een bepaalde lading mee. Pas je daarnaast de kracht van toewijding en herhaling toe dan zal het symbool voor jou in kracht toenemen. Dit werkt namelijk volgens het principe neurons that fire together, wire together: je creëert zo je eigen neurologische netwerk oftewel een nieuw patroon waar jij kracht uit kunt halen.

Wetenschap bewijst: OHM vibreert als het universum

Ik verbind me dagelijks met de kracht van mantra’s en in het bijzonder de mantra om, aum, ohm. Van deze mantra is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat OHM op dezelfde frequentie vibreert als het universum en de aarde. Door je af te stemmen op OHM, verbind je je dus met de trilling van het universum. Hierdoor worden al je chakra’s op één lijn gebracht, wordt je energieveld gereinigd en kom je in een hogere frequentie: welke ontspannend, energie gevend en aardend werkt. Het OHM teken heeft een bijbehorende klank ‘AUM’. Dit woord komt uit het Sanskriet en betekent: wat is en wat nog zal zijn. Eigenlijk is OHM een Sri; een minischilderij dat laat zien dat de geest van de mens de sluier van de illusie voorbij kan gaan en in ‘transcedente’ staat zijn oorsprong, zijn rust, zijn ontspanning kan ervaren.

1. AUM mantra: oertrilling van het Universum

ohmDe AUM-mantra is de basis van heel veel andere mantra’s zoals
– ‘Ohm Mani Padme Hum’ – (ik) eer de parel in de lotus (wijsheid)
– ‘Ohm Shanti ‘ – (ik) wens (u) heilige vrede
AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. AUM is een zoemklank en komt van alle klanken het dichts bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum. Aan elke afzonderlijke klank en onderdeel wordt een betekenis toegedicht:

  • A (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiële.
  • U (3 in het symbool) is de klank die het meest voor in de mond
  • M (1 in het symbool) is de sluiting van de mond (mm). Dit is het stadium van diepe slaap-bewustzijn, intuïtief weten en de ondefinieerbare eenheid-der-dingen. De liggende halve maan stelt het absolute bewustzijn voor (4 in het symbool). De punt (5 in het symbool) symboliseert de kroon: absolute overgave en eeuwige waarheid.

Kijken naar het symbool van de mantra heeft hetzelfde effect als het chanten (zingen) van de mantra. Je kunt de mantra hardop en ook in stilte chanten, het effect blijft hetzelfde.

2. Sri Yantra (heilige afbeelding) van mantra OHM

Sri Yantra betekent weefgetouw en staat voor een symbolische weergave van de goddelijkheid. De Sri Yantra is eigenlijk de bijbehorende tekening met de vibraties van de OHM mantra. Gebruik ‘m voor meditatie of concentratie. Dat heeft een zelfde effect als het chanten/zingen van de OHM mantra. Je kunt naar de Bindu (het middenstuk van de Yantra kijken) of van buiten naar binnen de yantra binnengaan. Als je het voor meditatie wilt gebruiken, ga dan rechtop zitten en staar ongeveer 2/3 minuten naar de Yantra, het maakt niet uit waar je naar kijkt. Vervolgens neem je op de inademing de Yantra mee naar binnen in je derde oog en herhaal dit 3 keer. Ga nu door een van de poortjes naar binnen en focus op de bloemblaadjes: zie ze één voor één, ga de cirkel rond met de klok mee tot je weer bij het begin bent, doe het langzaam met een rustige lage ademhaling. Focus dan op de piramides, van boven naar beneden of met de cirkel mee. En als je wilt kun je de mantra OHM chanten terwijl je dit doet. Focus ten slotte op de bindu, het punt in het midden van de mantra en neem je intentie mee in je hart.

yantra 1                    yantra 2

3. Symbool voor het hart uit Japanse Reiki

hartEen symbool voor het hart dat ik ook vaak gebruik komt uit de eeuwenoude Japanse Reiki traditie. Het hart-symbool vertegenwoordigt liefde, harmonie en balans en staat voor het hart waaruit liefde en heling stroomt. Op een ander niveau is het de piramide die ons met de bovengenoemde eigenschappen omringt. Dit symbool tekenen, waarbij je de lijnen volgt zoals in de tekening is aangegeven, visualiseren of ernaar kijken verbind je met je hart en de helende energie van je hart. Jezelf in de piramide plaatsen beschermt je energetisch lichaam. Als je hooggevoelig bent, helpt het om jezelf in een gouden piramide te visualiseren zodat je in je eigen kracht en energie blijft.

4. MerKaBa symbool: verbinding met je lichtlichaam

‘Mer’ betekent universele goddelijke bron. ‘Ka’ betekent bewustzijn (of eigen geest) en ‘Ba’ is lichaam. Daarom spreken we ook over een ‘lichtlichaam’. Het MerKaBa symbool geeft energetische bescherming en helpt je om spiritueel te groeien. Het bestaat uit een piramide-driehoek met de punt omhoog en een piramide-driehoek met de punt naar beneden. Eén ervan heeft een punt naar voren en de andere naar achteren. Door op de juiste manier gebruik te maken van de MerKaBa via geometrische (meetkundige) principes (gulden snede) kun je enorm krachtige energie ervaren. Dat komt omdat de geometrie een rechtstreekse verbinding met onze schepping heeft. Je kunt op verschillende manieren met de MerKaBa werken in een meditatie. Bijvoorbeeld voor bescherming en om je energie te reinigen.

 MerKaba 1 MerKaba2

Als je werkt met het MerKaBa symbool zijn een aantal punten van belang:

  • De mate van succes wordt voornamelijk bepaald door je vermogen om je hart te openen en liefde te voelen voor alles wat leeft in ons universum – inclusief jijzelf. Dit kun je stimuleren door wat vaker door je hart in en uit te ademen en de liefde te voelen voor jezelf en al wat is.
  • Het is ook belangrijk om het energieveld van de piramides daadwerkelijk rondom je lichaam te voelen dus als je visualiseert, voel dan ook dat je lichaam in de piramides staat.
  • Het is aan te bevelen om zelf een model te maken van het symbool of een steen in de vorm van het symbool te kopen zodat je je er makkelijker mee kunt verbinden.

5. Fire Dragon: doorstromen van je chakra’s

FireDragonHet laatste symbool wat ik regelmatig gebruik komt uit de yoga traditie en is Fire Dragon. Haar 7 bochten vertegenwoordigen de zeven chakras. De Fire Dragon visualiseren in je wervelkolom zorgt voor doorstroming en alignement van al je chakra’s (de energiecentra van je lichaam). Het heft blokkades in de chakra’s op. De vuurdraak symboliseert de energie die vanaf de basis-chakra langs de ruggengraat omhoog gaat: de kundalini of levensenergie genoemd. Het kan ook gebruikt worden voor rug- en menstruatieklachten en problemen met de menopauze. Je kunt het symbool bij een ander op de wervelkolom tekenen met een intentie erbij voor dat wat de ander nodig heeft. Volg de lijnen van de pijlen in de tekening’. Kijk voor meer info over Muriel en haar werk op murieldalmulder.com

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Meer lezen over dit onderwerp?

Mantra’s: dit is hoe deze eeuwenoude klanken je steunen en beschermen
Van denken naar voelen: dit is het geheim van een affirmatie die wél werkt
Ho’oponopono: deze zuiverende zinnetjes uit Hawaii kunnen je leven veranderen
Met dit dankbaarheidsritueel herstel je de verbinding met je hart in 7 stappen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.