Waarom 31 oktober de meest spirituele dag van het jaar is + 5 rituelen om ‘m te vieren

Heart + Soul
31 oktober

Nathalie Meertens
28.10.2022

31 oktober wordt al eeuwenlang als de meest spirituele dag van het jaar gezien. Volgens de oude Kelten is de sluier tussen de fysieke wereld en de geestenwereld op deze dag namelijk op haar dunst. Hét moment dus om berichten van spirituele gidsen op te pikken en de doden te eren. De geesten van overleden dierbaren zijn op deze dag namelijk extra dichtbij. Reken maar dat er heel wat magische energie in de lucht hangt…

Waarom 31 oktober de meest spirituele dag van het jaar is + 5 rituelen om ‘m te vieren

31 oktoberDe oude Kelten vieren op 31 oktober Samhain – de traditie waarnaar het bekende Halloweenfeest te herleiden is. Samhain is het feest van transitie; het wordt ook wel het Keltisch Nieuwjaar genoemd. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar namelijk op 1 november. De oogst van het afgelopen jaar was binnen en de tijd om te rusten brak aan. Op deze dag zou de scheiding tussen de geestenwereld en de fysieke wereld flinterdun zijn. De doden zouden voor even weer dichtbij zijn – daarom wordt met Samhain hun aanwezigheid vereerd en herdacht. De tafel wordt weer gedekt voor overleden gezinsleden. Soms wordt er voedsel of een ander offer op een altaar geplaatst.

Levensvonk

31 oktober markeert niet alleen een moment waarop we meer verbonden zijn met de geestenwereld, maar óók de overgang naar de donkere helft van het jaar. De dagen worden korter. De oogst is binnen, het jagen is gedaan (vroeger letterlijk, en nu figuurlijk), en het is tijd om te rusten en te reflecteren. Hoewel we niet meer zo in verbinding leven met de natuur als vroeger, voelen veel mensen deze transitie toch intuïtief aan. We keren meer naar binnen, soms worden mensen in de herfst en winter ook somberder. Misschien doemen er schaduwkanten op in je hart en geest die om aandacht vragen. Toch is dit juist het moment om op zoek te gaan naar een nieuwe levensvonk en lichtpuntjes voor jezelf te creëren. Buiten wordt het donker, maar binnen (in huis en in onszelf) kunnen we juist de kaarsjes aansteken.

5 rituelen om deze dag te vieren

Oké… vraag je je misschien af; hoe kom ik de meest spirituele dag van het jaar dan door en vier ik alle mogelijkheden die zich voordoen? Deze 5 rituelen helpen je de magie van deze dag in te zetten voor jouw spirituele groei.

1) Droom groots. Samhain nodigt je uit om je een nieuw begin voor te stellen. Een goed moment om de stilte op te zoeken en in gesprek te gaan met je onderbuik en hart. Wat wil je het allerliefst? Waar wil je energie naartoe? Wat broedt al een tijdje in je en wil tot leven komen?

2) Maak een voorouder-altaar. Eer de herinnering van je overleden dierbaren en voorouders en sta stil bij hen die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent. Versier een altaar met foto’s, kristallen, bloemen, offers, wat op dit moment ook maar met jouw hart resoneert. Je kunt er de hele dag kaarsjes op branden, een gebedje zeggen of erbij gaan zitten mediteren.

3) Praat met de doden. Als je je er veilig bij voelt, neem je dan voor om op 31 oktober open te staan voor tekens van je overleden dierbaren. Je kunt ook zelf het contact opzoeken door, hardop of in je hoofd, met ze te praten. Vraag ze hoe het met je gaat, vertel over je leven, zeg dat je ze mist…

4) Eer de duisternis in jezelf en om je heen. Kijk eens wat voor emoties en schaduwen er omhoog komen op 31 oktober. Misschien wil je opschrijven wat je voelt zodat je niet vergeet welke wonden nog om heling vragen. Probeer ook eens om de avond met zo min mogelijk (kunst)licht door te brengen. Onderzoek wat de duisternis met je doet. Brengt het je in een nieuwe ruststand? Komen er angsten omhoog? Of raak je er juist geïnspireerd van?

5) Reinig de energie in je huis. Brand wierook, salie, bijvoet, sandelhout, copal of andere wierook en kruiden om je huis te zuiveren en reinigen. Laat de rook alle ruimtes vullen. Besteed aandacht aan deuren en ramen, maar ook aan onzichtbare poorten die nu open staan in deze tijd van het jaar. Spreek krachtig uit wie en wat er wel en wie en wat er niet in jouw ruimte mag komen.

Negativiteit verwijderen en je huis zuiveren?

Deze smudge stick is een prachtige aanvulling op je altaar.

MEER INFORMATIE

Bronnen: lunadea.nl, inspirerendleven

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.