Hoofdredacteur zijn van Holistik heeft honderd voordelen en één nadeel: ik moet vaker op de foto dan voorheen. Dat terwijl ik instinctief het liefste wegduik als ik een lens zie. Ik vind mezelf in de spiegel namelijk een stuk leuker dan op de foto. En ik snap nu eindelijk waarom…
Aha, dus dít is waarom je jezelf mooier vindt in de spiegel dan op een foto
Sinds ik me kan herinneren ben ik cameraschuw. Het begon met klassenfoto’s op de lagere school en is nog steeds niet helemaal uit mijn systeem. Dat ik niet de enige ben, blijkt uit een onderzoek onder ruim 4.000 vrouwen tussen de 18 en 65 jaar*. Daaruit komt naar voren dat 77% van alle vrouwen zich het liefst achter een pilaar verschanst zodra er een camera opduikt. Van al die vrouwen geeft 33% aan al op jonge leeftijd cameraschuw te zijn geworden: tussen de 11 en 20 jaar.
Stressvol
Uit het onderzoek komen nog meer opmerkelijke cijfers naar voren. Zo vindt 65% van alle vrouwen op de foto gaan stressvoller dan het geven van een presentatie, een eerste date of een sollicitatiegesprek. Zo’n 63% van alle vrouwen heeft foto’s van zichzelf vernietigd en meer de helft van alle vrouwen maakt zich zorgen wanneer ze getagged worden in een foto op social media. Ook niet bepaald opbeurend is dat 55% van alle vrouwen zichzelf onaantrekkelijk, lelijk of dik vindt wanneer ze met een foto van zichzelf geconfronteerd worden. Maar waarom is dat eigenlijk zo?
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Vermoeide trekken en rimpels
De manier waarop jij je lichaam en je gezicht waarneemt verschilt van hoe een ander jou ziet. Waar het op neerkomt is dat je je eigen gezicht harmonieuzer voorstelt dan het in werkelijkheid is. Je bekijkt jezelf meestal thuis, in je eigen spiegel. En waar zet je die spiegel? Juist. Op een plek waar je er zo voordelig mogelijk uitziet en gedempt licht kleine imperfecties en harde trekken verdoezelt. Foto’s die buiten of op afstand zijn genomen accentueren vermoeide trekken en rimpels juist. Wat ook niet helpt is het feit dat we constant bezig zijn met selfies. Van de 10 selfies die je maakt, komt er hooguit 1 door de keuring. En die is dan ook nog eens genomen in het beste licht, de meest voordelige hoek én opgeleukt met een serie filters. Dit maakt het contrast met een foto die ‘in het wild’ is genomen door iemand anders natuurlijk wel erg groot.
Fotogeniek
En dan is er nog het ‘mere exposure effect.’ Dit is een fenomeen dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw uitvoering is onderzocht door de Poolse psycholoog Robert Zajonc. Waar het op neerkomt, is dat hoe vaker je iets ziet, hoe leuker je het gaat vinden. Door dit effect ervaar je je eigen spiegelbeeld dat je tientallen keren per dag ziet als leuker en aantrekkelijker dan foto’s die anderen van ons nemen. Door een andere hoek, afstand of hoogte lijken die namelijk zelden op ons eigen spiegelbeeld. En zijn we ‘in het echt’ een stuk minder fotogeniek dan we dachten…
Te dik, te oud en te moe
Voor mij persoonlijk geldt dat op de foto gaan nooit een hobby zal worden. Maar ik heb wél besloten om camera’s niet meer zo angstvallig uit de weg te gaan. En het stemmetje dat zegt dat ik te dik slash te oud slash te moe ben om mooi op een foto te staan leg ik steeds vaker het zwijgen op. A) omdat ik er van overtuigd ben dat je als mens vooral groeit door ervaringen aan te gaan die je eng, moeilijk of oncomfortabel vindt. En B) omdat jezelf niet al te serieus nemen in elke situatie verfrissend werkt. Dus ook als je op de foto moet.
Verder kijken dan de buitenkant
Wat mij óók heeft geholpen, is het besef dat je verder kunt kijken dan alleen de buitenkant. Holistik hoofdredacteur ben ik niet alleen, maar met Karlijn. Dat betekent dat we regelmatig samen op de foto gaan. Als ik foto’s van ons puur en alleen zou beoordelen op basis van uiterlijk knap ik daar niet bepaald van op. Op de foto gaan met iemand die 10 jaar jonger en 15 kilo lichter is, is namelijk nooit een goed idee;-). Waar ik veel gelukkiger van word, is een foto zien als iets dat een belangrijk moment in mijn leven vastlegt. Het gaat er niet om of ik mooier of lelijker op de foto sta, wat telt is dat ik sámen met Karlijn op de foto sta, dat we een belangrijk moment met elkaar delen. Sinds ik me dat realiseer, vind ik op de foto gaan een stuk minder erg.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
* Representatief onderzoek in opdracht van Dove, in februari 2013 uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Edelman Berland onder 4.075 vrouwen tussen 18 en 64 jaar in Amerika, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada, China, India, Brazilië en Thailand.
Bron: Motherboard