Het klinkt als een sprookje, maar toch is het waar. Midden in het Himalaya gebergte, in het noorden van Pakistan, bevindt zich een vallei waar mensen in goede gezondheid stokoud worden. Veel bewoners van deze Hunza vallei tikken met gemak de 100 aan. Maar is hun geheim?
De Hunza’s: het gezondste volk ter wereld
De Hunza vallei ligt in het noorden van Pakistan en grenst aan Afghanistan, Rusland, China en India. In deze vallei leven de Hunza’s: een geïsoleerde volksstam bestaande uit ongeveer 20.000 mensen. De stam werd in 1870 ontdekt door Britse soldaten. Een paar decennia later, tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, besloot de Schotse arts Robert McCarrison zich in de Hunza’s te verdiepen. Geïntrigeerd door hun manier van leven vroeg hij toestemming om in hun midden te leven.
Stokoud
Uiteindelijk bracht de arts zeven jaar van zijn leven in de vallei door. Wat hem vooral opviel was dat de Hunza’s stokoud werden en schijnbaar moeiteloos de 100 en soms zelfs de 115 haalden. Voor (kinder)ziekten leek het volk volledig immuun te zijn en zelfs verkoudheden zijn zeldzaam. De Roemeense wetenschapper Dr. Henri Coanda bestudeerde naast de Hunza’s een aantal primitieve, geïsoleerde volkeren in Georgië, Mongolië, Equador en Peru. Ook deze mensen kenden nauwelijks ziektes en werden bovengemiddeld oud.
De 5 leefregels van de Hunza’s
Maar hoe komt het dan dat geïsoleerde volkeren zoals de Hunza’s zo oud worden? Als je kijkt naar hun levenswijze, dan zien we steeds een aantal dingen:
1. Door hun werk als landbouwer krijgen de Hunza’s veel lichaamsbeweging. Dagelijks leggen ze bovendien 12 tot 15 kilometer te voet af door bergachtig terrein.
2. Ze nemen meerdere malen per dag tijd om te rusten en yoga- en ademhalingsoefeningen te doen. Daardoor ervaren ze weinig stress en prestatiedruk.
3. Vrouwen en mannen zijn gelijk, wat ervoor zorgt dat de Hunza’s op een harmonieuze wijze met elkaar samenleven.
4. Omdat de Hunza’s in armoede leven nemen ze weinig voedsel tot zich, maximaal twee maaltijden per dag. Ze eten voornamelijk onbewerkte producten, vaak rauw of kort verhit, en vrijwel uitsluitend vegetarisch. De korte tijd tussen de nieuwe oogst en het opraken van de voorraden van het jaar daarvoor verplicht de Hunze’s bovendien tot een vastenperiode. De nadruk ligt daarbij op het reinigen van lichaam en geest.
5. De focus in het Hunza dieet ligt op granen (volkoren tarwe, gerst, boekweit), groenten, zaden, noten, bonen en een klein beetje zuivel. Hunza’s eten bovendien veel fruit dat op de daken van hun huisjes wordt gedroogd. Vooral gedroogde abrikozen en abrikozenpitten die vol zitten met vitamine B17 worden veel gegeten.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: gedachtenvoer.nl