Zelf zuurdesembrood bakken is voor veel thuisbakkers een hobby die is ontstaan in het corona tijdperk. Begrijpelijk want zuurdesembrood is gezond, lekker en een leuke uitdaging om deze ambacht onder de knie te krijgen. Dit recept uit de Broodbijbel leidt naar een krokant stokbrood met cheddar en olijven. Ideaal voor bij de Paasbrunch of borrel. Enjoy!
Recept: zuurdesembrood met olijf en cheddar voor bij de Paasbrunch
Is zuurdesembrood gezonder dan normaal brood? We hebben het uitgezocht. Tijdens het fermentatieproces worden enzymen vrijgegeven die het zetmeel, de eiwitten en andere voedingsstoffen in het meel afbreken. Daardoor worden vitamines, mineralen en vezels door ons lijf makkelijker opgenomen. Het fermentatieproces kan de glycemische index verlagen. Dit zorgt ervoor dat het brood tijdens het spijsverteringsproces langzamer wordt afgebroken tot glucose in je lichaam en daardoor minder snel een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Ook heeft zuurdesembrood een lager gehalte aan fytinezuur. Dit zuur kan de opname van mineralen zoals ijzer en zink verminderen. Ook dat is te danken aan het fermentatieproces.
Paasbrunch recept: zuurdesembrood met olijf en cheddar
Ingrediënten
Voor het deeg
- 450 g tarwebloem
- 50 g roggebloem
- 300 g water
- 100 g tarwedesem (zo maak je een eigen starter)
- 1 g verse gist
Voor de vulling
- 75 g groene olijven, ontpit
- 50 g cheddar blokjes (0,5 cm)
Verder nodig
- roggebloem
- rijstebloem
- strooibloem
Bereidingswijze zuurdesembrood
1. Kneed van alle ingrediënten een goed afgekneed deeg. Kneed vervolgens de vulling er voorzichtig door. Geef het deeg een voorrijs van 5 uur onder plasticfolie. Het deeg moet twee keer zo groot zijn geworden.
2. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en punt het voorzichtig op. Zorg ervoor dat elk stuk deeg ongeveer 20 centimeter lang is. Leg het deeg tussen een of twee deegkleedjes bestrooid met roggebloem en rijstebloem en dek af met plastic folie. Laat 4 uur narijzen.
3. Leg de ovensteen ruim van tevoren in de oven en verwarm de oven voor op 250 °C.
4. Draai het deeg om op een plankje en snijd het in. Als de ovensteen goed heet is, schuif je het brood in de oven, direct op de steen. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood 20 tot 25 minuten.
Broodbijbel, Hiljo Hillebrand, Carrera, verkrijgbaar via Bol.com, €33,99.