Op zondag 31 maart – om 2:00 uur – gaat de klok een uur vooruit. Deze verandering heeft invloed op onze biologische klok, en daarmee op alle andere processen in ons lichaam. Dit is wat er precies gebeurt in je lijf als de zomertijd ingaat.
De zomertijd gaat in: dit is het effect op je gezondheid
Tegenwoordig hanteren we in Nederland twee tijden: de zomer- en wintertijd. De wintertijd is echter onze échte tijd. De zomertijd is in 1977 ingevoerd. De reden hiervoor was economisch van aard. Door de klok op de laatste zondag van de maand maart vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht. Zo kan er meer gebruik gemaakt worden van het daglicht en wordt er minder energie verbruikt.
Biologische klok in de war
Voor ons lichaam is de zomertijd echter een minder slim alternatief. ‘Bij de omschakeling naar de zomertijd verzetten we onze sociale klok,’ legt chronobioloog Marijke Gordijn uit. En daarbij moet onze biologische klok zich aanpassen. Deze ‘loopt’ op daglicht; hij zorgt er ’s ochtends voor dat we langzaam wakker worden en ’s avonds dat we weten dat het bedtijd is. Als de zomertijd ingaat, wordt het ’s avonds later donker. Dat kan de biologische klok behoorlijk verwarren; ons lijf begrijpt niet dat het al bedtijd is.
Korter lontje
Ook ’s ochtends kan de zomertijd voor problemen zorgen. Marijke Gordijn legt uit dat je lijf nog niet klaar is met zich voorbereiden voor de dag als de wekker een uur eerder gaat. ‘De bloeddruk is nog laag en de ademhaling en hartslag zijn nog traag. Het gevolg: je voelt je moe of zelfs ‘gebroken’, je hebt een korter lontje en je bent sneller geïrriteerd. Ook ben je minder alert.’
Permanente zomertijd
Sommige mensen pleiten voor een permanente zomertijd. In Rusland is daarmee geëxperimenteerd, met een flinke stijging in het aantal winterdepressies tot gevolg. Voor ons zou de wintertijd – of zelfs de Greenwich Mean Time, een uur eerder dan onze wintertijd – het gezondst zijn. Deze tijd sluit aan op ons natuurlijke dag- en nachtritme.
Wat kun je nu doen?
Om je lijf te helpen zo goed mogelijk met de zomertijd om te gaan, is het belangrijk om op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Zorg er ook voor dat je jezelf ’s avonds en ’s nachts minder blootstelt aan licht. Dat geldt voor daglicht, kunstlicht, en ook het blauwe licht dat van je schermen afkomt. Slapen in een stikdonkere kamer maakt een verschil van dag en nacht voor de kwaliteit van je slaap. Hoe donkerder het is, hoe beter je slaapt. Het is daarom verstandig om te investeren in verduisterende gordijnen en/of een slaapmasker. Dit masker is gemaakt van zijde, verduistert op een 100% natuurlijke manier en bevordert jouw nachtrust of het nou wintertijd is of zomertijd. Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €23,95.