Wist je dat zich op elke voetzool meer dan 200.000 zenuwuiteinden bevinden? Dat zijn er zo’n 8.400 per vierkante centimeter; meer dan op elk ander stukje van je lichaam. In onze miljoenen jaren van evolutie liepen we het grootste deel van de tijd op blote voeten, en dat was niet voor niets. Contact maken met de aarde via je voetzolen heeft allerlei fysieke voordelen. Af en toe met blote voeten door het park wandelen is dus een goed idee. Zonder schoenen naar je werk en de supermarkt gaan zie je waarschijnlijk minder zitten. Met de minimalistische schoenen van Wilding hoeft dat gelukkig ook niet.
Op (bijna) blote voeten lopen: gezond voor jou, goed voor de planeet
Op (bijna) blote voeten lopen is razend gezond. Dat idee kunnen we vanuit verschillende hoeken onderbouwen. Zo leert de Traditionele Chinese Geneeskunde dat je voetzolen vol zitten met reflexpunten die weer corresponderen met verschillende organen. Deze punten stimuleren, met een voetreflexmassage of door op blote voeten te lopen, kan energieblokkades door je hele lichaam helpen opheffen. En dat wil je, want blokkades in je levensenergie zijn volgens de Chinese Geneeskunde een van de belangrijkste oorzaken van ziekte.
Aarden
Dan zijn er verschillende spirituele tradities die al duizenden jaren weten hoe belangrijk het is om contact te maken met het elektromagnetische veld van de aarde. Met je blote voeten verbinding maken met de aarde kan je een geaard gevoel geven en daarmee je stresslevels flink omlaag brengen. Van dit effect kan je al profiteren als je gewoon op blote voeten stilstaat in het gras of zand. Dus no worries als je nog geen hele wandeling wilt maken zonder schoenen.
Op blote voeten lopen is gezond voor je hele lijf
Het voordeel van lopen op (bijna) blote voeten wordt ook onderschreven door de westerse wetenschap. Volgens Dr. Richard Brown van de afdeling Menselijke Fysiologie aan de Universiteit van Oregon hebben de elektronen die je lichaam binnenstromen als je op blote voeten loopt uitstekende antioxiderende eigenschappen. Ze versterken je immuunsysteem en stimuleren je hersenen. Lopen op blote voeten is ook gezond voor je hart en kan pijn verminderen en je nachtrust verbeteren.
Sterkere spieren en gewrichten
Je doet de spieren en gewrichten in je hele lijf ook een plezier als je vaker op (bijna) blote voeten loopt. Biomechanicus Katy Bowman waarschuwt dat we collectief lijden aan verkorting van de beenspieren die lopen van het bekken naar de hiel. Met dramatische gevolgen: nek, rug en knieklachten. Ook de gebrekkige teenruimte is niet best: als de tenen niet kunnen wiebelen hebben we minder balans. En als de zool van een schoen stijf is (wat meestal het geval is), moet de enkel al het werk doen, in plaats van de hele voet.
Hakken in de ban
Door de hakken in de ban te doen en blootvoets te lopen, kunnen je spieren langzaam weer langer worden en verbetert de stand van de gewrichten. Pijnklachten kunnen hierdoor verdwijnen. In de hardloopwereld wordt er ook al jaren gesproken over de voordelen van (bijna) blootvoets rennen. Het zou de kans op blessures en slijtage verkleinen en je voeten flink versterken. Dat kun je fysiek ook gaan zien: je voeten kunnen platter, iets breder en gespierder worden. Let wel: het is belangrijk dat je het blootvoets lopen langzaam opbouwt.
Wilding schoenen
Je doet er dus goed aan om regelmatig op blote voeten te lopen, het liefst buiten in de natuur. Voor de gemiddelde moderne mens is het echter niet haalbaar om het grootste deel van de tijd zonder schonen door te brengen. Gelukkig hoeft dat ook niet. De minimalistische schoenen van Wilding geven je de kans mét schoenen van veel van bovengenoemde gezonde effecten te profiteren. Founders Anna en Ran brachten jarenlang in Tel Aviv door, waar hun kids het grootste deel van de tijd op blote voeten liepen. Toen ze verhuisden naar Duitsland was dit niet meer haalbaar, vooral niet in de winter. Het perfecte minimalistische paar schoenen konden ze echter niet vinden, dus creëerden ze het zelf. De zolen van Wilding shoes zijn 1.3-3.5 mm dun en volgen de natuurlijke vorm van je voet. Kortom: dichterbij blootvoets lopen kom je met schoenen niet.
Regeneratie
Bij de schoenen zelf en in het productieproces staat regeneratie centraal. De ultradunne zool van Wilding schoenen staat je lichaam toe weer te leren leunen op zijn eigen zelfhelende vermogen. En met elke stap in het productieproces en elke samenwerking die Anna en Ran aangaan, is het doel een positieve impact maken op de aarde en haar bewoners. Wilding gaat verder dan het minimaliseren van negatieve impact en is constant op zoek naar manieren om positieve verandering te creëren. Denk aan het vinden van nieuwe duurzame materialen en productiemethoden, het steunen van renaturation projecten en het creëren van een unieke diverse en inclusieve bedrijfscultuur. De schoenen worden handgemaakt met natuurlijke materialen in Europa, onder eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden.
Nieuwe collectie met hennep
Voor de nieuwe natural collectie haalt Wildling de productie van hennep terug naar Europa. Wist je dat deze plant een stuk milieuvriendelijker is dan katoen? Zo heeft hennep minder water, minder land en geen pesticiden nodig om te groeien, gaat de stof lang mee omdat de vezels sterk zijn én is het geheel biologisch afbreekbaar. Bovendien is hennep fijn voor je voeten op warmere dagen vanwege het ademend vermogen en antimicrobiële eigenschappen. Dat betekent luchtige en geurloze voeten. Nog een fijn voordeel: hennepvezels zijn makkelijk te verven. Wildling doet dat met natuurlijke materialen zoals bieten en amandelschillen die anders worden weggegooid. Met Wilding schoenen zet je dus niet alleen – letterlijk! – een stap richting een gezonder leven voor jou, maar ook voor alle stukjes mens en natuur die de schoen tot leven hebben gebracht.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wildling Shoes. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.
Fotocredits: Esmeralda Thomas, Nora Tabel