Wat is silicium en waar is het goed voor?

Body
wat is silicium
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
20.09.2021

Wat is silicium?

Het mineraal silicium komt in een hoge concentratie in het menselijk lichaam voor en is goed voor je gezondheid, maar wordt nog niet beschouwd als essentiële voedingsstof. Silicium concentreert zich vooral in het bindweefsels (huid, pezen, spieren, botten, kraakbeen, haar, nagels, bloedvaten, slijmvliezen), en zit ook in je nieren, longen en lever.

Silicium speelt een rol bij de synthese van collageen en glycosaminoglycanen (beide bouwstenen van alle typen bindweefsel) en hydroxyapatiet (eeb botmineraal). Een tekort kan leiden tot afwijkingen in het bindweefsel, de gewrichten en botten, tot een verminderde afweer en atherosclerose. Onderzoek heeft een positieve correlatie gevonden tussen de siliciuminname en botmineraaldichtheid. Een andere humane studie liet een verbinding zien tussen een hogere inname van silicium uit drinkwater en een kleinere kans op cognitieve achteruitgang en dementie.

Silicium is antagonist van aluminium. Het blokkeert de opname van aluminium en bevordert de uitscheiding van aluminium via de urine (de aluminiumchelatie). Dit is een positief effect; aluminiumstapeling in de hersenen speelt vermoedelijk een belangrijke rol bij de ziekte van Alzheimer.

In Europa is de gemiddelde dagelijkse siliciuminname uit voeding 20 tot 50 mg. In China en India is siliciuminname flink wat hoger, namelijk 140-200 mg/dag. De siliciuminname is bij vrouwen lager dan bij mannen en daalt over het algemeen met het ouder worden. Door veranderingen in de voedselproductie is onze voeding armer aan silicium en andere voedingsstoffen geworden.

wat is silicium

Bronnen van silicium

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan silicium zijn volkoren granen (met name haver en gierst), bananen, rozijnen, bonen, linzen, drinkwater, bier, heermoes (Equisetum arvense), en brandnetel (Urtica dioica/urens).

Wanneer silicium nemen?

Silicium kan in de volgende gevallen helpen:

  • Verbeteren van de conditie van haar, huid en nagels
  • Bij osteoporose (ook preventief)
  • Bij atherosclerose (ook preventief)
  • Bij aluminiumbelasting
  • Voor de preventie van cognitieve achteruitgang (deze wordt geassocieerd met lage siliciuminname)
  • Bij kneuzing, verstuiking, verrekking, en gewrichtsproblemen
  • Bij huidproblemen (wonden, brandwonden, acne, psoriasis)

Niet gebruiken bij:

  • Nierstenen
  • Chronisch nierfalen
  • Vermijd hoge doseringen van silicium tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding

Waarom een silicium supplement nemen?

Veel mensen hebben veel baat bij het toevoegen van silicium aan hun dieet in de vorm van een supplement. Het kan helpen bij het afvoeren van giftige afvalstoffen in je lichaam en ondersteunt de celvernieuwing. Er is een grote kans dat je via je reguliere voeding te weinig silicium binnenkrijgt, omdat veel voeding arm is aan het mineraal. Bovendien wordt silicium uit voeding vaak slecht opgenomen.

Silicium is in het menselijk lichaam aanwezig en de hoeveelheid vermindert naarmate je ouder wordt. Veel oudere mensen hebben daarom extra baat bij het nemen van een silicium supplement, vooral voor het verlichten en voorkomen van gewrichts- en botaandoeningen.

TIP: Als lezer van Holistik krijg je met de code ‘Holistik10’ 10% korting op je complete bestelling bij Vitamines.com.

Bron: gewoonlekkerpuur.nl.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.