videocam WEBINAR | De 12 heilige nachten met Muriël Dalmulder - 22 december, 19.00 u

Wat is probiotica en waar is het goed voor?

Body
wat is probiotica

Holistik
15.12.2023

Probiotica zijn goede, levende bacteriën of micro-organismen die van nature in je darmen voorkomen. Deze gezonde bacteriën staan de laatste jaren volop in de (wetenschappelijke) belangstelling. Er worden namelijk steeds meer connecties ontdekt tussen onze algehele gezondheid en de gezondheid van onze darmflora. Maar wat zijn probiotica nou eigenlijk precies? Welke verschillende bacteriën komen voor in je darmen? En wat zijn de voordelen van het gebruik van een supplement met probiotica? Na het lezen van dit artikel weet je meer over de bacteriën die in je darmen wonen en het belangrijke werk dat ze verrichten. Je leert bovendien hoe je een goed probiotica-supplement herkent en hoe je het het beste kunt gebruiken.

Wat zijn probiotica?

De World Health Organization (WHO) definieert probiotica als ‘levende bacteriën of micro-organismen die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd’. In je darmen krioelt het van de bacteriën: een mens heeft tien keer meer bacteriën in de darmen dan cellen in het lichaam. Deze bacteriën hebben een grote invloed op je gezondheid. Het is namelijk zo dat je darmen bij allerlei processen samenwerken met deze bacteriën, bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitaminen. Je lichaam fungeert als gastheer voor deze micro-organismen, en in ruil daarvoor zorgen de bacteriën voor belangrijke bouwstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Het zijn dus zeker wenselijke bewoners van je darmstelsel. Wist je dat ongeveer 70% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt? Door deze complexe samenwerking wordt het microbioom (het geheel van micro-organismen in onze darmen) en het hele lichaam in evenwicht  gehouden.

Een voedingssupplement met probiotica bevat levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Probiotica supplementen hebben meestal de vorm van speciale capsules die het maagzuur kunnen overleven. Heel belangrijk, want zo kunnen de bacteriën de darmen levend bereiken. Op deze manier kun je je darmen optimaal ondersteunen.

Welke bacteriën zitten er in probiotica?

Er zijn allerlei verschillende bacteriën aanwezig in ons darmstelsel. Sommige soorten zijn meer gewenst dan andere. Bacteriesoorten kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:

  • Residente bacteriesoorten: deze verblijven in je darmen
  • Passerende bacteriesoorten: deze passeren door je darmen

Allebei de soorten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Voorheen werden de micro-organismen in je darmen simpelweg in ‘goede’ (probiotische) en ‘slechte’ (pathogene) bacteriën ingedeeld. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek echter uitgewezen dat het microbioom uit talloze verschillende micro-organismen bestaat die idealiter in harmonie samenleven. De ‘slechte’ micro-organismen zijn belangrijk voor het behouden van een gezond evenwicht en zijn dus ook altijd in een gezond lichaam aanwezig. Pas wanneer deze balans tussen de bacteriën verstoord raakt, kunnen er negatieve gevolgen optreden voor de gezondheid.

Handig om te onthouden: een optimale darmgezondheid ontstaat uit de juiste mix en balans van bacteriën.

We hebben nog lang niet alle bacteriesoorten in ons lichaam in kaart gebracht. Eigenlijk vormt onze huidige kennis nog maar het topje van de ijsberg. Maar de bacteriestammen die voorkomen in goede probiotica supplementen zijn in ieder geval allemaal wel wetenschappelijk onderzocht en geïdentificeerd. De twee belangrijkste groepen probiotica zijn de Lactobacillen en de Bifidobacteriën.

Hoe herken je een goed probiotica supplement?

Het kan best lastig zijn om het goede probiotica supplement te kiezen. Hieronder vind je 5 stappen die je helpen een goed probioticum te herkennen en deze optimaal te gebruiken.

Stap 1: Kies de juiste vorm

Probiotica zijn er in verschillende vormen: capsules, zakjes, yoghurtdrankjes en gefermenteerde dranken. Het belangrijkste is dat het probiotica supplement maagzuurresistent is. Dat betekent dat de levende bacteriën je maagzuur moeten overleven, zodat ze in jouw darmen hun werk kunnen doen.

Kies daarom altijd voor:

  • Capsules
  • Poeders (in afgesloten zakjes)
  • Potten

Vermijd probiotica tabletten: voor het persen van tabletten is veel kracht nodig en de meeste bacteriën kunnen deze kracht niet overleven.

Stap 2: Ga voor de juiste ingrediënten en eenheden

Kies voor een supplement waaraan zo min mogelijk extra ingrediënten zijn toegevoegd. Dragerstoffen en voedingsstoffen als maltodextrine of inuline zijn nodig om de bacteriën intact te houden, maar kunstmatige toevoegingen zoals conserveermiddelen of kleurstoffen kunnen nadelig zijn voor de levensvatbaarheid van de bacteriën. Als het goed is, vind je op het label van een supplement ook de term KVE of CFU, wat staat voor ‘kolonievormende eenheden’ of ‘colony forming units’. Dit betekent dat de bacteriën zich kunnen koloniseren in je darmen, en dat is precies wat je wilt. Het is aan te raden om een supplement met minimaal 4 miljard CFU per dagdosering te kiezen (liever nog iets hoger).

Stap 3: Kies veilige bacteriestammen

Het is belangrijk dat de bacteriestammen in het supplement goed wetenschappelijk onderzocht en geïdentificeerd zijn. De identiteit van bacteriën wordt aangeduid met een geslachtsnaam, een soortnaam en een stam of nummer. Een voorbeeld van zo’n naam is Lactobacilles reuteri LR92. Het is een goed teken als de bacteriestammen in je probiotica volledig geïdentificeerd zijn, want daarmee kies je voor veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.

Stap 4: Variatie

Het is gunstig om een grote variatie aan bacteriestammen binnen te krijgen. Hoe meer verschillende bacteriën, hoe beter je lichaam het evenwicht kan bewaken. Het is aan te raden om te kiezen voor een supplement waarin minimaal 8 bacteriestammen zijn opgenomen.

Stap 5: Neem het voor de maaltijd in

Gebruik een probioticum het liefst vóór de maaltijd. Dan is het namelijk minder lang in je maag aanwezig. Als je het supplement tijdens of na het eten inneemt, is de maag druk bezig met het kneden van je voedsel en het vermengen van voedsel met maagzuur. Hoe korter de bacteriën in de maag verblijven en hoe minder ze worden blootgesteld aan maagzuur, hoe meer gezonde bacteriën levend de darmen kunnen bereiken.

Probiotica en een antibioticakuur

Als je een antibioticakuur moet ondergaan en tegelijkertijd probiotica wilt nemen, is het verstandig om de probiotica ’s avonds in te nemen, of in ieder geval ruim na de laatste dosis van de antibiotica. Antibiotica doden namelijk alle bacteriën; ze maken helaas geen onderscheid tussen ‘goed’ of ‘slecht’. Als je ’s avonds de probiotica inneemt en ’s ochtends de antibiotica, heeft het probioticum wat langer de tijd om zijn werk te doen.

Natuurlijke probiotica

Probiotica helpen je dus je darmflora in evenwicht te houden. Je kunt je darmflora ondersteunen door te kiezen voor een probiotica supplement, maar je kunt ook vaker voedingsmiddelen eten die van nature (of na een bewerkingsproces) probiotica bevatten.

Voornamelijk gefermenteerde voeding bevat probiotica, zoals:

  • Zuurkool
  • Gefermenteerd groentesap
  • Yoghurt met levende yoghurtculturen
  • Natuurdesembrood
  • Miso
  • Shoyu
  • Tempeh
  • Rauwmelkse kazen
  • Kefir
  • Tamari
  • Melkwei

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn voeding voor je goede darmbacteriën. Deze bacteriën, de probiotica, leven op prebiotica, vezels en bepaalde koolhydraten, die de groei van de bacteriën met beschermende eigenschappen ondersteunen.

In een probiotica supplement zitten daarom soms naast levende bacteriën ook prebiotica, die als voedingsbron dienen voor de bacteriën.

De bekendste prebiotica zijn:

  • Inuline. Dit is een caloriearme, oplosbare vezel die voorkomt in groenten en wortels van planten.
  • Fructo-oligosachariden (FOS). Deze worden ook wel fructanen genoemd en zitten in bijvoorbeeld asperges, uien, tarwe en bananen.
  • Galacto-oligosachariden (GOS). Deze worden ook wel galactanen genoemd en komen voor in noten en peulvruchten.
  • Glucanen, die voorkomen in granen.
  • Pectine. Dit is een lange keten koolhydraat die voorkomt in fruit.

Samengevat: prebiotica zijn belangrijke voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Sommige probiotica supplementen bevatten daarom ook prebiotica.

Probiotica bewaren

Bewaar probiotica op een droge, donkere en koele plek. Het product is namelijk sensitief voor hoge temperaturen, licht, lucht en vocht. Bewaar de probiotica in de originele verpakking, dan blijft het supplement zo lang mogelijk goed.

Waarschuwingen

  • Een probioticum is een voedingssupplement dat een aanvulling kan vormen op je normale, gezonde voedingspatroon, maar er nooit een vervanging van is.
  • Lees voor het gebruik van een probioticum altijd de gebruiksaanwijzing en de informatie op de verpakking.
  • Probiotica is over het algemeen veilig en beïnvloedt meestal niet de werking van medicijnen. Toch is het altijd verstandig om voor het gebruik van een voedingssupplement advies te vragen aan je huisarts.

Vitamine opbergtas

Al jouw potjes bij de hand

Deze stijlvolle storage bag biedt ruimte voor 6 potjes en is perfect voor thuis en onderweg.
Bestel tas voor €34,95 Vitamine storagebag

Bron: nutribites

Dit is een artikel in de categorie:

Probiotica

Probiotica

We hopen dat je dit artikel interessant vond over wat probiotica voor jou mogelijk kan doen.

Heb je vragen over dit onderwerp, kun je altijd een mailtje sturen naar info@holistik.nl. Wil je meer weten over verwante onderwerpen, bekijk dan ons blog met items over:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B11
  • Vitamine B12
  • Foliumzuur
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Magnesium
  • Probioticum

De meeste vitamines en voedingssupplementen hebben we behandeld op ons blog zodat de kans groot is dat je jouw antwoord vindt.

Bekijk het blog van Holistik voor info over probiotische voedingssuplementen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.