Minimum input, maximum output: daar draait het nieuwe kookboek van keukenprins Jamie Oliver om. Met slechts vijf ingrediënten creëert hij mediterraanse maaltijden om van te watertanden. Vandaag delen we een taartje dat zich perfect leent om je tafelgasten mee te verwennen. In de hoofdrol? Sappige vijgen… En laten die nou net in het seizoen zijn. Hoe je een lekkere vijg herkent, vertellen we je hieronder.
Seizoensrecept: makkelijk, sappig vijgentaartje
Vijgen
Vijgen zijn heuse bommetjes van voedingsstoffen. Ze zitten bomvol vezels en zijn rijk aan vitamine K, B6 en foliumzuur, die een cruciale rol spelen bij verschillende lichaamsfuncties. Daarnaast zijn ze rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. De zoete vrucht beschikt ook over een breed palet aan mineralen. Maar hoe herken je nou lekkere vijgen? Je kunt letten op de textuur en de kleur. Idealiter zijn ze zacht, maar niet té zacht. De kleur moet diep en helder zijn, meestal met een lichte glans. Harde, groene en uitgedroogde vijgen kun je beter links laten liggen. De ultieme test is natuurlijk door er gewoon in te happen.
Ingrediënten voor 8 personen
- 300 gram luxe noten-vruchtenmix
- 500 gram yoghurt Griekse stijl
- 1 theelepel vanillepasta
- 1 theelepel vloeibare honing, plus extra voor erbij
- 4 perfect rijpe vijgen
Bereidingswijze
- Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
- Doe de noten-vruchtenmix in een keukenmachine, maal tot een fijn en plakkerig mengsel (je moet het makkelijk met je handen kunnen vormen) en druk het in de bodem van de vorm en 2,5 cm tegen de rand op.
- Laat de bodem 1 uur in de vriezer opstijven.
- Meng wanneer de tijd erop zit de yoghurt met de vanillepasta en 1 theelepel honing, en schep het mengsel in de gekoelde bodem.
- Zet de taart nog 1 uur terug in de vriezer, of tot hij een beetje bevroren is.
- Haal hem uit de vorm, snijd de vijgen doormidden of in kwarten, leg ze er in een leuk patroon op en besprenkel ze royaal met honing.
ENERGIE | VET | VERZ VET | EIWIT | KOOLHYD. | SUIKER | ZOUT | VEZELS |
272 kcal | 16,3 g | 4,7 g | 7,2 g | 23,3 g | 22,6 g | 0,1 g | 2,5 g |
5 ingrediënten mediterraan, Jamie Oliver, Kosmos uitgeverij, €33,99
Fotocredit: David Loftus
Benieuwd naar meer taart recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Zomers recept: frisromige vegan taart met lemoncurd en tijm
De herfst komt eraan! Vier het met déze gezonde taart
Zomerrecept: glutenvrije omgekeerde kersen-amandeltaart
GRATIS meditatie (30 min)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer mediteren met de energie van de herfst!Ontvang jouw meditatie