Tempeh is een voedzame vleesvervanger met onder andere een hoog gehalte aan eiwitten, vitamine B2 en selenium. Maar veel mensen hebben nog het idee dat het lastig is om er lekker mee te koken. Daar bedachten de mannen van Bumi een oplossing voor. Florian en Daan doken samen de keuken in en kwamen terug met drie verschillende smaken – Mexicaans, Indiaas en Aziatisch – gemarineerde tempeh. Hun tempeh smaakt heerlijk in salades (koud) of bak het mee in een wokgerecht of curry. Dat laatste hebben wij al meerdere keren gedaan, want dit recept voor vegan Indiase Saag (ofwel spinaziecurry, dat we op de site van Bumi vonden) is verrukkelijk. Enjoy!
Vegan Saag: Indiase spinaziecurry met bio tempeh en kokosmelk
Saag is een Indiaas gerecht vaak bestaande uit gepureerde spinazie, maar ook andere groentes kun je er in verwerken. Het gerecht wordt regelmatig bereidt met paneer (Indiase kaas), maar in dit geval met tempeh. Dat maakt het gerecht niet alleen smaakvol, maar ook nog super gezond. De Indiaas gemarineerde tempeh van BUMI (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza en Marqt) wordt niet van sojabonen gemaakt, maar van Franse lupinebonen. Deze tempeh heeft zelfs een hoger eiwit gehalte dan een ei. Perfect voor iedereen die meer plantaardig wil eten, maar niet wil inleveren op eiwitten. Daarnaast bevat lupine tempeh een aantal waardevolle vitaminen en mineralen, onder andere: vitamine B2, ijzer, calcium, magnesium en selenium. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor 2 personen
- 150-200g basmati rijst of 2 naanbroodjes
- 175g BUMI gebakken tempeh India
- (Kokos)olie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram (ontdooide diepvries) spinazie
- 1 grote (vlees)tomaat
- 100 ml kokosmelk
- 1 el garam masala
- 1/2 el fijngesneden verse gember
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 el citroensap
- zout en peper
Bereidingswijze (ca. 25 minuten)
- Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
Verhit de wokpan met (kokos)olie en fruit de ui en knoflook aan. Bak na een paar minuten ook de garam masala, verse gember en komijnpoeder nog enkele minuten op laag vuur mee. - Snijd ondertussen de tomaat in kleine blokjes. Voeg de (ontdooide diepvries) spinazie samen met de stukjes tomaat toe in de wok. Bak 5 minuten mee. Voeg de kokosmelk, citroensap, zout en peper toe. Roer door elkaar en laat staan op laag vuur.
- Kook de rijst of bak de naanbroden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Voeg de blokjes tempeh toe aan de spinaziesaus en laat het geheel zachtjes sudderen, zodat alle smaken kunnen trekken. Als de saus te dik wordt voeg je een beetje water toe.
- Niet kruidig genoeg? Voeg meer kruiden toe.
- Serveer het gerecht met de rijst of naanbrood en eventueel een lekkere spicy chutney.
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95