In De Wereldse Bakplaat neemt Rukmini Iyer je mee op een culinaire reis. Ze verzamelde verrassende ovengerechten van over de hele wereld. Zo prikken we in Afrika een vorkje piri-piri-garnalen met zoete aardappel met haar mee, snoepen we in de Verenigde Staten van rocky-roadbrownies en eten we in India kip tandoori met munt. Het leuke is dat in het kookboek voor iedereen wat wils staat: vis, vlees, vegetarische en veganistische recepten. Eerder deelden we deze vegan bakplaat met Thaise twist en deze ovenschotel met aubergine van Rukmini. Wij waren afgelopen week in Midden-Oosten sferen. Daarom dit recept voor een vegan najaarsbakplaat met pompoen.
Vegan recept van de bakplaat: pompoen & linzen met granaatappel & dukkah
Als je van de Midden-Oosterse keuken en Ottolenghi houdt, heb je waarschijnlijk al een fles granaatappelmelasse en een potje dukkah in de kast staan. Dit gerecht is de perfecte gelegenheid om ze beiden te gebruiken. De dukkah voegt iets knapperigs en smaakvols toe. Strooi het mengsel pas aan het eind over de gevulde bakplaat, omdat de dukkah kan verbranden in de hete oven. De basis van dit recept is flespompoen. Hartstikke gezond én de ideale multifunctionele najaarsgroente. Pompoen bevat namelijk veel vitamine C, kalium en vezels.
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Oven: 45-50 minuten
- 600 g flespompoen, in plakken van 1,5 cm
- 1 rode ui, in acht partjes
- 250 g kerstomaten
- 1 blikje van 400 g bruine linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 tl zeezout
- 2 el granaatappelmelasse
- 2 el olijfolie
- 3 tenen knoflook, geraspt/geperst
- 1 tl chilivlokken (of minder als ze erg pittig zijn)
Dressing
- 100 g plantaardige yoghurt
- 2 el granaatappelmelasse
Opdienen met
- 2 el dukkah
- handvol granaatappelpitjes
- handvol verse dille of munt, grof gesneden
Bereidingswijze vegan bakplaat met pompoen
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Leg de pompoen, ui en tomaten in een braadslede die zo groot is dat alles er in een enkele laag in past en roer de linzen, het zeezout, de granaatappelmelasse, olie, knoflook en chilivlokken erdoor. Zet 45-50 minuten in de oven tot de pompoen gaar is.
- Roer intussen de plantaardige yoghurt en granaatappelmelasse door elkaar, proef en voeg indien nodig wat zout toe. Schep de dressing over de groenten als ze uit de oven komen, bestrooi met de dukkah, granaatappelpitjes en munt en dien op.
De Wereldse Bakplaat, Rukmini Iyer, €19,99, verkrijgbaar via Bol.com