videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Osho Kundalini Meditatie: zo schud jij alle spanning en onrust van je af

Body
osho kundalini meditatie
osho kundalini meditatie


20.10.2020

Voel je onrust en spanning in je lijf? En wil je graag mediteren, maar lukt het je niet? Wij vonden een manier om je lichaam en geest te ontladen zonder dat er een kleermakerszit aan te pas komt. Het antwoord? Osho Kundalini Meditatie. Dit is een actieve vorm van meditatie die je helpt om blokkades te doorbreken en je energie weer te laten stromen. Yogadocente Tara Chirimar weet er alles van en legt uit hoe het werkt. 

Osho Kundalini Meditatie: zo schud jij alle spanning en onrust van je af

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Het is een manier om je kundalini energie, je levensenergie, te activeren én weer te laten stromen. Het woord kundalini komt uit het Sanskriet dat ‘opgerold’ betekent. Je kunt kundalini zien als een energiekanaaltje dat traditioneel gezien opgerold ligt aan het begin van je ruggengraat. Deze krachtige energie is je grootste bron van creativiteit en bewustwording. En daarom het opwekken meer dan waard! Omdat Osho Kundalini Meditatie je hierbij kan helpen, deelt yogadocente Tara Chirimar deze methode graag met jou.

Wat is Osho Kundalini Meditatie?

Tara: ‘Zie het als een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

4 verschillende stadia

De meditatie bestaat uit 4 verschillende stadia: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. In de eerste 2 fasen van de meditatie schud je de blokkades uit je lichaam zodat de energie weer natuurlijk kan doorstromen. In de laatste 2 fasen van de meditatie is je lichaam stil en wordt de kundalini energie omhoog gebracht; van de lagere chakra’s naar de hogere. Zie je chakra’s als energiecentra die zich in je lichaam bevinden. De zeven belangrijkste chakra’s liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot aan je kruin. Langs deze chakra’s beweegt de kundalini energie omhoog.’

Waar komt deze meditatievorm vandaan?

‘Osho, een spiritueel meester die leefde in de vorige eeuw, heeft deze meditatietechniek ontwikkeld. Hij overleed zo’n 30 jaar geleden. Hij is één van de meest omstreden Guru’s geweest. Maar hij heeft ons ook ontzettend veel waardevols achtergelaten zoals deze meditatie. Veel van zijn meditaties heeft hij speciaal ontwikkeld voor de ‘Westerse mens’. De moderne mens heeft met veel prikkels te maken en heeft daardoor moeite om stil en alert te gaan zitten op een kussen. Er bestaan nog steeds verschillende Osho centers in India die je kunt bezoeken. Maar de meditatie wordt tegenwoordig ook wereldwijd gedeeld. Ik heb het zelf geleerd van mijn leraar uit India.’

Wat zijn de helende effecten van kundalini meditatie?

‘Het is een hele effectieve manier om blokkades los te laten en je natuurlijke staat van ‘zijn’ te ervaren. Alles wat het tegenhoudt om dit te ervaren lost op. Je proeft als het ware de energie van het leven zelf, zonder last te hebben van beperkende gedachten van je ego. Voor de meeste mensen is het losmaken van Kundalini energie daarom ook iets moois. Het kan voelen als een innerlijke gelukzaligheid of divine energy die zich door je lichaam verspreidt.’

Zijn er ook nadelige effecten?

‘Het is een proces van bewustwording, zoals elke meditatie. En daarmee kan het natuurlijk wel als intens worden beleefd. Er kunnen emoties loskomen. En dat is soms confronterend, maar daarmee is het ook dé manier tot transformatie. Je laat toe wat er gebeurt en daarin gebeurt iets heel moois: een overgave en transformatie van wat je voelt tot rust, stilte en een diep gevoel van geluk. Er vindt een hogere connectie plaats met je ware Zelf.’

Is deze meditatievorm voor iedereen?

‘Zeker. Het is ook een hele toegankelijke vorm om mee te beginnen. Want als je net begint met meditatie, kan het lastig zijn om stil te zitten. Deze meditatievorm helpt je daarbij. Door te schudden en dansen bereid je als het ware je lichaam voor op diepere meditatie. Net als een muzikant zijn instrument afstelt voor een optreden, stel je het lichaam en de geest af om ontvankelijk te worden voor de staat van meditatie. De actieve meditatie werkt als een soort ‘catharsis’, een emotionele zuivering. De kundalini energie liefdevol, helend en verlichtend. Deze meditatievorm is daarom ook een veilige en transformerende methode.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

De 4 fases van de Osho Kundalini Meditatie

‘Deze meditatie duurt 1 uur en bestaat uit 4 verschillende fases: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. Elke fase duurt 15 minuten. Tijdens de hele meditatie blijven je ogen gesloten en word je begeleid door bijpassende kundalini muziek. Doe deze meditatie aan het einde van de middag of tijdens zonsondergang. Zo kan je alle gebeurtenissen, emoties en gedachten van die dag van je afschudden, je lichaam ontladen en ga je ontspannen en met een blissful gevoel naar bed. Het meest effectief is om voor deze meditatie dan ook een uur uit te trekken. Maar heb je minder tijd? Geen probleem. Dan doe je hetzelfde in een kortere periode. Stel dat je 20 minuten hebt, dan neem je 5 minuten per fase. Zo doe ik het zelf ook weleens. En het heeft alsnog een geweldig effect.

Fase 1: Schudden

Je begint staand met je voeten stevig in de grond, terwijl je je lichaam ontspant. Vervolgens voel je vanaf je voeten beweging opkomen en laat je je hele lichaam daarin meegaan. Sta de alle beweging toe die opkomt. Je laat je lichaam schudden en de bewegingen door je lichaam vloeien; zonder dit tegen te houden. Zo schudt je jezelf totaal los en word je ontvankelijk voor de liefdevolle kundalini energie.

Fase 2: Dansen

Het volgende stadium is dansen. Je laat je lichaam dansen zoals het dat wil. Dus geen ingestudeerde danspasjes, maar laat het lichaam vrij om te bewegen zoals het wil bewegen. Sta alle sensaties, impulsen en bewegingen toe. Zonder de Mind ertussen te laten komen.

Fase 3: Zitten

Daarna ga je zitten of blijf je staan, maar je lichaam is helemaal stil. Je observeert wat er van binnen en om je heen gebeurt.

Fase 4: Liggen

De laatste stap is shavasana. Houd je ogen gesloten en ga liggen op je rug op de grond. Observeer wat er allemaal plaatsvindt in je lichaam…’

Over Tara Chirimar

Tara (31) groeide op met spiritualiteit en zocht al van jongs af aan naar een hoger doel in het leven. Haar moeder bracht haar als klein kind al naar de yoga studio en haar Indiase vader gaf haar haar spirituele achtergrond mee. Ze studeerde af als psycholoog, maar dit bleek de innerlijke ambitie niet te vervullen. Pas toen ze zich verder verdiepte in Yoga en Meditatie (en diverse Yoga opleidingen volgde in Nederland, India, Thailand en Bali) werd duidelijk dat haar levenspad leidde naar het delen en verspreiden van Yoga. Sinds 2013 geeft Tara les bij verschillende yogascholen. En sinds kort ook in haar eigen studio in Amsterdam, Beautiful Yoga, waar ze bijna dagelijks les geeft. Kijk voor meer informatie over Tara en haar yogastudio op Beautiful-yoga.nl.

 

Tip: wollen yogamat

wollen yogamat

Tijdens de koudere maanden van het jaar kan het vervelend zijn om een yin yogasessie (waarbij je een paar minuten stil zit/ligt in dezelfde houding) op een plastic mat uit te voeren. Een wollen yogamat biedt uitkomst. Wol is een natuurlijk en duurzaam materiaal en bevat geen schadelijke stoffen. De textuur van wol en de antislip onderlaag bieden een goede demping en grip. Wol is bovendien van nature temperatuur regulerend: het houdt je warm in de winter (en koel in de zomer). En wist je dat dit materiaal, omdat het verbonden is met de aarde, je ook een geaard gevoel kan geven? Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €79,95.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.