Er gaat geen dag voorbij of je lijf voert een gevecht met allerlei soorten ziekteverwekkers. Is je weerstand optimaal, dan worden indringers effectief bestreden. Maar is je afweersysteem verzwakt, dan kunnen bacteriën en virussen de kans krijgen zich in razend tempo te vermenigvuldigen. Met alle (ziekmakende) gevolgen van dien. Het is dus van belang om je natuurlijke weerstand optimaal te houden. Zeker nu de winter nadert. Deze 5 tips helpen je daarbij.
De winter komt er aan! 5 tips voor een ijzersterke weerstand
Je weerstand is een complex systeem dat er voor zorgt dat ziekteverwekkers buiten de deur blijven. Dat begint eigenlijk al bij je huid. De verschillende huidlagen – met een vet- en zuurlaagje – houden veel ongewenste indringers buiten. Ook andere delen van je lichaam zijn goed beschermd. Een mooi voorbeeld is het oog. Traanvocht zorgt niet alleen voor het schoonspoelen van je hoornvlies, maar bevat ook enzymen die bacteriën onschadelijk maken.
Lymfeklieren
De hoofdrol is echter weggelegd voor je lymfeklieren. Deze klieren fungeren als ‘bewaakstations’. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageren je lymfeklieren door witte bloedcellen aan te maken. En witte bloedcellen zijn de meest actieve bestrijders van schadelijke bacteriën en virussen. Zo zijn macrofagen – letterlijk ‘veelvraten’ – 24/7 bezig om lichaamsvreemde stoffen (allergenen), beschadigde of dode micro-organismen (o.a. bacteriën en virussen) en hun afvalstoffen (toxines) onschadelijk te maken. Macrofagen komen in alle lichaamsweefsels voor en zijn de vuilnisdienst van het je lichaam.
Je weerstand verhogen
Hoe hoog je natuurlijke weerstand ook is, je kunt niet elke infectieziekte te slim af zijn. Maar een verhoogde weerstand vermindert wél de kans dat je ziek wordt. Liep je afgelopen winter flink te kwakkelen? Dan wordt het tijd om wat beter voor jezelf te gaan zorgen. Want je hebt meer invloed op je natuurlijke weerstand dan je denkt. Als je je weerstand wilt verbeteren, dan is de eerste stap de dagelijkse belasting op je immuunsysteem verlagen. Vaak zijn het ongezonde, dagelijkse gewoontes die druk leggen op je immuunsysteem. Het meeste winst boek je door voeding, stress en slaap onder de loep te nemen. Wat ook helpt is je lichaam goed warm houden en meebewegen met het ritme van de natuur. Kijk maar eens naar de 5 tips!
1. Let extra op je voeding
Voeding die belastend is voor je darmen verzwakt je immuunsysteem. Je darmwand is bekleed met darmslijmvlies. Deze heeft een filterwerking. Een optimaal functionerend slijmvlies laat ziekmakende stoffen niet door. Je darmslijmvlies barrière is daarom erg belangrijk voor je immuunsysteem. Wanneer de slijmvlies barrière beschadigd raakt doordat je ongezond eet, verzwak je dus ook je eigen weerstand. Om je darmwand te herstellen doe je er slim om je inname van geraffineerde suikers, koffie, alcohol en rood vlees te minimaliseren. Drink daarnaast ook voldoende water of kruidenthee. Dit helpt helpt bij het afvoeren van schadelijke afvalstoffen.
2. Houd stress binnen de perken en uit je emoties
Langdurige stress of het onderdrukken van emoties ondermijnt het vermogen van je immuunsysteem om adequaat te reageren op indringers. In een stresssituatie geeft je lichaam namelijk prioriteit aan het mogelijk maken van een vlucht- of vechtreactie. Andere belangrijke processen krijgen minder aandacht. Zo worden voedingsstoffen niet goed opgenomen, raakt je stofwisseling vertraagd en heeft je lijf meer moeite met het opruimen van toxische stoffen. Het gevolg? Een verzwakt immuunsysteem. Je kunt je weerstand versterken door gedurende de dag wat meer rust te nemen. Ook meditatie oefeningen hebben een positief effect op je weerstand.
3. Slaap voldoende
Tijdens je slaap komen je lijf en brein tot rust en krijgen ze de gelegenheid zichzelf te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die onvoldoende slapen vaak last hebben van een verzwakt immuunsysteem. Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Dan loop je 3 keer zoveel kans om ziek te worden van een virus dan mensen die meer dan 8 uur per nacht slapen. Slaap je slecht, dan heb je vast iets aan deze tips.
4. Houd je lichaam goed warm
Je hoofd en nek zijn volgens de traditionele Chinese Geneeskunde erg gevoelig voor wind en koud. Zeker in herfst en winter. Dan is zelfs een kortstondige blootstelling aan koude lucht voldoende om door je weerstand heen te breken. Met verkoudheid of – erger nog – tot gevolg. Bescherm je hoofd en nek dus elke dag met een shawl of zet je kraag omhoog. Zelfs als je maar even naar buiten gaat. Dit is ook de tijd van het jaar om je gewone trui te verruilen voor een fijne coltrui. Houd ook je onderrug en voeten warm. Schaf een paar zachte hemdjes aan en draag ze de komende maanden onder je kleding. Investeer ook in een paar lekker warme sokken zodat je thuis niet op blote voeten loopt. Gefietst in de regen? Doe meteen je natte broek en sokken uit en trek droge kleding aan. Een warme kruik tegen de onderrug doet wonderen. Deze superzachte kruikzak van Yumeko is gemaakt van 100% zachte en hoogwaardige kwaliteit wol. De wol is voor het grootste deel (60%) afkomstig van het Kempisch heideschaap, een kudde met een kleine, ecologische voetafdruk.
5. Verzet je niet tegen het ritme van de natuur
We verlaten straks de herfst en gaan richting de winter. Verzet je niet tegen het ritme van de natuur, maar ga er in mee. Duik wat eerder je bed in, slaap iets langer, doe rustiger aan. En voel je daar vooral niet schuldig over. Het is niet voor niets steeds vroeger donker. Is je weerstand toch te laag en signaleer je eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals groene thee en bouillon. En bovenal: neem rust! Als je nu geen gas terug neemt en je systeem de kans geeft de ziektekiemen te verdrijven, dan zul je het later veel erger voor je kiezen krijgen. Misschien in een totaal andere vorm, maar het gebeurt.