videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Tarotkaarten: zo openen ze het venster naar jouw verborgen binnenwereld

Heart + Soul
tarot
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
10.04.2024

Felice Derkinderen is lifecoach en maakt in haar onconventionele coachingmethode gebruik van de Tarot. In haar persoonlijke sessies, cursussen en groepstrainingen laat ze je ervaren hoe je de oude mystieke kennis die de Tarotkaarten bezitten, vertaalt naar je eigen leven in het nu. Felice is een nuchtere zeer charmante lady (ze had de tweelingzus van actrice Tilda Swinton kunnen zijn) en alles behalve een vage zwever. In haar frisse stijlvolle huis – zonder wierook – nam ik plaats aan tafel. Met een kop verveine thee in mijn hand begonnen we samen aan mijn persoonlijke Tarot consult. Het was een boeiende ochtend. Wonderlijk dat er zoveel wijsheid schuilgaat achter het trekken van een ogenschijnlijk willekeurige kaart… 

Tarotkaarten: zo openen ze het venster naar jouw verborgen binnenwereld

tarotkaarten leggen, uitlegFelice: “Ik hou van wat ik doe omdat het me de ruimte geeft om mensen écht te ontmoeten”. De 78 kaarten van de Grote en Kleine Arcana helpen haar daarbij. “Ik vind het troostrijk en verbindend om te ontdekken dat, hoewel we allemaal uniek en anders zijn, we in de kern worden bewogen door dezelfde verlangens, twijfels en angsten”. En dat maakt Felice tot een wijze vrouw. Na mijn sessie ging ik met haar in gesprek over de liefde voor Tarot, en legde ze me uit hoe ik het kaartspel met kleine stapjes kan gaan toepassen in mijn eigen leven.

Wat is de Tarot precies en hoe ben je er zelf mee in aanraking gekomen?

Felice: “De Tarot is een fascinerende verzameling symbolische afbeeldingen die op 78 kaarten bij elkaar zijn gebracht als systeem van levensbeschouwing. Ruim 25 jaar geleden stuitte ik op een boek dat de verbinding legde tussen de Tarot, het werk van verschillende kunstenaars en de grondlegger van de analytische psychologie: Carl Gustav Jung. Dat heeft mijn kijk erop voorgoed veranderd en zorgde ervoor dat ik er meer over wilde weten”.

Wat heeft de Tarot jou gebracht en hoe zet je haar in op je eigen levenspad?

Felice: “Ik ben me thuis gaan voelen in de wereld van archetypen, mythen en symbolen.  Ze geven me de mogelijkheid om het hele spectrum van menszijn te begrijpen. Door de afbeeldingen van de Tarot te gebruiken in mijn sessies, heb ik een vorm gevonden die me in staat stelt om de liefde voor de wijsheid die erin zit uit te drukken in mijn werk.”

En hoe help je anderen met de Tarot?

Felice: “Zelfkennis is essentieel omdat je alleen op basis van een nauwkeurig gevoel van wie je bent, betrouwbare beslissingen kunt nemen. De moeilijkheid is dat we meestal maar een heel klein deel van onszelf begrijpen. Je eigen, vaak onbewuste, onderliggende overtuigingen bepalen voor een groot deel jouw kijk op de wereld en dus ook hoe je de wereld ervaart. Het is belangrijk om je bewust te worden van deze innerlijke ‘bril’ die je ervaringen kleurt, om de juiste keuzes te maken. De Tarot helpt je om tot een dieper inzicht van de situatie te komen. De afbeeldingen laten je op een intuïtieve manier verborgen verlangens, gedachtepatronen, belemmeringen en eigenschappen zien, waardoor er een duidelijker beeld ontstaat van wat er onder bepaalde situaties verscholen ligt. Zo krijg je meer zicht op je eigen overtuigingen en houding ten opzichte van een onderwerp of op patronen die zich steeds lijken te herhalen. Het contact met deze nog niet gekende zaken brengt rust en (zelf)vertrouwen en maakt de weg vrij voor duidelijke keuzes. Iedereen heeft een innerlijke bron waaruit antwoorden kunnen opborrelen. Maak je daar verbinding mee, dan realiseer je je waarschijnlijk dat je veel meer weet dan je denkt en dat is één van de mooiste dingen die er is. Het is heel vervullend om mensen op die manier in contact te brengen met hun eigen wijsheid”.

Waarin onderscheid jouw werkwijze met de Tarot zich?

Felice: “Een zweverig type ben ik alles behalve. Iets wat mensen soms nog weleens verrassend vinden wanneer ze horen wat ik doe. Ik heb een open geest en wil graag zelf ontdekken hoe iets in elkaar zit. De wetenschap biedt bepaalde methoden voor onderzoek, en oude wijsheidstradities zoals de Tarot bieden weer andere ingangen. Je kunt je door beiden laten inspireren. Maar je zult er ook met je eigen wijsheid uit moeten destilleren wat voor jou belangrijk is en hoe je het praktisch kunt gebruiken; anders mist het z’n waarde in de realiteit en blijft het een theorie. Zelf voel ik veel voor een huwelijk tussen wetenschap en spiritualiteit en zie daar in de afgelopen jaren langzaam ontwikkelingen in ontstaan. Mijn werkwijze is een afspiegeling van mijn interesse in beiden, ik gebruik een samenspel tussen intuïtie en intellect om duidelijkheid te scheppen en mijn aanpak is zowel buiten de logische kaders als down-to-earth”.

Wat zijn de 3 meest gevreesde kaarten van de Tarot?

tarotkaarten leggen, uitlegFelice: “Dat wisselt van persoon tot persoon maar in zijn algemeenheid zijn dat waarschijnlijk De Dood, De Duivel en De Toren. Sommige symbolen hebben door de eeuwen heen misschien een beladen betekenis gekregen, maar er zijn geen kaarten die ‘goed’ of ‘slecht’ zijn. De Tarot is een filosofisch systeem dat je uitnodigt om bij jezelf na te gaan hoe jij over iets denkt of voelt en of je daar ook op een andere manier naar kunt kijken. Zo gaat de kaart ‘De Dood’ bijvoorbeeld niet over een fysieke dood maar over een veranderingsproces, het loslaten van iets ouds waardoor je iets nieuws kan verwelkomen. Stel jezelf bij deze kaart bijvoorbeeld de vraag: “Wat moet er opgeruimd worden, zodat er onbelemmerd nieuwe groei in mijn leven kan plaatsvinden?”

Kun je de toekomst met Tarot kaarten voorspellen?

Felice: “De toekomst is van zand en niet van steen. Je geeft zelf vorm aan de ontwikkelingsprincipes die je hebt meegekregen en de omstandigheden waarin je je bevindt en daardoor ben je medeschepper van je toekomst. De Tarot helpt je om je bewust te worden van waar je staat en hoe je meer in harmonie kunt komen met de verschillende kanten van je leven. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bepaalde dingen niet te willen zien, de confrontatie uit de weg te gaan omdat je denkt: ‘Als ik net doe alsof het er niet is, dan gaat het misschien vanzelf weg’. Maar als je niet durft te kijken naar hoe het werkelijk is en naar wat je niet wilt, kun je ook geen veranderingen aanbrengen en blijft de geschiedenis zich herhalen. Ik denk dat iedereen de voorspelling kan doen dat als je niet leert van fouten uit het verleden, er een grote kans bestaat dat de situatie in de toekomst onveranderd zal blijven”.

Wat kan een Tarotlegging je vertellen en een psycholoog niet?

Felice: “Ik ben niet medisch onderlegd en als je ernstige psychische problemen hebt kun je het beste een zorgverlener raadplegen. Als lifecoach kan ik je wel helpen bij het onderzoeken van je binnenwereld om blokkades te ontdekken en structuur aan te brengen. Als je met beide benen in het leven staat en jezelf dieper wilt kennen zijn er verschillende invalshoeken die je kunt kiezen. Je kunt zowel de psychologie als de Tarot gebruiken bij zelfonderzoek en beiden vullen elkaar aan. Er zijn veel psychologische aspecten in Tarotkaarten en er komen regelmatig psychologen naar een cursus of persoonlijke sessie bij mij om daar meer over te leren. Maar waar de psychologie uitgaat van het idee dat het één goed en wenselijk is en het ander afwijkend en ongewenst en kijkt naar hoe dat is ontstaan, neemt de Tarot je mee naar een gebied dat buiten de kaders van een vooraf ingenomen standpunt ligt. De archetypen op de kaarten stimuleren je intuïtie en je wordt uitgedaagd om niet alleen mentaal naar iets te kijken. Op die manier kun je dieper liggende lagen ontdekken waarvan je je niet bewust was. De herkenning daarvan kan verlossende duidelijkheid brengen. De Tarot gaat ervan uit dat verschillende, soms tegengestelde elementen in harmonie met elkaar moeten worden gebracht. Dat betekent niet dat je de gulden middenweg moet bewandelen, maar juist dat je de uitersten eert, ze elk hun plaats gunt zonder dat er één overheerst. Dat geldt zowel voor de verschillende delen van jezelf als voor hoe je omgaat met zaken van buitenaf. Een levendige fantasie kan in balans worden gehouden door een scherpe analytische denkgeest en een superstrak ingericht huis heeft een plek nodig waar gespeeld mag worden. Tegengestelden kunnen naast elkaar bestaan en elkaar in evenwicht houden. Pas als je je eigen dubbelzinnigheden durft te omarmen kun je jezelf als geheel ervaren, maar daarvoor moet eerst het volledige spectrum zichtbaar worden door er zonder oordeel naar te leren kijken”.

Welk Tarot spel raad je aan?

Felice: “De Rider-Waite Tarot. Dat zijn de kaarten die ik zowel in mijn persoonlijke sessies als in mijn cursussen gebruik. Het is wereldwijd het meest gebruikte spel en daarom vind je er de meeste boeken en (online) uitleg over, maar het heeft ook eenvoudige, kernachtige afbeeldingen die heel geschikt zijn om de betekenissen van de kaarten te leren. Als je die een beetje onder de knie hebt, kun je daarna kijken naar een spel dat je persoonlijk aanspreekt”.

Kan iedereen met Tarot kaarten leren werken?

Felice: “Jazeker, maar het is belangrijk om te beseffen dat wat je ziet gekleurd wordt door hoe jij er naar kijkt. Daarom heb je behalve kennis over de betekenis van de kaarten ook de spiegel van ‘de ander’ nodig. Als je er diepgang in wilt bereiken ontkom je niet aan oefenen met anderen, dat geeft de afstand om objectiever te leren kijken. In mijn lessen besteed ik een groot deel van de tijd aan het duiden van persoonlijke vragen om je daar praktijkervaring mee te geven De basiskennis kun je ook uit een boek halen”.

Hoe begin je met de Tarot toepassen in je dagelijkse leven?

Felice: “Trek s’ochtends een dagkaart waarvan je pas aan het einde van de dag de betekenis opzoekt. Zodoende kun je de gebeurtenissen van de dag erin meenemen, zonder dat je van te voren wordt beïnvloedt en krijg je ervaring met het vinden van een duiding die voor jou klopt”. Kijk voor meer informatie over Felice, haar persoonlijke sessies, cursussen en groepstrainingen op essencecoaching.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.