Recept: aubergine bites met peterselie, amandelen en tahin

Recipes
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
22.09.2022

Dat er met tahin eindeloos veel mogelijkheden zijn, laat Esther Erwteman in haar nieuwe kookboek TAHIN zien. Het boek bestaat uit 101 lichte en moderne recepten waarin de sesampasta een smakelijke rol speelt. Vanaf haar eerste kennismaking met tahin, midden in de oude stad Jeruzalem, was Esther verknocht aan het smeuïge goedje. Zo maak je haar auberginebites met peterselie, amandelen en (natuurlijk) tahin. 

Recept: aubergine bites met peterselie, amandelen en tahin

tahin

Tahin is hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken. Het fijne is dat het niet alleen heerlijk is, maar ook gezond. De pasta van geroosterde en gemalen sesamzaad is rijk aan ijzer, magnesium, B-vitamines, selenium en calcium. Selenium is een krachtig antioxidant en kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verlagen en calcium is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

2 aubergines
45 ml zonnebloemolie
½  theel. tafelzout

Voor de tomatensaus
olijfolie
1 gele ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt of geperst
1 groene peper, zaden en lijsten verwijderd, in fijne ringen
1 blikje tomatenstukjes
2 eetl. tomatenpassata
30 g tahin
1 theel. zout

Voor de Tahin-gembersaus
3 eetl. tahin
1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
15 ml (Tomasu) sojasaus
snufje chilipoeder
koud water

Om te serveren
paar takjes verse bladpeterselie, de blaadjes geplukt en grof gesneden
30 g amandelschaafsel, geroosterd
20 g sesamzaad, geroosterd

Overige benodigdheden
Kom, bakplaat en bakpapier, bakpan, kleine kom, eetlepel

Bereiding: Auberginebites met peterselie, amandelen en tahin

1 Verwarm de oven op 200 ℃.
2 Was de aubergines en snijd ze in plakken van 2 cm dik, dit is dikker dan je denkt en je hebt dikke plakken nodig voor het recept, dus houd deze maat echt aan. Leg de plakken in een kom, giet er de zonnebloemolie over en bestrooi met het zout.
3 Verdeel de aubergineplakken over een bakplaat bekleed met bakpapier. De plakken moeten naast elkaar –niet over elkaar – liggen. Gebruik desnoods twee bakplaten.
4 Rooster de aubergines 15 minuten. Draai de plakken allemaal om en rooster nog 10 minuten, tot beide kanten goudbruin zijn.
5 Verwarm voor de tomatensaus 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit daarin de ui, voeg dan de knoflook toe en tot slot de groene peper. Voeg vervolgens de tomatenstukjes, tomatenpassata, tahin en het zout toe.
6 Doe voor de tahin-gembersaus de tahin in een kleine mengkom en voeg de geraspte gember toe. Voeg ook de sojasaus en een snufje chilipoeder toe. Voeg wat koud water toe tot je de textuur hebt van een schenkbare saus.
7 Schik de geroosterde aubergineplakken op een serveerschaal. Verdeel met een eetlepel de tomatensaus over elke auberginebite.
8 Verdeel de tahin-gembersaus over elke auberginebite.
9 Garneer tot slot met het peterselieblad, amandelschaafsel en geroosterde sesamzaad.

Esther Erwteman is eigenaar van kookstudio Esther’s Cookery in Amsterdam. Dagelijks laat ze mensen kennismaken met de smaken van de Midden-Oosterse keuken. In haar vegetarische kookstudio in Amsterdam kun je ook workshops volgen. Tahin, €33,99, Esther Erwteman, verkrijgbaar via Bol.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.