Er zijn van die periodes dat lekker slapen niet vanzelfsprekend is. De echte oplossing ligt natuurlijk in het aanpakken van de oorzaak. In de tussentijd bieden slaapverwekkende supplementen uitkomst.
Slaap je slecht? Deze 5 slaapverwekkende supplementen bieden uitkomst
Voordat we in de supplementen duiken, eerst nog even dit over slaapmiddelen. De meeste middelen die door huisartsen worden voorgeschreven zijn benzodiazepinen. Het zal je niet verbazen dat ze behoorlijk verslavend zijn. Slik je ze te lang, dan wordt het knap lastig om in slaap te komen zónder pillen. Helaas weet ik daar alles van. Daarnaast hebben slaapmiddelen allerlei vervelende bijwerkingen zoals concentratieproblemen en een verminderd libido. Maar misschien wel het allergrootste nadeel is dat slaappillen je REM-slaap verkorten. Daardoor is het moeilijker om emoties te verwerken.
Slapeloosheid
Maar als slaappillen geen optie zijn, wat kun je dan wél doen om makkelijker in slaap te komen en langer door te slapen? Het beste is natuurlijk om je slaapproblemen bij de kern aan te pakken. Negen van de tien keer worden ze direct of indirect veroorzaakt door stress. Een manier vinden om stress te verminderen is dus key. In de tussentijd kun je gebruik maken van supplementen. Zelf heb ik de afgelopen jaren geëxperimenteerd met melatonine, tryptofaan, valeriaan, magnesium en vitamine D3. En ik moet zeggen: ik slaap niet fantastisch, maar toch zeker iets beter dan daarvoor. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik voor uiterste nood nog altijd een stripje slaappillen van de huisarts achter de hand heb en soms voor de bijl ga. Maar wie weet kom ik op een punt dat ik mijn stripje in de prullenbak mik. Want met deze 5 supplementen kom ik een heel eind:
1. Melatonine
Melatonine is een hormoon dat ’s nachts in je hersenen wordt aangemaakt. Uit een groot onderzoek blijkt dat proefpersonen die leden aan slapeloosheid door het slikken van melatonine gemiddeld 4 minuten sneller in slaap vielen, 13 minuten langer doorslapen én dieper slapen. Melatonine is heel goed onderzocht en veilig bevonden, maar het is en blijft een hormoon. Ga er dus zorgvuldig mee om! Houd je aan de aanbevolen dosering en raadpleeg bij twijfel je huisarts. Doe dat sowieso als je diabetes hebt of hormonale problemen.
2.Tryptofaan
Tryptofaan is geen hormoon, maar een aminozuur dat in de hersenen kan worden omgezet tot serotonine. Serotonine zorgt er voor dat je je ontspannen voelt en voorkomt dat je gaat liggen malen. Serotonine is bovendien een grondstof voor melatonine. Slik tryptofaan bij voorkeur een half uur voordat je naar bed gaat. Aan 1 g heb je voldoende.
3. Valeriaan
Valeriaan wordt gewonnen uit de wortel van een plant en wordt sinds duizenden jaren gebruikt tegen zenuwachtigheid en om slaap te verbeteren. Wat valeriaan doet is de GABA-receptoren in je brein versterken. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter met een kalmerende werking. Ook slaappillen van de huisarts versterken het effect van GABA, alleen doet valeriaan het zonder bijwerkingen.
4. Magnesium
Als ik één van de 5 supplementen zou moeten kiezen, dan zou het magnesium zijn. Zelf heb ik hier de beste ervaringen mee en voel ik daadwerkelijk verschil. Niet meteen, maar wel na een week of twee. Magnesium is betrokken bij de regulering van het stresshormoon cortisol. Door het slikken van magnesium daalt de cortisolproductie in het eerste deel van de nacht en neemt je diepe slaap tot 15 minuten per nacht toe. Wat je het beste kunt doen, is voor het slapengaan 1 of 2 magnesium capsules nemen. Geloof me, je gaat het verschil echt merken!
5. Vitamine D3
Een bekende eigenschap van vitamine D is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding en zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten. Ook voor je weerstand kan de vitamine bevorderlijk zijn; dat effect is nu natuurlijk meer welkom dan ooit. Er zijn bovendien steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen slaapstoornissen en een tekort aan vitamine D. Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen slecht in slaap vallen, steeds wakker worden of vroeg wakker worden en een vitamine D tekort. Het is daarom het overwegen waard om je vitamine D eens te laten onderzoeken. Dit kan eenvoudig via een bloedonderzoek. Op basis daarvan kun je besluiten of je vitamine D3 bij neemt in de vorm van een supplement.
Vitamine opbergtas
Al jouw potjes bij de hand
Deze stijlvolle storage bag biedt ruimte voor 6 potjes en is perfect voor thuis en onderweg.Bestel tas voor €34,95
Bonustip: Ayurvedische Deep Sleep Oil
De Ayurveda, de oudste holistische gezondheidsleer ter wereld, biedt waardevolle kruiden die de nachtrust kunnen bevorderen. In de Asmi Deep Sleep Oil zijn in de aardende basis van sesam- en amandelolie waardevolle Ayurvedische kruiden zoals Jatamansi en Night Jasmine verwerkt. Druppel voor het slapengaan een beetje olie in je handpalm en verwarm deze tussen je handen. Masseer in op je voeten, voorhoofd, slapen en kaak gedurende 3-5 minuten. Breng aan het einde van deze kleine massage je handen voor je gezicht en adem diep het rustgevende aroma van de kruiden in. En dan kun je zo op één oor vertrekken naar dromenland…