Selfcare passend bij de herfst: 3 tips om je te verbinden met het element Lucht

Heart + Soul
selfcare herfst
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
04.11.2022

De natuur, en dus ook wij als mens, zijn opgebouwd uit de elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Zijn deze vijf elementen in balans? Dan sta je in verbinding met jezelf en weet je wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen en je grenzen te bewaken. Een selfcare routine passend bij het seizoen helpt om een disbalans tussen de elementen in jouw systeem te herstellen. In de herfst is het element Lucht bijvoorbeeld dominant. Lisanne Rentier, founder van One Day Retreats, deelt hieronder 3 tips. 

Selfcare en de herfst: met deze 3 tips verbind jij je met het element Lucht

Ieder seizoen hangt samen met de energie van een bepaald element. In de herfst is dat het element Lucht. In dit seizoen bereidt de natuur zich voor op zijn diepe winterrust: bomen laten hun bladeren los, de temperaturen dalen, de dagen worden korter en de wind waait harder. Lucht nodigt je ook uit tot het vinden van rust en het loslaten van de dingen die je niet meer dienen. Het is een tijd van naar binnen keren: het element Lucht verbindt letterlijk je binnen- en buitenwereld. Je mag gaan integreren wat je hebt ervaren en geleerd de afgelopen periode. Het element Lucht gaat ook over de beweging van je subtielere lagen, zoals emoties en gedachten. Lucht beweegt, net als je adem en de wind, en is verbonden met je zenuwstelsel: de plek in het lichaam waar je veerkracht te vinden is. Wil je ontdekken hoe dit element in jezelf vertegenwoordigd is? Stel jezelf dan eens de volgende vraag: wat zijn de dingen in mijn leven die mij lucht en lichtheid geven?

Verbinden met het element Lucht

Onderstaande 3 adviezen helpen om je deze maand te verbinden met het element Lucht.

1. Oefen met verbonden ademhaling

Verbonden ademhaling is een vorm van ademhalen waarbij de in- en uit ademhaling met elkaar verbonden zijn, zonder pauzes ertussen. Deze manier van ademen brengt je zenuwstelsel in balans en laat je lichaam diep ontspannen.

2. Vergroot je lichaamsbewustzijn

Contact maken met je lichaam is contact maken met jezelf. Je kunt kiezen voor wandelen, yoga, dansen of iets anders waar jij je aandacht volledig bij kunt houden, zodat je kunt voelen wat er in je lichaam gebeurt wanneer je beweegt. Onze persoonlijke favoriet? Een avondje Ecstatic Dance!

3. Maak tijd voor selfcare

Besteed extra aandacht aan jezelf tijdens de herfst, neem bijvoorbeeld de ochtend voor jezelf door wat eerder op te staan en een ochtendroutine te creëren.

De overige elementen en de seizoenen

Zoals je hierboven las is het belangrijk om alle vijf de elementen met elkaar in balans te brengen. Ben je inmiddels ook benieuwd naar de elementen Aarde, Vuur, Water en Ether? Hieronder vind je een korte beschrijving per element en een vraag die je jezelf kunt stellen. Zo kom je erachter welke elementen bij jou de overhand hebben of juist meer aandacht verdienen.

Element Aarde – Late zomer

Het element Aarde draagt alle andere elementen en vormt zo de basis. Aarde gaat over structuur, stevigheid, veiligheid, rust en goede voeding. Alles wat we willen voor een stabiele basis in het leven. Vraag: Wat zijn de dingen in jouw leven die je veiligheid en stabiliteit geven?

Element Water – Lente

Water voedt en verzorgt de aarde, het maakt glad en geeft sappigheid. Het element Water is de bron van het leven. Het moet bewegen, net als wij, en zorgt er hierdoor voor dat dingen gaan stromen. Vraag: Wat zijn de dingen in jouw leven die je plezier geven?

Element Vuur – Zomer

Het element Vuur transformeert en is de grootste generator van energie. Vuur gaat over daadkracht, zelfvertrouwen en wil. Vuur maakt door haar licht helder wat je wél en wat je juist niet wilt. Vraag: Wat zijn de dingen in je leven die jouw vuurtje doen branden?

Element Ether – Winter

Ether is het element dat alle andere elementen bevat. Het is de achtergrond. Als dit element er niet zou zijn, is er niets. Dit meest subtiele element is overal en zelfs als we het niet zien. Vraag: Hoe vul jij de ruimte op in jouw leven?

Programma: The Art of Selfcare – Leven met de 5 elementen

Wil je meer ontdekken over de manieren waarop de vijf elementen jou kunnen helpen om goed voor jezelf te zorgen? Op 20 november 2022 start het programma The Art of Selfcare van One Day Retreats en je kunt nog meedoen! In vijf maanden maak je, aan de hand van de 5 elementen, een complete reis door jezelf. Maandelijks kom je samen met dezelfde groep gedurende vijf ‘offline One Day Retreats’ op de prachtige retreatlocatie Zwier in Vinkeveen. Daarnaast ontmoet je elkaar iedere 2 weken online én ontvang je talks van professionals en oefeningen via de online community (waar je levenslang toegang toe krijgt). Je maakt kennis met onder andere Yoga Nidra, Ademwerk, IJsbaden, je Chakra-systeem, Meditatie, Yoga en Authentic Relating. Aan het eind heb je een uitgebreide selfcare toolkit in handen die je helpt om jezelf weer liefdevol op de eerste plek te zetten. Want zeg eerlijk – als jij het zelf niet doet, wie doet het dan wel?!

Beeld: Emma Brasser 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.