Reizen is een geweldige manier om de wereld te ontdekken en om bij jezelf na te gaan wat je drijft. Je ontsnapt even aan de dagelijkse sleur. En door je te verbinden met nieuwe plekken, wordt het vaak juist duidelijker wat ’thuis’ voor jou betekent. Met de Roots Guide kun je zo’n inspirerende reis maken – niet naar een ver oord, maar door Nederland. Meer dan 40 gidsen met verschillende migratieachtergronden vergezellen je op deze journey. Uiteindelijk zal je Nederland niet alleen anders zien, maar wil je misschien ook anders in Nederland zijn.
Roots Guide door Nederland: zo ga je fysiek en spiritueel op reis in eigen land
Je kunt zelf kiezen hoe je met de Roots Guide (€29,95) op pad gaat: alleen of met vrienden, door naar buiten te gaan of in je luie stoel te blijven zitten. Het gaat om de reis-mindset die je met je meeneemt. De guide is verdeeld in 11 routes; elk met een uniek thema en inhoudelijk vormgegeven door verschillende gidsen. In elke route komen de volgende 4 stappen aan bod:
- Reflect: Elke route begint met een aantal reflectievragen die je zelf of samen met anderen kunt beantwoorden.
- Connect: Op elke route ontmoet je drie of vier verschillende gidsen die je uitnodigen voor een kijkje in hun leven. Zo kun jij je kijk op de wereld verbreden. Hun verhalen illustreren de vele manieren waarop je Nederland kunt beleven.
- Explore: Hier vind je een aantal activiteiten waarmee je nieuwe plekken in Nederland kunt ontdekken en bekende plekken opnieuw kunt uitvinden.
- Share: Aan het eind van elke route kun je je eigen roots en routes ontdekken en word je uitgenodigd om iets te delen over jouw ervaring van de route.
Hoe kies je je eigen pad?
Om je een kleine impressie van de Roots Guide te geven, delen we vast wat fragmenten met je uit route 8. Het thema van deze route is: Hoe kies je je eigen pad? We krijgen allemaal met verwachtingen te maken, van anderen en onszelf. Deze kunnen ons afleiden van wat we écht belangrijk vinden. Er van loskomen vergt moed, flexibiliteit en veerkracht. Het verhaal van Jill illustreert dat. Voor we daarnaar kijken, kun je jezelf alvast de volgende vragen stellen:
- Als je de vrijheid had om alles in de wereld te kunnen doen en geld geen rol speelde, waar zou je dan naartoe gaan? Wat zou je doen, en waarom?
- Wat doe je op dit moment in je leven, en hoe voel je je daarbij? Wat zou je nog meer willen, naast wat je is verteld en wat je zou moeten willen?
- Wat waren de meest belangrijke en bepalende stappen die je in je leven hebt gezet om te komen waar je nu bent? Welke fysieke en innerlijke reizen heb je gemaakt?
Het verhaal van Jill
Jill: “Ik werd gepest op school. Je zou het nu niet zeggen, maar ik was heel erg verlegen als kind. Ik ben in Willemstad geboren, de levendige hoofdstad van Curaçao. Toen ik nog een baby’tje was, ruilde mijn Curaçaose-Venezolaanse familie het zonnige weer van de Cariben in voor het koudere maar meer georganiseerde Nederland, waar mijn vader medicijnen kon studeren.” Op driejarige leeftijd begon Jill met balletlessen en werd op haar 11e toegelaten tot het prominente Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Jaren later maakten haar ouders de keuze dat Jill zou stoppen met dansen en een Bachelor of Economics zou starten, om haar schoolprestaties op peil te houden. Jill werd met haar studie, werk en in haar vrije tijd blootgesteld aan allerlei internationale invloeden en vertrok op een gegeven moment zelfs in haar eentje naar Brazilië. Jarenlang had ze niet gedanst, maar, vergezeld door dansende Brazilianen, stapte ze de dansvloer weer op. Toen ze zich later ook nog onderdompelde in de salsacultuur op Cuba wist ze het zeker: ze wilde meer dansen, en daarmee de kost verdienen.
In de voetsporen van Jill
En dat doet ze nu, door salsa- en sambalessen te geven bij Dos Bailadores in Leiden. En ze heeft vanuit haar passie voor dans en onderwijs zelfs haar eigen dansschool opgericht: Passion-n-Dance. Waar Jill verder van geniet? Tijdens het Rotterdam Zomercarnaval verbindt ze zich met haar Caribische roots en versmelt ze met de dansende parade. Bij haar huidige leefstijl past een plantaardig eetpatroon, maar Jill is en blijft wél een grote fan van een kapsalon. Deze guilty pleasure eet ze het liefst bij de Vegan Junk Food Bar op het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Het veganisme inspireert meer dan alleen haar dieet: Jill koopt het liefst tweedehands en vegan kleding. Bij Vintage Island in Leiden, bijvoorbeeld.
Over de Roots Guide
In 2016 kwam het project ‘Roots Guide’ tot leven. Het bracht storytelling facilitator Ingi Mehus, documentaire fotograaf Rehab Eldalil, evolutionair bioloog Daan Wurpel, associate professor in culturele geografie Meghann Ormond en grafisch ontwerper Hamzah Kashash bij elkaar. Hoe kunnen we de werkelijke diversiteit weergeven die Nederland vormt, was hun grote vraag. Het antwoord daarop werd de Roots Guide. Een boek dat mede mogelijk gemaakt is door de toewijding en creatieve energie van meer dan 40 gidsen, 30 vrijwilligers en 30 testers. Het Roots Guide-project wordt beheerd door de non-profitorganisatie Stichting Pocket Stories. Via deze link bestel je de Roots Guide.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Foto’s Jill: Rehab Eldalil