In het wonderschone vegan bakboek van Dosia Brewer vind je cakes, koekjes, taarten en allerlei andere soorten gebak – zowel zoet als hartig. En als het aan Dosia ligt hoort daar zeker een royale schep zoet of een flinke lik vet bij. Yum! Het is even wennen, dat vegan bakken maar ook zonder roomboter of eieren zet je de lekkerste baksels op tafel. Voor Pasen vonden we dit wel een heel toepasselijk recept. Enjoy!
Vegan feestrecept: gedraaide Paasvlecht met verse frambozen
Het recept voor de feestelijke Paasvlecht komt uit het kookboek Dosia bakt vegan. Dosia: “Zo’n gedraaide krans ziet er altijd prachtig uit. Zeker met het rood van de cranberry’s en frambozen. Je kunt deze krans met elke soort fruit en jam of compote maken, maar ik houd erg van het iets bittere zuurtje van de cranberry’s. Maak de cranberrycompote zelf of gebruik een potje en meng met wat frambozenjam naar smaak. Ik koop tegen de kerst altijd een flinke zak cranberry’s en vries ze in. Ze blijven zeker een jaar lang goed”.
Ingrediënten (6-8 personen)
1 zakje gedroogde gist (7 g)
20 ml lauwwarme plantaardige melk
1 zakje vanillesuiker (8 g)
300 g bloem voor brood
80 g vegan ‘roomboter’, op kamertemperatuur
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels aquafaba (vegan eiwitvervanger)
rasp van 2 (biologische) sinaasappels
sap van 1 sinaasappel
25 g suiker + 75 g voor de compote
75 g (diepvries)cranberry’s
75 g frambozen + extra om te bestrooien
2 takjes rozemarijn + extra om te versieren
poedersuiker om te bestrooien
Bereiding vegan Paasvlecht
- Meng de gist met de melk en de vanillesuiker in een grote kom en laat ± 5 minuten staan of tot het schuimig wordt.
- Meng er de bloem, ½ theelepel zout, 50 gram vegan roomboter, sesamolie, aquafaba, de helft van de sinaasappelrasp en 25 gram suiker door en kneed tot een soepele bal deeg.
- Voeg wat extra melk toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakkerig is. Voeg niet te veel bloem toe, want de bloem neemt tijdens het kneden nog vocht op.
- Laat afgedekt in een grote kom ± 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Maak intussen de compote. Breng in een pannetje de cranberry’s, de 75 gram suiker, het sinaasappelsap en de rest van de rasp, 2 rozemarijntakjes en 100 ml water aan de kook en kook ± 10 minuten – of tot alle bessen zijn gebarsten. Prak er 50 gram van de frambozen door.
- Neem van het vuur en laat afkoelen. Verwijder de rozemarijn takjes.
- Verhit de oven tot 180 °C.
- Rol het deeg uit tot een lap van ± 40 x 40 cm. Houd ± 2 cm van de rand vrij en bestrijk met 30 gram vegan roomboter. Bestrooi met 50 gram suiker en besmeer dan met ± 1 eetlepel van de compote. Het laagje moet echt heel dun zijn. Rol het deeg strak op en knijp de naad goed dicht. Snijd de rol in de lengte doormidden. Plak de uiteinden van de rollen goed tegen elkaar en draai ze om elkaar heen. Zorg dat de open kanten met de compote boven liggen. Leg in een cirkel en plak de uiteinden vast. Bestrooi met de rest van de suiker.
- Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de krans 15 minuten. Dek dan losjes af met aluminiumfolie en bak nog 30-40 minuten of tot de krans gaar is. Het deeg zal dan lichtbruin zijn en de krans zal stevig aanvoelen. Als je op de onderkant klopt zal het hol klinken.
- Neem de krans uit de oven en laat afkoelen. Bestrijk de delen van de krans waar je de compote ziet tussen de deeglagen met nog wat extra cranberrycompote. Versier met de extra frambozen, rozemarijn en wat poedersuiker en geef er wat compote bij. Dosia Brewer, Dosia Bakt Vegan, €29,99, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!