Eerlijk is eerlijk, heel spannend is de tuinboon niet. Maar in handen van de Twentse foodie Ellen van Duijn verandert deze nogal fletse boon in een culinair hoogstandje. De tuinbonensalade uit haar fonkelnieuwe kookboek Made by Ellen hebben we de afgelopen week zelfs twee keer gemaakt, zo lekker is ie. Dus neem plaats aan je keukentafel, zet een leuk muziekje op en dop samen een paar boontjes.
Recept: tuinbonensalade met basilicumolie & ricotta
Ellen van Duijn groeide op met smakelijke gerechten uit het restaurant van haar ouders. Toen ze zelf een gezin kreeg stond ze voor een uitdaging: wél elke dag lekker eten, maar niet te veel tijd in de keuken staan. In Made by Ellen laat ze zien hoe je met eenvoudige kooktechnieken en nét even andere ingrediënten dagelijkse gerechten dat felbegeerde beetje extra geeft. Zodra je deze overheerlijke tuinbonensalade hebt geproefd begrijp je precies wat we bedoelen.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Tuinbonen
Nog even over de tuinboon… ze zien er misschien een beetje flets uit maar vergis je niet in hun power. Tuinbonen zijn reuze gezond! Ze zijn rijk aan vitamine B, vitamine K en ijzer. In 100 gram tuinbonen zit maar liefst 84 procent van de ADH ijzer. Dat betekent dat je tuinbonen uitstekend kunt eten als je zware arbeid gaat verrichten of last hebt van bloedarmoede. Dus duik de keuken in, dop samen een paar boontjes en maak er een gezellige zondagmiddag van.
Ingrediënten voor de tuinbonensalade
Voor 4 personen | voorbereidingstijd 20 minuten | kooktijd ca. 10 minuten
- 1 (gele) courgette
- 1 kilo tuinbonen, gedopt
- ongeveer 300 g
- 3 el extra vergine
- olijfolie
- 2 el wittewijnazijn
- 3 el goede ricotta
- rasp van ½ citroen
- peper en zout
Ingrediënten voor de basilicumolie
- 2 el basilicumblaadjes,
- fijngehakt
- 1 el extra vergine
- Olijfolie
Zo maak je de salade
- Dop de tuinbonen. Leg de courgette in een grote pan. Als het net niet past snijd je een klein stukje van de uiteinden. Schenk water in de pan zodat de courgette grotendeels onderstaat. Zet de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de courgette 8 minuten zachtjes koken. Doe de tuinbonen erbij en kook nog eens 2 minuten totdat alle groenten net beetgaar zijn.
- Maak ondertussen de basilicumolie. Doe de fijngehakte basilicumblaadjes met de olie in een kom. Wrijf met de bolle kant van een eetlepel de blaadjes helemaal fijn zodat de basilicum goed door de olie wordt opgenomen.
- Giet de groenten af en snijd de courgette in dunne plakjes. Leg deze samen met de tuinbonen in een schaal. Schenk de olijfolie en wittewijnazijn bij de groenten nu alles nog warm is en hussel om. Schep de ricotta op de salade en verdeel de basilicumolie erover. Breng op smaak met de citroenrasp, peper en zout. Eet smakelijk!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!