Voedsel dat direct energie geeft: dat is waar het kookboek Energy & Vegan van Alexander Gershberg om draait. Hij wil bewijzen dat plantaardig eten kan zorgen voor meer energie, welzijn en balans. Dit door de richtlijnen van de traditionele Chinese geneeskunde te combineren met hedendaagse inzichten. Een recept waar ons oog gelijk op viel is de hartige quiche met spinazie en oesterzwammen. Comfort food ten top! Zelf maken? Hieronder vind je het recept.
Recept: hartige quiche met spinazie & oesterzwammen
Voeding is de levensenergie die ons driemaal per dag voedt. Het stemt onze persoonlijke energie, onze fysieke toestand, onze gedachtes, emoties, denkwijze, levensenergie en geest. Elke fysieke en spirituele laag van ons lichaam wordt beïnvloed door wat we eten. Alexander is hier heel bewust mee bezig: “Achter elk recept dat ik de afgelopen tien jaar heb gekookt, zit de gedachte: welke energie zit erin en hoe kan dit gerecht de mensen voor wie ik kook positief beïnvloeden?”
Oppeppende energie
Als je veganistisch eet, maar soms toch verlangt naar een kaasachtige structuur, dan word je vast gelukkig van deze quiche. Het vettige van de cashewnoten en de gefermenteerde smaak van de umesu en shiro miso bootsen precies dat kaasachtige na. Door yin ingrediënten als spinazie, zwammen, tofoe en cashewnoten is het energietype van de quiche oppeppend. Dus maak deze quiche om een brandend gevoel van energie over te brengen; om kracht, vreugde, liefde passie en mededogen te verspreiden.
Deze ingrediënten heb je nodig
12 stukken
bereidingstijd: 35 min. wachttijd: 45 min.
- 150 g cashewnoten, geweekt (minstens 1 uur)
Voor de groenten:
- 2 eetl. olijfolie
- 250 g oesterzwammen, in 3 cm lange stukken
- 1 theel. kerriepoeder
- 1 theel. gedroogde kurkuma
- zout en peper
- 300 g spinazie
Voor de tofoe vulling:
- 400 g zijdentofoe
- 400 g stevige tofoe
- 3 eetl. shiro miso (lichte miso)
- 3 eetl. umesu
- 1 teen knoflook
Voor het deeg:
- 250 g tarwebloem
- 120 ml frituurolie of rijstkiemolie
- zout
- 1 eetl. wijnsteen bakpoeder
- 1 eetl. appelazijn
- 2 eetl. ahornsiroop
- 2 eetl. water
Zo maak je de quiche
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de oesterzwammen toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur tot de oesterzwammen wat zachter worden. Voeg de kerrie, kurkuma en wat zout en zwarte peper toe en bak nog 1minuut. Haal de oesterzwammen uit de pan.
- Gebruik dezelfde koekenpan om de spinazie te bakken. Giet 1 eetlepel olijfolie in de pan. Voeg de spinazie toe en bak op middelhoog vuur 2 minuten of langer tot de spinazie slinkt.Voeg zout en peper naar smaak toe en draai het vuur uit.
- Giet de cashewnoten af.
- Doe voor de tofoevulling de cashewnoten, zijdentofoe, stevige tofoe, shiro miso, umesu, knoflook en wat peper in een keukenmachine. Meng tot er een smeuïge massa ontstaat. Voeg de oesterzwammen en spinazie toe en roer alles voorzichtig door.
- Verhit de oven voor op 180 °C.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng met een houten pollepel tot een homogeen deeg en kneed het daarna met je handen. Ik kan je verzekeren dat dit deeg niet zo gemakkelijk in de omgang is, dus wees geen perfectionist tijdens het vormproces. Gelukkig weet ik zeker dat dit deeg het heel goed doet als korstdeeg voor deze quiche.
- Leg om ingewikkelde toestanden te voorkomen het deeg op een stuk bakpapier en rol het op het papier uit in de vorm van je bakvorm (met 2-3 centimeter extra aan de randen, dit deeg zal later de rand van de quiche vormen). Door het deeg op het bakpapier uit te rollen, kun je het daarna gemakkelijk in de bakvorm leggen, zonder dat je het deeg van een werkvlak hoeft te schrapen. Als er gaten zijn ontstaan bij het uitrollen of bij het overhevelen naar de bakvorm: niet getreurd. Druk de gaten dicht met je vinger of neem wat deeg van de zijkant en plak hiermee de gaten dicht en doe vooral alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Oké, nu je dit gehad hebt, kun je doen alsof dit allemaal niet gebeurd is.
- Schep de groenten met de tofoevulling in de met deeg beklede bakvorm. Bak de quiche 30-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenlaag van tofoe goudbruin geworden is.
- Haal de taart uit de oven, snijd in stukken en val aan. Energy & Vegan, verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €36,50.