Eye-opener: dit is waarom je mond de poort is tot je héle gezondheid

Body
mond gezondheid

Tanden worden ook wel ‘ivoren poortwachters’ genoemd en dat is niet voor niets. Er is namelijk een verband tussen je gebit en de rest van je lichaam. Sterker nog: je kunt je gebit zien als een boodschapper van je lijf. Hoe het met je tanden en tandvlees gaat, zegt iets over de balans in je lichaam. Het is iets dat steeds meer westerse tandartsen gaan inzien en men binnen de oosterse tandheelkunde al een paar duizend jaar weet.

Eye-opener: dit is waarom je mond de poort is tot je héle gezondheid

In feite is je mond één van de meest belangrijke delen van het menselijk lichaam. Het is namelijk de toegangspoort tot je algehele gezondheid. Heb je bijvoorbeeld last van ontstoken tandvlees? Dan is dat niet alleen een directe aanslag op je tanden, maar op je gehele immuunsysteem. Als gevolg van deze laaggradige ontstekingen verkeert je weerstand in feite in een constante alarmfase. Er is geen acuut probleem zoals pijn of koorts, maar je immuunsysteem is wél geactiveerd. Dit is een strategie van je lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Bij laaggradige ontstekingen circuleren er namelijk constant ontstekingsstoffen in je lijf die via je bloedbaan naar je organen en weefsels verspreid worden. Dit soort ontstekingen is niet ‘genezend’. Laaggradige ontstekingen kunnen juist ziekmakend zijn.

Chinese geneeskunde

Binnen de Chinese geneeskunde gaat men nog een stapje. Chinese tandartsen leggen een verband tussen je tanden en de meridianen (energiebanen) die door je lichaam lopen. Het kan dus heel goed zijn dat problemen met een bepaalde tand óók klachten geven aan bijvoorbeeld een arm of je darmen. Ook je tong wordt binnen de Chinese geneeskunde gezien als bron van informatie. Bepaalde gedeelten van je tong zeggen iets over je organen. Zo representeert het puntje van je tong je hart en zegt het gebied vlak achter de hartzone iets over je longen. In dit artikel lees je hier meer over.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Holistische bril

Omdat jouw mond in nauwe verbinding staat de rest van je lijf is het ontzettend belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Maar waar begin je dan? Kijk je – net als de Chinezen – door een holistische bril naar je gebit, dan zie je dat 3 dimensies een belangrijke rol spelen: je fysieke lichaam, je mentale gesteldheid en je sociale omgeving. Samen zijn ze uiteindelijk bepalend voor de gezondheid van je gebit en mondflora. Want je kunt nog zo braaf poetsen en flossen, als je niet slim omgaat met je voeding (en bijvoorbeeld de hele dag door snaait), veel stress hebt of depressief bent heeft je gebit daar onder te lijden. Voor een gezond gebit is het dus noodzaak dat je the bigger picture ziet en je fysieke en mentale balans stap voor stap tot prioriteit maakt. Nu is het elimineren van stress natuurlijk vaak een lange termijn project. Iets waar je per direct mee kunt beginnen is je eet- en drinkmomenten beperken. Telkens als je iets eet of drinkt (zelfs één nootje), ontstaat er een zuur milieu in je mond en stijgt de ph-waarde. Pas na 30 – 45 minuten is deze waarde weer neutraal en zijn je tanden hersteld of geremineraliseerd. Probeer dus maximaal 5 keer per dag iets te eten of drinken. Thee en water kun je overigens wel de hele dag door nemen.

Ayurvedische tip: schraap je tong

Er is nog iets dat je kunt doen om je mond gezond te houden: je tong schrapen.  In veel oosterse landen schrapen mensen al eeuwenlang hun tong. Binnen de ayurveda wordt de mond namelijk als toegangspoort gezien tot het maagdarmkanaal. Hoe gezonder je mond, hoe vitaler je lichaam. Het dagelijks gebruik van een tongschraper draagt bij aan de hygiëne van je mond. Vanuit de ayurveda is het advies om je tong te schrapen zodra je ‘s ochtends je bed uit bent (en voordat je water drinkt, anders spoel je alle afvalstoffen je lichaam in). Schraap het liefst met een roestvrijstalen of koperen schraper en neem het hele oppervlak van je tong mee.  Je zult zien dat je aardig wat afvalstoffen (binnen de ayurveda noemt men dit ‘ama’) van je tong schraapt. Spoel de schraper telkens af onder de kraan en blijf schrapen tot er geen viezigheid meer van je tong af komt. Ga alleen niet te voortvarend te werk. Als je te hard schraapt bestaat namelijk de kans dat je de zenuwuiteinden van je smaakpapillen beschadigt. Als je jouw tong dagelijks voorzichtig schraapt, houd je jouw mondflora gezond en daarmee je hele lijf.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.