You can’t go wrong met linzensoep. Het is verwarmend, voedzaam, makkelijk en perfect om te meal preppen. In haar kookboek Insane deelt chef Vanja van der Leeden een recept voor een linzensoep dat mogelijk alle andere varianten doet verbleken. Verrijkt met verse Indonesische bumbu, paksoi en gekaramelliseerde garam masala-uien. Kortom: reken op een smaakexplosie waar je nog lang in zult blijven…
Recept: (vegan) rode linzensoep met bumbu pepesan, paksoi en yoghurt
Voor we overschakelen naar Vanja’s geweldige recept, vroegen we haar wat gezond eten eigenlijk voor haar betekent. ‘Het eten van veel vezels, dus veel groenten en fruit en volkoren producten is key binnen een gezond eetpatroon. Ook staat gezond eten voor mij voor veel afwisseling met diverse soorten granen en groenten, een beetje vis en soms vlees. Wees niet te dogmatisch met voeding en bedenk dat het vinden van balans gebeurt door naar je gehele eetpatroon te kijken. En daar hoort ook af en toe een ongezonde uitspatting bij. Ik hoop dat Insane mensen laat zien dat op de juiste manier gezond eten heel goed is vol te houden én dat het hartstikke lekker kan zijn.’
Recept: (vegan) rode linzensoep met bumbu pepesan, paksoi en yoghurt
Vanja: ‘Een keer had ik bumbu pepesan over, de Indonesische kruidenpasta die je op vis smeert en in bananenblad stoomt. Ik gooide het bij de soep en het werd de allerlekkerste linzensoep op aarde. Een kom hiervan op een winderige, koude dag en niemand doet je meer wat – al was het maar omdat je er zelf ook wat winderig van wordt ;-). De gekaramelliseerde garam masala-uien erbij zijn geen must, zonder is-ie ook al lekker. Maar als je tijd hebt, zou ik ze er zeker bij maken.’
Ingrediënten linzensoep
Bumbu pepesan
2 citroengrasstengels, alleen het witte gedeelte
3-4 cm gember, geschild en in plakjes
5 kemirinoten
2-3 lombokpepers, grof gehakt (laat ze weg als er kinderen mee-eten)
1 ui, grof gehakt
4 knoflooktenen, gepeld
3 trosmaatjes, in stukjes
6 kleine limoenblaadjes
½ theel. zout + wat extra
4 eetl. neutrale olie
Linzensoep
200 gram rode splitlinzen, gewassen
900-1000 ml groentebouillon
2 rode uien, gepeld
2 theel. garam masala
4 stronkjes Shanghai paksoi (of Turkse spinazie of choy am)
halfvolle (vegan) yoghurt of kwark, om te serveren
½ bos koriander (ca. 7,5 gram), grof gehakt
Zo maak je de linzenzoep
1. Snijd het citroengras grof. Schep het in een hoge maatbeker met de gember, de kemirinoten, de lombokpepers, de ui, de knoflook, de tomaatjes, het limoenblad en het zout. Blender met behulp van een staafmixer tot een pap.
2. Verhit een soeppan. Voeg 1 eetlepel neutrale olie toe en roerbak de bumbu zeker 10 minuten tot al het vocht is verdampt en hij lekker smaakt. Voeg de linzen toe, roer om en blus af met bouillon. Laat met een deksel op een kier op zacht vuur in zo’n 25 minuten gaarkoken. Voeg eventueel extra bouillon toe als er te veel is verdampt.
3. Snijd de rode uien in ringen. Verhit 2 eetlepels neutrale olie in een koekenpan en voeg de uien toe met de garam masala en een snufje zout. Roerbak zo’n 15 minuten op laag vuur totdat de uien gekaramelliseerd zijn en ook licht gebakken. Laat uitlekken op keukenpapier.
4. Snijd de paksoi in grove stukken. Verhit 1 eetlepel neutrale olie en roerbak kort, het is lekker als de groente nog een ‘bite’ heeft. Serveer de linzensoep met paksoi, een plonsje (kokos)yoghurt, de uien en lekker veel koriander.
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95