Zomer in je bol en zomer op je bord. Met dit motto is Ayurveda therapeut Bianca Fabrie aan de slag gegaan in de keuken. Ze combineerde haar recepten met kennis uit de Ayurveda. Het resultaat? Frisse, lichte gerechten waardoor je je fit en energiek voelt die je spijsvertering ondersteunen. Want een gezonde spijsvertering zorgt voor een gezond lichaam én een gezonde geest. In Holy Happy Belly vind je meer dan 50 vegetarische recepten volgens de Ayurvedische voedingsleer voor de lente & zomer. Dit creamy ijs met banaan, kokos en ananas eet je alleen op hele hete dagen. En gelukkig staan er daarvan komende zomerweken nog voldoende van in de wacht.
Recept: Ayurvedisch ananasbanaan-kokosijs met granaatappel
Bianca: “Eet ijs alleen in de zomer en dan op het heetst van de dag wanneer je spijsvertering het sterkst werkt. Dus niet als toetje, want dan verstoort het de vertering van je maaltijd. Rijpe ananas is zoet en verkoelend en helpt de spijsvertering. Hij is reinigend voor lever en bloed. Onrijp is- ie zuur en juist verhittend. Banaan bevat veel kalium en ijzer, en werkt spieropbouwend. Eet geen banaan wanneer je verkouden bent, want het fruit werkt ook slijmvormend. Dit heerlijke ijs is vegan, gluten- en lactosevrij, vrij van snelle suiker en heel makkelijk te maken”.
Ingrediënten voor 4 personen
– 250 g rijpe ananas, in stukjes
– 1 rijpe banaan, in stukjes
– 160 ml kokosroom
– 3 kardemompeulen, zaadjes fijngemaakt in de vijzel
– 4 el granaatappelpitjes
– 3 el kokosvlokken
– Keukenmachine of blender
Bereiding Ananasbanaan kokosijs met granaatappel
1. Doe de ananas en de banaan in de vriezer en laat ze in minimaal 4 uur bevriezen. Doe ze met de kokosroom in de keukenmachine. Laat draaien tot een gladde massa.
2. Roer de kardemom erdoor en schep het zachte ijs in een goed afsluitbare doos. Zet weer minimaal 1 uur in de vriezer. Laat vlak voor serveren even zacht worden.
3. Rooster de kokosvlokken in een hete koekenpan in 3 minuten knapperig tot het goudbruine randjes heeft. Laat afkoelen op een bord. Serveer het ijs met de granaatappelpitjes en kokosvlokken.
Beeld: Simone van Rees
MEER AYURVEDA RECEPTEN:
– Detox kitchari met rijst en mungbonen
– Romige vegan bloemkool curry om de Pitta dosha mee te balanceren
– Spicy Okra voor meer beweging in je spijsvertering
– Ayurveda & onverenigbare voedingscombinaties
– Spicy detox Mungbonen soep