Hoe gezond is jouw huis? Met deze 9 tips houd je jouw keuken, woonkamer én slaapkamer ‘clean’

Heart + Soul
huis gezond

Nathalie Meertens
19.12.2019

De gezondheid van lichaam en geest staat tegenwoordig constant in de spotlight. Verantwoorde voeding, bewust bewegen en ontspannen helpen allemaal. Maar minder aandacht is er voor de gezondheid van je huis. Dat terwijl jouw leefomgeving je gezondheid meer beïnvloedt dan je denkt. We geven je daarom een aantal praktische tips voor een (energetisch) schone keuken, slaapkamer én woonkamer. En nee, die hebben lang niet allemaal met het klassieke schoonmaak werk te maken…

Hoe gezond is jouw huis? 9 tips voor een ‘clean’ keuken, woonkamer én slaapkamer

Slaapkamer

1. Verduister je slaapkamer

Blootstelling aan (kunst)licht kan je ‘s ochtends helpen om wakker te worden, maar houdt je ‘s avonds soms juist wakker. Vooral het blauwe licht dat van smartphones, laptops en tv’s af komt kan je biologische klok in de war brengen. Goed idee dus om ‘s avonds te kiezen voor zacht licht, het liefst van kaarsen of schemerlampen. En zet een uur voordat je wilt gaan slapen al je apparaten uit. Lees een boek, doe wat yoga of pak je notitieboekje erbij om op de dag te reflecteren. Zo komen je hersenen tot rust, zodat je snel in slaap valt als je in bed kruipt.

2. Je matras reinigen

Om stofmijten en schimmels geen kans te geven, is het belangrijk dat je je matras goed laat luchten en ook regelmatig stofzuigt. Sla elke dag je beddengoed een paar uurtjes helemaal terug, en laat wanneer je je bed verschoont je matras even luchten zonder lakens voordat je het weer opdekt. De consumentenbond raadt ook aan om te zorgen dat je een goed ventilerende bedbodem hebt, die je matras minimaal voor de helft vrij laat.

3. Loos overbodige rommel

Tegenwoordig zijn veel mensen, bewust of onbewust, verslaafd aan spullen. Daarmee (over)belasten we niet alleen het milieu, maar mogelijk ook onze eigen gezondheid. Ophopingen van overbodige spullen creëren onrust en blokkeren energiestromen: zowel in je omgeving als in jouzelf. Vraag jezelf daarom bij al je bezittingen af of ze je vreugde brengen en werkelijk iets toevoegen aan je leven (boektip: Opgeruimd! van Japanse opruimguru Marie Kondo). Als het antwoord ‘nee’ is, kijk dan of je de spullen weg kunt geven. Zo houd je alleen bezittingen over die nuttig zijn en waarde voor je hebben. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

Keuken

1. Reinig de lucht binnenshuis

dyson luchtreiniger

De concentraties van luchtverontreinigende stoffen zijn vaak 2 tot 5 keer hoger binnenshuis dan buiten. Ventileer daarom je huis zoveel mogelijk, vooral als de buitenlucht schoon is. Als je dus dichtbij een drukke (snel)weg woont, zet je ramen dan niet open tijdens de spits, maar liever daarvoor of erna.

Meer frisse lucht zorgt voor minder hoofdpijn en irritatie aan de ogen. Open je ramen regelmatig en zorg voor een luchtreiniger om ook binnenhuis de luchtvervuiling van autogassen, C02 en chemicaliën te filteren. De Dyson Pure Hot+Cool luchtreiningsventilator zuivert de lucht in de hele kamer van allergenen, gassen en verontreinigende stoffen, en verwarmt en verkoelt wanneer nodig. Juist in de keuken is extra focus op schone lucht terecht. Dit is de plek waar je kookt en apparaten gebruikt die chemische stofjes uitscheiden en daarmee de lucht flink verontreinigen die jij inademt.

2. Gebruik natuurlijk schoonmaakmiddel

Chemische schoonmaakmiddelen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook vaak schadelijk om in te ademen of aan te raken. Vooral als je dat meerdere keren per week doet (of kleine kids hebt die alles in hun mondje steken). Gelukkig kun je makkelijk zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken. Een aantal effectieve ingrediënten daarvoor zijn: citroensap, olijfolie, azijn, baking soda, zout, tea tree olie en castilliaanse zeep. Je kunt bijvoorbeeld een allesreiniger maken met gelijke hoeveelheden azijn en water, je wc-pot reinigen met een kopje bakpoeder gemengd met azijn en een paar druppels citroensap. Tijd om je vloer te schrobben? Meng dan een paar druppels castilliaanse zeep of olijfolie met 50 ml azijn in een emmer warm water en you’re good to go. 

3. Bewaak de inhoud van je koelkast en keukenkastjes

Probeer je koelkast voor het grootste deel te vullen met verse, natuurlijke ingrediënten. En neem eens een momentje om de labels van de producten in je keukenkastje te checken. Hoeveel ingrediënten staan erop en bevatten ze veel E-nummeres? Grote kans dat je een groot deel ervan zelf kunt maken met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Denk aan hummus, soep, dressings of pastasauzen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Woonkamer

1. Stofzuigen met een HEPA filter tegen allergie

Tapijten en vloeren verzamelen veel vuil en stof, die door je hele huis worden verspreid wanneer mensen er overheen lopen.  Stofzuigers met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Lucht), zoals de Dyson V11, zorgen ervoor dat er geen kleine deeltjes ontsnappen. Met ‘gewone’ stofzuigers gebeurt dit wel, en zo belandt het vuil dat je wilt verwijderen deels meteen weer in de lucht. Vooral voor mensen met een stofallergie of hooikoorts is dat een beetje als ‘dweilen met de kraan open’.

2. Energetisch reinigen

Nadat je jouw woonkamer in materiële zin hebt schoongemaakt en van rommel hebt ontdaan, is het belangrijk om je huis energetisch te reinigen. Vaak wordt hiervoor rook gebruikt. Rook vertegenwoordigt de overgang van de materiële naar de spirituele wereld. Je kunt verschillende gedroogde kruiden branden, in een bosje of in een zeeoorschelp of vuurvast schaaltje. Gebruik bijvoorbeeld salie, lavendel, ceder of sweetgrass. Zorg dat er natuurlijk ten alle tijden zoveel mogelijk frisse lucht door je huis kan stromen tijdens het smudgen. Zet je ramen het liefst een paar uur wagenwijd open. Reinigende kristallen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld apofylliet, kyaniet en fluoriet.

3. Balanceer de 4 elementen

Om balans te creëren in je woonruimte, kun je bij al je interieuritems bedenken welk element ze vertegenwoordigen. Laat je leiden door kleuren, texturen en materialen. Erica Feldmann, auteur van HausMagick, koppelt heldere kleuren bijvoorbeeld altijd aan vuur, gedempte blauw- en zwarttonen aan water, neutrale kleuren zoals bruin en grijs aan aarde en pastel- en wittinten aan lucht. Gladde materialen zoals glas herinneren haar aan water en textiel aan aarde. Vervolgens kun je de balans opmaken: domineert een bepaald element in je huis? Zo ja, wat zegt dat over jou? Door meer ruimte te maken voor andere elementen herstel je de harmonie in je huis.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.