Het ‘pijnlichaam’ ken je wellicht van het werk van spiritueel leraar Eckhart Tolle. Zie het pijnlichaam als de opeenhoping van alle pijn die je hebt ervaren en nog niet helemaal hebt doorvoeld. Niet alleen in dit leven, maar ook in vorige levens. Als het pijnlichaam wordt geactiveerd, voelt dat heel oncomfortabel. Eigenlijk wil je het niet aan gaan. Maar hoe meer we het pijnlichaam afwijzen, hoe groter en krachtiger het wordt. Juist als je het licht van je bewustzijn erop schijnt, kan er heling ontstaan. In haar boek Het Pijnlichaam vertelt therapeut Heidi Jörg onder andere hoe zo’n helingsproces eruit kan zien. Hieronder vast een voorproefje van haar wijsheid.
Pijnlichaam: met deze visualisatie ondersteun je jouw ziel bij het opruimen van oud zeer
Stel je het pijnlichaam voor als een op zichzelf staand energetisch wezen dat bestaat uit pijn en trauma’s die we in dit leven en vorige incarnaties hebben ervaren. Dit wezen heeft honger en wil zich altijd voeden met meer pijn en leed, zodat het groter en krachtiger kan worden. Hoe harder je je best doet om het te negeren of te verjagen, hoe groter en krachtiger het wordt. Het kan zo krachtig worden dat het je leven beheerst en ervoor zorgt dat je niet meer in overeenstemming met je ziel handelt.
Je ziel kiest bewust
Jouw ziel weet dat het belangrijk voor je is om de pijn op te ruimen om jezelf ervan te bevrijden. Dus heeft je ziel een leven uitgekozen waarin je met specifieke problemen wordt geconfronteerd die jouw pijnlichaam triggeren. Mogelijk in je gezin van herkomst, en in romantische relaties. Dat kiest je ziel niet zo uit om jou te straffen, maar om je de kans te geven je verder te ontwikkelen. Je ziel creëert zo een resonantieveld dat je de mogelijkheid geeft je bewust te worden van je pijnlichaam zodat je je jezelf er beetje bij beetje van kunt bevrijden.
Verantwoordelijkheid nemen voor je leed
De meeste mensen lopen herhaaldelijk tegen dezelfde thema’s aan voordat ze merken dat er een patroon is dat om hun aandacht vraagt. Zodra je ziet dat je ziel dit zo voor jou heeft ontworpen om een oude wond aan te kunnen kijken, kun je verantwoordelijkheid voor je eigen lot en leven nemen. Je geeft anderen niet meer de schuld van je leed. Heidi: ‘Je hebt immers alleen maar aangetrokken wat in onszelf zit in de vorm van pijn. Het accepteren van onze pijn, hulpeloosheid en machteloosheid is al een deel van de oplossing. Het vergeven van de persoon die ons ermee heeft geconfronteerd is ook een onmisbare stap. Een verdere stap is jezelf vergeven dat je jezelf hebt toegestaan deze pijn te voelen. Dan kan er heling in je energieveld plaatsvinden.’
Langzaam loslaten
Deze patronen komen vaak herhaaldelijk op je pad zodat je een specifiek deel van je pijnlichaam geleidelijk kunt helen. Als je een groot probleem in één keer zou oplossen, zou dat je systeem uit balans brengen. Dit probleem is immers lange tijd deel van jou geweest. Het ligt opgeslagen in je cellen, hersenstructuur en energieveld. Je ziel is zich hiervan bewust en zal je mogelijkheden blijven bieden om je pijn stap voor stap op te lossen. Bij veel mensen gaat dit geleidelijke proces gepaard met veel angst. De pijn was oncomfortabel, maar wel vertrouwd. Je weet niet wat het nieuwe zal brengen. Wat gebeurt er als het pijnlichaam niet meer wordt gevoed door nieuwe dingen en je je eigen pijn in de ogen gaat kijken? Er zullen allerlei twijfelgedachten op komen vanuit angst. Er is moed voor nodig om beslissingen te nemen die goed zijn voor je ziel. Het versterken van je lichaamsbewustzijn en intuïtie zodat je kunt aanvoelen welke beslissingen goed zijn voor jouw ziel, kost tijd.
Visualisatie voor heling
Je ziel is ongelooflijk sterk. Op het moment dat je besluit om uit een moeilijke situatie te stappen, zal het universum je steunen. Onderstaande visualisatie van Heidi versterkt je gevoel van vertrouwen en innerlijke kracht nog verder.
Heidi: ‘Stel je het volgende beeld eens voor: je staat voor je huis. Het is een gezellig en warm huis. Je weet dat er liefde in het huis aanwezig is. Er ligt een enorme berg sneeuw tussen jou en je huis. Je hebt nu twee opties: je verhuist naar het koude, liefdeloze en kale tuinhuis dat je wel gemakkelijk kunt bereiken. Dat is zelfs heel verleidelijk omdat je er zo in kunt. Of je ruimt de sneeuw voor je huis op. Dat betekent dat je je zult moeten inspannen en je vraagt je af of dat wel de moeite waard is. Maar op een gegeven moment wordt het verlangen naar het warme en gezellig verlichte huis zo groot dat je je angsten overwint, een schop pakt en begint te graven.
De eerste sneeuw is hard, de schop ligt zwaar in je hand en je voelt hoe moe je bent. Je betwijfelt of het graven wel de moeite waard is. Misschien ga je even zitten en rust je uit om weer op krachten te komen en vol goede moed verder te gaan met graven. Je hoort wel eens verhalen van mensen met heldere ogen en een glimlach op hun gezicht. Zij zijn degenen die erin zijn geslaagd om de sneeuw te ruimen die de toegang tot hun mooi verlichte huis blokkeert. Dit geeft je wellicht de moed en de wil om te blijven graven. Het moment waarop je het licht door de sneeuw heen ziet, dit stralende, warme en liefdevolle licht, is je beloning voor alle moeite die je hebt gedaan. Je voelt dat het graven gemakkelijker gaat. Je wilt terug naar dit huis vol licht, je er helemaal veilig voelen en je ermee verbinden.‘ Het pijnlichaam, Heidi Jörg, €23,50, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!