Omega 3-vetzuren ondersteunen de gezondheid van je huid, ogen, brein en immuunsysteem. Ze zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon, vooral omdat ons lijf ze niet zelf aan kan maken. Daar kan het slim zijn om een omega 3 supplement te slikken. Hieronder lees je aan welke signalen je een tekort kunt herkennen.
Omega 3: aan deze signalen herken je een tekort
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het Voedingscentrum rapporteert dat de Gezondheidsraad voor ALA een adequate inname heeft vastgesteld. Het advies geldt dat 1% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van ALA komt. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt, komt dit neer op zo’n 2 gram ALA per dag. Voor een man die gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag eet, komt dit neer op zo’n 3 gram.
Lijnzaadolie
ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram van EPA en DHA samen binnen te krijgen. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals (biologische) zalm. Voor veganisten is een supplement met omega 3-vetzuren uit algen een goede optie.
Tekenen van een tekort
Sommige gevolgen van een tekort aan omega 3-vetzuren zijn moeilijk te detecteren. Vooral op de korte termijn. Toch zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten. Vermoed je dat je een tekort hebt? Overleg dan met je arts.