Omdat ik vol in mijn Vinyasa Teacher Training zit, stuit ik regelmatig op interessante materie uit de yoga filosofie die ik graag met je deel. Zoals de Yama’s en Niyama’s, ofwel de waarden en normen van degenen die het yogapad bewandelen. Maar als je het mij vraagt zijn ze voor iedereen fijn om te kennen. Deze Yoga mores geven een mooie richtlijn voor een zuiver leven en helpen je bij het maken van de juiste keuzes. De Yama’s en Niyama’s zijn onderdeel van de Yoga Sutras: één van de belangrijkste yogaboeken van de Indiase filosoof en yoga-grondlegger Patanjali.
Deze 10 Yoga geboden bevatten een schat aan wijze raad (ook voor niet-yogi’s!)
Yoga betekent ‘union’, een staat waarin lichaam, ziel en geest samensmelten en er bewustzijn ontstaat. Om die staat aan te wakkeren zijn er verschillende soorten oefeningen die onder de term ‘yoga’ vallen. Zo kun je fysieke houdingen (Asana’s) in een bepaalde volgorde uitvoeren, ademhalingsoefeningen doen (Pranayama) of mediteren (Dhyana). Maar daarnaast zijn er ook een aantal praktische richtlijnen die je helpen om in een liefdevolle staat van zijn te komen. Die richtlijnen worden de Yama’s en Niyama’s genoemd, en zijn onderdeel van het achtvoudige Yogapad zoals Patanjali dat 200 jaar voor Christus beschrijft in de Yoga Sutras. Het achtvoudige pad staat misschien nog wel beter bekend als ‘The Eight Limbs’. Dit zijn ze:
1 Yama: universele regels van goed fatsoen
2 Niyama: zelfzuivering door discipline
3 Asana: houding
4 Pranayama: ademhalingsoefeningen om de adem te controleren
5 Pratyahara: terugtrekken van de zintuigen
6 Dharana: concentratie, focus
7 Dhyana: meditatie
8 Samadhi: ultieme staat van bewustzijn, de yogi wordt één met het object van zijn meditatie. Kortom: hier doen we ’t allemaal voor ;-).
Yama’s en Niyama’s: ethische principes
Vast en zeker dat ik nummer 3 t/m 8 ook binnenkort met je doorloop. Maar laten we beginnen met de Yama’s en de Niyama’s. De Yama’s zijn richtlijnen die aangeven hoe je met anderen en de wereld om je heen omgaat, en hoe jij je daartoe verhoudt. De Nimaya’s zijn richtlijnen gericht op je eigen ontwikkeling en hoe je met jezelf omgaat en je tot jezelf verhoudt. Ze vormen de basis waarop de Yoga filosofie is gebouwd. Want ‘Yoga is Skill in action‘ leer ik vaak tijdens mijn lessen, en begint pas echt zodra je van de mat afstapt. Zo beginnen langzaam steeds meer gebieden in je leven op een positieve manier te veranderen door hetgeen waar je in een veilige beschermde omgeving op de mat aan hebt gewerkt. De Yama’s en Niyama’s helpen je te verbinden met jezelf en je omgeving en dat magische gevoel vast te houden, ook na de yogales.
Yama’s:
- geweldloosheid (zowel fysiek als in je gedachten)
- streef altijd de waarheid na (dus niet liegen)
- niet stelen
- behoud altijd je zelfbeheersing, blijf kalm
- wees gul, geef en leef zonder hebzucht
Niyama’s:
- zuiverheid
- tevredenheid
- zelfdicipline
- zelfstudie
- overgave
10 geboden van de yoga
Dit zijn de 10 geboden van de Yogi. Bekijk ze op je gemak en vraag je bij elk punt eens af: hoe sta ik hier in, waar kan ik iets van leren en hoe breng ik concreet verandering aan in mijn leven? Neem bijvoorbeeld ‘geweldloosheid’. Vanwege deze Yama kiezen veel yogi’s er voor om vegetarisch te eten. Want geweldloos wil je ook richting dieren zijn. Maar ik ken ook yogi’s die wel af en toe wat vlees eten. Echter met mate en met dankbaarheid voor hetgeen er op hun bordje ligt. Volgens mij is het prima, en zelfs belangrijk, om af en toe een beetje buiten de lijntjes te kleuren. Misschien is het zelfs wel een ‘must’ om te voelen wat de mores voor jou betekenen door het tegenovergestelde te ervaren. Want alleen door zwart te kennen, weten we wat wit is. En alleen door een keer te liegen of die zelfdiscipline eens goed aan de kant te zetten, weet je wat dit met je doet en maak je een volgende keer een andere keus vanuit verankerde wijsheid.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!