Met dit dankbaarheidsritueel herstel je de verbinding met je hart in 7 stappen

Heart + Soul
balans opmaken, dankbaar, ritueel, muriel dalmulder
karlijn visser

Karlijn Visser
12.06.2019

In een wereld die sneller draait dan de gemoedstoestand van de mens aan kan, is bewustwording en het herontdekken van jezelf erg belangrijk. De intensiteit van je leven neemt toe: zowel op je werk als in je privé leven worden hogere eisen gesteld. We willen méér in plaats van minder en dan het liefst vandaag nog. Deze dagelijkse hectiek leidt tot spanning en teveel stress. Lifecoach Muriel Dalmulder helpt dagelijks cliënten om meer vanuit hun hart te gaan leven. Voor Holistik schreef ze één van haar mooie dankbaarheidsrituelen op (die je ook gaat beoefenen tijdens het retreat dat ze binnenkort geeft samen met Monique Jansse van Happy Soul Travel – zie onderaan het artikel voor alle info) om de verbinding met je hart en je dromen te herstellen. 

Met dit dankbaarheidsritueel herstel je de verbinding met je hart in 7 stappen

Muriel: “We staan zelden nog echt stil. Dit zorgt voor een innige relatie met ons hoofd, want dan hoeven we tenminste niks te voelen. We gaan maar door totdat uiteindelijk het lichaam (of zelfs je hart) protesteert en er een dokter, coach, therapeut of psycholoog in het spel komt. Al die signalen (depressie, burn-out, vermoeidheid en zelfs fysieke klachten) geven alleen maar aan dat je uit balans bent.

Balans voor 2019

We zitten bijna op de helft van het jaar. Een mooi moment om stil te staan en bij jezelf te rade te gaan waar jij nu op dit moment staat. Laat jij je leven of leef jij je leven op jouw voorwaarden? Hoe voel je je? Doe je wat jij wilt of wil je alleen maar voldoen aan al die verwachtingen van je omgeving en wellicht ook wel aan die van jezelf? Ik heb een mooi ritueel voor je gemaakt. Het helpt je om uit je hoofd en in je hart te komen. Het geheim zit hem in het bewust tijd nemen voor jezelf om stil te staan, te ontspannen, naar binnen te gaan en te reflecteren op vragen als “wie ben ik nu, wie wil ik zijn, waarom doe ik wat ik doe en wat wil ik nu echt?”

Ritueel voor dankbaarheid

Hoe kom je dan uit dat heerlijke hoofd van je? De makkelijkste manier is om dankbaar te zijn voor wie je bent, voor wat je hebt, voor je omgeving, je ouders, je vrienden, etc. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dankbaar zijn een verbinding maakt met je hart waarbij het stofje oxytocine, het liefdeshormoon, vrijkomt.

Dit heb je nodig voor het dankbaarheidsritueel:

  • kaars en aansteker/lucifer
  • pen en papier
  • kop thee of iets anders lekkers te drinken
  • optioneel: je favoriete muziek

Stap 1
Maak tijd voor jezelf, zet een timer op 30-60 minuten en geef je omgeving aan dat je even ongestoord wilt zijn met jezelf.

Stap 2
Ga naar een ruimte of creëer een ruimte waar je graag wilt zijn, dat kan in de natuur zijn, als jij je er maar goed voelt en even echt alleen kunt zijn. Steek een kaars aan, maak het gezellig.

Stap 3
Focus op je ademhaling, dit helpt je om in het nu te zijn. Zorg ervoor dat je ademhaling vanuit je buik komt, het punt twee vingers onder je ademhaling (je kunt dat makkelijk bereiken door een hand op je buik te leggen). Verleng dan je in- en uitademing. Hoe rustiger je ademhaling, hoe rustiger het wordt in je hoofd.

Stap 4
Pak pen en papier en schrijf alles op waar je dankbaar voor bent. ALLES!

Stap 5
Neem nu de tijd om oordeelloos stil te staan bij waar je op dit moment bent in het leven. Hoe zit het met jouw doelstellingen en dromen voor 2019 op het gebied van werk, je gezondheid en je relatie(s)? Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die hun dromen en doelen opschrijven, ze in 97% van de gevallen ook echt hebben bereikt. Dus: “Mensen met grote dromen kunnen grote dingen realiseren.”

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Stap 6
Pak een vel papier en schrijf op wie je zou willen zijn, wat je zou willen hebben en bereiken. Doe dit wederom volledig oordeelloos, mindful. Het opschrijven is belangrijk! Je mag dit zo vaak doen als je wilt. Een droom is iets organisch. Elke keer mag je je droom grootser en mooier en daarmee aantrekkelijker maken. Ook als je ervan droomt om iets te kunnen zijn, hebben of doen wat voor jou nu volkomen onmogelijk lijkt, kun je het opschrijven. Alles mag, Alles kan.

Stap 7
Er zal een punt komen waarop er niks meer komt. Dat is het teken om serieus naar jouw droom of doel te kijken en deze concreet te maken. Dit doe je door samen te werken met je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn is verantwoordelijk voor 97% van je gedrag. Het onderbewustzijn heeft geen idee wat werkelijkheid is en wat niet, dus als jij doet alsof iets nu waar is, dan gaat je onderbewustzijn voor jou aan de slag. En elke zin met het woord “IK” is een commando voor je onderbewustzijn. Dus… maak je doel specifiek en concreet, zet het in de tegenwoordige tijd en zet het in de “ik” vorm. Bijvoorbeeld “Het is December 2019, ik ben een succesvolle ondernemer en ik sta in mijn kracht, ik ben gelukkig en ik heb een agenda vol met mooie opdrachten, ik leef mijn droom, ik geniet”. Waar het uiteindelijk om gaat is niet zozeer het uitkomen van je droom. Het gaat er vooral om hoe jij je voelt op de weg daar naar toe. Als je geïnspireerd blijft door je droom, dan ben je een gelukkig mens, van binnenuit”.

Ga op retreat met Muriel en krijg een Enneagram profiel cadeau t.w.v. €300

muriel dalmulder, happy soul travel, yoga, lifecoach, retreatOm je te helpen ontdekken wat jij nu echt wilt, wat jouw stoutste droom is en daarbij de diepte in te gaan, organiseren Monique Jansse (oprichter van Happy Soul Travel) en Muriël Dalmulder (Lifecoach) van 28 t/m 30 juni een retreat bestaande uit groepscoaching en verstillende en dynamische yoga lessen. Verwacht een transformerend weekend op Buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum waarbij je handvatten krijgt om jouw ‘purpose in life‘ te ontdekken. Speciaal voor de mensen die zich via Holistik inschrijven (vermeld Holistik bij je aanmelding), maakt Muriël Dalmulder een Enneagram rapport op. Dit is een persoonlijkheidsmodel gebaseerd op de 9 Archetypen van Jung. Bewustwording hiervan zorgt voor inzicht in je onbewuste drijfveren en gedrag, je valkuilen en je schaduw en het helpt je om nieuwe keuzes te maken die passen bij je droom. Kijk voor meer info en boekingen op happysoultravel.nl – prijs: vanaf €450.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link