Mantra’s: dit is hoe deze eeuwenoude klanken je steunen en beschermen

Heart + Soul
mantra
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
14.09.2022

Volg je wel eens een yogales? Dan heb je vast al eens kennis gemaakt met het gezamenlijk zingen van mantra’s. Deze eeuwenoude klanken van het universum zijn krachtiger dan je denkt en bieden bescherming als je dat nodig hebt. Zet dus snel je gêne over boord en doe luidkeels mee.

De beschermde kracht van een mantra

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of lettergreep. Of zoals Satya – de spiritual director van Delight Yoga – het noemt: mantra’s zijn de universele klanken van de kosmos. Volgens oude geschriften uit het Sanskriet betekent het woord manasah ‘geest’ en tra ‘bevrijding door beheersing van die geest’. Zo kom je op een gegeven moment vanzelf bij het woord ‘mantra’ uit. Mantra’s worden vaak ingezet tijdens meditaties, trouwceremonies of offerplechtigheden van de Brahamansa’s. Dit is een groep heiligen uit India, ook wel beschouwd als de voorlopers van het Hindoeïsme. Inmiddels vertrouwen ook andere religies op de kracht van mantra’s. Ze worden gebruikt om in trance te komen, om geestelijke zuivering te bereiken of bij het vragen van hulp of genade.

Goed kunnen zingen hoeft niet

Satya: ‘Ik zie een mantra als een medicijn. Iets wat bescherming geeft aan je geest. Je hoeft echt niet goed te zijn in zingen om ze in te zetten tijdens je spiritual practice. Mantra’s zijn klanken. Soms hard, soms zacht. Een mantra werkt het best wanneer je haar vaak beoefent. De kracht van herhaling is in dit geval ongelofelijk sterk. Vooral als je werkt met de heilige getallen 101 (staat voor overvloed, volgt op het getal 100, er zijn 101 dalmatiërs in de bekende Disney film en het 101 v. Chr. en 101 na Chr. zijn twee belangrijke jaartallen in de Bijbelse vertelling) en 108 (een gebedssnoer bestaat gewoonlijk uit 108 kralen en volgens het Boeddhisme bestaan er 108 verschillen gevoelens). Na 101 of 108 keer de mantra herhaald te hebben, is er een soort sleutel die open breekt. De mantra’s werken op energetisch en geestelijk niveau. De werking is afhankelijk van je intentie en geloof er in. De mensen die de mantra’s vroeger in het Sanskriet hebben opgeschreven, kregen deze door in klanken. Hun geest stond zó open stond, dat ze in staat waren deze te ontvangen. Het Sanskriet-alfabet is dan ook geen gewoon alfabet. Het zijn eerder mystieke klanken in plaats van letters of symbolen.’

Mysterieus muziekinstrument

‘De ontvangers van de originele Sanskriet mantra’s stonden in contact met hun energetische lichaam: ook wel de ‘soul of spirit’ genoemd in de heilige drie-eenheid ‘body, mind and soul’. Vandaar ook dat de trilling van de mantra’s, die we veel in een yoga practice beoefenen, ons direct terug brengt in een helderdere staat van zijn. Zie een mantra als een muziekinstrument, ingesteld op de klanken van het universum.’

5 mantra’s om meteen mee te beginnen

Volgens Satya is er een aantal mantra’s waar je redelijk makkelijk meteen mee aan de slag kunt gaan. Je vindt ze hieronder. Herhaal ze dus het liefst 101 of 108 keer en dat voor een periode van minimaal 21 dagen. Begin met de eerste 21 repetities hardop. Daarna speel je de mantra in je hoofd verder in stilte af op het ritme van je ademhaling. Met een mantra word je getuned. Je hele vibratie vibreert zich naar ‘dat’. Een mantra is van toepassing wanneer je gestagneerd bent of iets wil doorbreken of verder moet. Dan roep je daadkracht in. Een mantra steunt je en stelt je veilig om verder te kunnen gaan.

1. Ohm, Ah en Hum

Ohm staat voor ‘het begin van de schepping’. Bij het beoefenen van deze mantra maken we contact met het universum door het geluid van de kosmos te maken. Ohm maakt je geest schoon. De mantra ‘Ah’ voel je in je hart. Het is de veldconnectie met je energetisch lichaam en maakt dit schoon. ‘Hum’ geeft helderheid in je mind. Deze drie klanken kun je samen beoefenen of apart.

2. Ohm na ma shivaya

Deze klanken bij elkaar zijn een code van tonen die vibreren en je vrij maken om je werkelijke ruimtelijkheid en non-attachment te ervaren. Ze helpen je in pure bewuste energie te komen. Shiva betekent pure consciousness: je wil gaat er naar toe.

3. Om mani padme hum

Om in balans te komen werkt deze mantra fijn. Ze staat voor mededogen en compassie.

4. Ham-sa

Ham-sa betekent ‘I’am that’. Dit is een hele belangrijke mantra die je helpt te herinneren wie je bent; puur en alleen te zijn, zonder oordeel of iets te moeten. Adem in met ‘ham’ en uit met ‘sa’.

5. Om tare tuttare ture soHa

Deze mantra is lastig te vertalen maar gaat om het oproepen van het vrouwelijke, de moeder (Tare). Het vrouwelijke staat voor wijsheid en bescherming.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.