Tijdens haar burn-out ondervond Eva Spigt hoe belangrijk het is om af en toe uit de ratrace te stappen en niets te doen. Daar help je zowel je mentale als fysieke gezondheid mee. Binnen haar vriendengroep staat ze inmiddels bekend als ware expert in lummelen. Eva vond wetenschappelijk bewijs voor haar pleidooi voor meer lummelen.
Lummelen: hoogleraar legt uit waarom het zo gezond is
Eva: ‘Een paar jaar geleden had ik geen idee wat lummelen was. Voordat ik naar een festival ging, rende ik nog even een halve marathon en tijdens werkdagen ging ik van tevoren naar de gym (om 06.00 uur ’s ochtends). Veel mensen prezen deze onuitputtelijke bron van energie en doorzettingsvermogen. Deze kwaliteiten hebben er uiteindelijk echter voor gezorgd dat ik op gegeven moment alleen nog maar kon slapen. Zelfs naar de supermarkt gaan was teveel. Geloof me, voor iemand met een groot sociaal netwerk en een drang naar avontuur, is thuisblijven het meest vreselijke wat er is. Wat leek op een nachtmerrie is uiteindelijk een tijd geworden waarin ik het meest heb geleerd en onwijs gegroeid ben als persoon. Wat ik nu heel goed kan? Lummelen.
Wat is lummelen?
De betekenis van lummelen is luieren, lekker niks doen. Iets wat veel mensen hier in onze westerse samenleving, naar mijn mening, niet zo goed kunnen. We zitten altijd maar in die ratrace, we hollen van sportschool, naar werk om vervolgens in de avond met vrienden te eten. We stellen onszelf doelen, hebben goede voornemens en het moet altijd maar beter, sneller, gekker. We zijn zo gewend om altijd maar door te gaan dat we het zijn verleerd om even stil te staan en niks te doen.
Waarom lummelen noodzakelijk is
Dat lummelen noodzakelijk is, verzin ik niet. Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan het Massachussets Institute of Technology (MIT) heeft er een boek aan gewijd: In Praise of Wasting Time. Hij is, net als ik, een groot voorstander van lummelen. De hoogleraar waarschuwt zelfs voor de gevolgen van het druk en mechanisch leven zoals we momenteel doen. Lightman geeft aan dat de drukke leefstijl ons ontzettend veel kost. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Volgens hem vertonen veel mensen bijna robotachtig gedrag. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde loopsnelheid in een stad als Singapore sinds de midden jaren negentig met 30% is toegenomen? Volgens Lightman hebben we amper tijd om te reflecteren. Vragen als: wat zijn mijn waarden en wat vind ik belangrijk in het leven, daar staan we niet bij stil omdat we alweer naar de volgende afspraak aan het hollen zijn.
Angst om iets te missen
Er is simpelweg geen tijd voor deze creatieve gedachten. Het is zelfs zo dat onderzoek uitwijst dat de creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, samen met de opkomst van internet. Lightman stelt ook dat er meer angstgevoelens, onrust, depressies en burn-outs zijn bij jongeren. Veel psychologen en sociologen suggereren dat dit komt door de angst om niks te missen en bij te blijven. We zijn constant bereikbaar en checken om de 10 minuten onze Instagram en Whatsapp.
Meer zelfliefde door lummelen
Wat misschien wel het mooist is van lummelen, dat je eindelijk de tijd hebt om stil te staan bij de vragen wie jij bent als persoon en hoe je je leven het liefst zou leven. Heb jij daar ooit over nagedacht? Lightman voorspelt dat wanneer we ons niet realiseren dat lummelen en niksen belangrijk zijn voor gezond functioneren, onze identiteit afvlakt. ‘Het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, is afhankelijk van stille reflectie’. Neem dus juist nu de tijd om je kernwaarden op te schrijven en dat moodboard vol te plakken met inspiratie. Enne… wist je dat de grootste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan zijn toen wetenschappers tussen het werken door aan het lummelen waren? Juist onder de douche, tijdens het tuinieren of wandelen. Tijd om te lummelen dus!’
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast