‘Journaling’ is ook in Nederland een echte trend geworden. Of dit hetzelfde is als ouderwets een dagboekje bijhouden? Nee. Journaling helpt je om meer inzicht te krijgen in je denk- en gedragspatronen. Steeds meer mensen pakken er daarom ’s ochtends of ’s avonds hun boekje bij. Maar hoe geef je de juiste structuur aan jouw journaling routine? En welke vragen stel je jezelf tijdens het schrijven? Dat weet mindset expert Florine Duif, auteur van Moeder Genoeg, die net een journal uit heeft gebracht speciaal voor moeders. Dit zijn haar 5 beste tips om je bewustzijn te verruimen met behulp van journaling.
Journaling: met deze 5 tips krijg je inzicht in jouw verborgen gedragspatronen
Florine: ‘Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Wat wil ik vandaag bereiken? Hoe voel ik me? Op welke dag van mijn menstruatiecyclus ben ik en hoe beïnvloedt dat mijn energielevel? Er zijn inmiddels veel mooie ‘kant en klare’ journals te koop die je zo in kunt vullen, allemaal met nét andere vraagstukken. Het gaat erom dat je herhaaldelijk dezelfde topics observeert om een patroon bloot te leggen en te kijken wat er eventueel anders kan. Journaling maakt jouw ‘programmering’ tastbaar. Dat is fijn in een tijd waarin we overspoeld worden door prikkels en maar al te vaak in de automatische piloot staan. Als alles zo snel gaat, is het des te verleidelijker om steeds te blijven handelen vanuit oude patronen. Tegelijkertijd willen we ook allemaal meer leven vanuit onze intuïtie en gevoel. Dat is prachtig natuurlijk, maar soms komt een gevoel júist vanuit zo’n oud patroon, en kun je je er maar beter niet door laten leiden. Journaling maakt zo’n subtiel onderscheid zichtbaar.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
5 x journaling tips van Florine
Hoe je het maximale uit het journalen haalt? Probeer deze 5 tips eens.
1. Koop een fijne pen
Klinkt gek, maar een ervaring om het journalen heen bouwen laat zien dat je het serieus neemt voor jezelf. Een pen dient dan als een soort talisman waar je energie in stopt. Je kunt ook een fijn hoekje maken voor jezelf, muziek opzetten, een kaars aansteken; doe vooral wat voor jou werkt. Dat is meteen een goede uitdaging: leef je volgens de regels? Of durf jij je leven zo in te richten zoals jij dat wilt?
2. Doen
Vervolgens koop je een journal, voer je tip 1 uit, en houd je het maar 3 dagen vol… Ai, daar gaat je doorzettingsvermogen. Vraag jezelf van te voren: in hoeverre ben ik eigenlijk toegewijd om inzichten te vergaren over mijn zijn en handelen? Wil ik dat écht? Onthoud dat het tijd kost om iets je eigen te maken, minimaal 30 dagen. Ben jij bereid om dit avontuur aan te gaan met jezelf? Wil jij weten wat er in jou leeft of ben je nog terughoudend? Als het ongemakkelijk voelt, dan weet je dat daar je groei ligt. En trouwens, het creëren van nieuwe gewoonten zorgt voor nieuwe verbindingen in je hersenen, wat zorgt voor een meer open geest. Je wordt creatiever en meer oplossingsgericht. Dus baat het niet, dan schaadt het niet toch?
3. Wees eerlijk
Het journalen blijft oppervlakkig wanneer je je gedrag maar voor lief neemt en een ‘het is wat het is’-principe hanteert. Stel, je ziet herhaaldelijk dat je niet gaat hardlopen, maar lekker op de bank kruipt omdat je ‘lief voor jezelf zou zijn’. Met lief voor jezelf zijn is natuurlijk niks mis. Maar met jezelf kleiner houden dan je daadwerkelijk bent door je gedrag goed te praten wél. Bij het invullen van een journal is het daarom key om goudeerlijk te zijn, zonder oordeel. Probeer alles wat er opkomt te observeren en niet weg te drukken. Mag je bijvoorbeeld van jezelf gefrustreerd zijn, of ben je daar dan weer teleurgesteld over en baal je daar van? Als je alles gewoon even laat zijn kun je verder denken: wat is de volgende stap? Wat wil dit gevoel me vertellen en hoe laat ik het liefdevol weer gaan? Sugarcoaten voelt even fijn, maar eerlijkheid duurt het langst. Alleen daar kom je verder mee.
4. Mediteer
Vanuit een rustige basis kun je veel meer helder journalen dan vanuit een mistig overvol hoofd. Daarom is het goed om voor het journalen even te mediteren (aanrader; deze hartchakra meditatie van Erica Jago), zeker na een werkdag bijvoorbeeld. ‘Jeetje, maar én journalen én mediteren, dan ben ik ongeveer een hele dag kwijt!’ Nee hoor, mediteren kan al zijn: gewoon even rustig zitten, een paar keer diep ademhalen en oordeelloos je gedachten observeren.
5. Leef naar jouw ritme
Tijdens het journalen krijg je inzicht in jouw unieke ritme. Je zult zien dat je de ene dag meer energie hebt dan de andere dag en dat je emoties mee schommelen. Als je een journal een paar maanden achter elkaar invult, kun je vaak een duidelijk patroon ontdekken in jouw zijn en handelen. Zo nodig kun je hier iets aan veranderen. Helaas kun je in de huidige maatschappij meestal niet zomaar tegen je baas zeggen dat je het vandaag ‘even wat minder goed doet’ omdat je niet lekker in je vel zit. Maar het bijhouden van een journal helpt je te kijken naar wat er wél kan. Je gaat terugzien wat jou in een staat van flow brengt, wat je oplaadt en wat je juist leegtrekt. De kleinste aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat de puzzelstukjes beter in elkaar vallen. En dat jouw unieke ritme beter wordt geëerd.’
Over Florine Duif
Florine Duif (1987) is moeder van drie kinderen, mindsetexpert, ondernemer en CEO van The Mompany. Door middel van haar on- en offline platform, podcasts, boeken en eigen kledinglijn helpt ze vrouwen en moeders verbinding te maken met zichzelf en elkaar. Onlangs bracht ze het Moeder Genoeg journal uit (€22,99, verkrijgbaar via Bol.com). Tip; volg Florine’s avonturen via @florineduif.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide