Je verstandskiezen: wat is (holistische) wijsheid?

Body
verstandskiezen

In het Vlaams heten ze wijsheidstanden, in het Engels Wisdom Teeth. Verstandskiezen worden zo genoemd omdat ze normaal gesproken doorbreken zodra je volwassen (en verstandig) bent: tussen je 18e en 24e levensjaar. Of het trekken van je verstandskiezen wel zo slim is weet holistisch tandarts Maartje Damen-Brands van tandartspraktijk De Liefde.

Je verstandskiezen: wat is (holistische) wijsheid?

Wat is eigenlijk de functie van verstandskiezen?

“De functie van de verstandskies is gelijk aan de overige kiezen in de mond: de maaltijd goed vermalen en vermengen met speeksel. Dit zorgt voor een goed begin van het verteringsproces verderop in het spijsverteringskanaal. Hoewel verstandskiezen dus een functie hebben, komen ze niet bij iedereen door. Dit heeft met de evolutie te maken. Er zijn steeds meer mensen bij wie de verstandskiezen niet zijn ontwikkeld. Onze kaken zijn door de eeuwen heen bovendien steeds smaller geworden. Hierdoor hebben sommige verstandskiezen onvoldoende ruimte om door te breken.”

Moeten verstandskiezen – als je ze wél hebt – altijd worden getrokken?

“Het is per persoon verschillend of een verstandskies getrokken moet worden of gewoon kan blijven zitten. De huidige visie is dat het niet verantwoord is om verstandskiezen per definitie preventief te verwijderen. Dit werd weleens gedaan omdat men lange tijd dacht dat (het doorkomen van) verstandskiezen een terugval na een behandeling van een orthodontist zou kunnen veroorzaken. Dit heeft men tot op heden echter niet wetenschappelijk kunnen aantonen. Een terugval na een orthodontische behandeling heeft eerder te maken met te weinig ruimte voor in de kaak.”

Wat is de beste leeftijd om de verstandskiezen te trekken?

“De beste leeftijd waarop een verstandskies getrokkken moet worden verschilt per persoon. Maar kun je wel zeggen dat wanneer verstandskiezen voor je 30e levensjaar geen problemen hebben veroorzaakt, de kans vrij klein is dat ze dit nog gaan doen. Vanuit holistisch perspectief wil je een verstandskies sowieso niet trekken voor het 21e levensjaar. Pas op je 21e ben je volledig volgroeid en beschik je over energie om goed te kunnen herstellen van deze – toch best ingrijpende – behandeling.”

Wanneer besluit je als holistisch tandarts om verstandskiezen te trekken?

“Als holistisch tandarts zie ik een gebit niet als een op zichzelf staand iets. Je tanden en kiezen zijn onlosmakelijk verbonden aan de rest van het lichaam. Wat voor mij het allerbelangrijkste is, is dat de plek waar de verstandskies zit niet kan gaan ontsteken omdat het gebied niet goed schoon gehouden kan worden. Door een ontsteking in je mond kan je hele lijf namelijk in disbalans raken. Volgens de Chinese geneeskunde staan alle tanden en kiezen in verbinding met meridianen die door je hele lichaam lopen. Je verstandskiezen staan via deze meridianen in verbinding met je (dunne) darm en je immuunsysteem. Een ontstoken verstandskies kan je immuunsysteem een flinke opdonder geven.”

Wat zou jij mensen bij wie een verstandskies moet worden getrokken als holistisch tandarts adviseren?

“Start een paar dagen voordat de kies wordt getrokken met homeopathische Traumeel tabletjes of druppels. Deze zijn bij de apotheek of drogist te verkrijgen. Spoel je mond na de behandeling met afgekoeld gekookt water met een beetje zout. Dat zou voldoende moeten zijn voor een goede genezing. En natuurlijk NIET roken, want dat kan voor fors wat napijn veroorzaken.”

Maartje Damen-Brands werkt bij de Amsterdamse biologische tandartsenpraktijk De Liefde. Als biologisch tandarts behandelt zij cliënten vanuit een holistisch perspectief. Dit betekent dat Maartje een gebit ziet als onderdeel van een groter geheel (je lichaam) en niet als een op zichzelf staand iets. Ben je enthousiast? Praktijk De Liefde zit aan de Rietwijkerstraat 52 in Amsterdam. Dit is het telefoonnummer: 020 – 614 00 53.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link