Van alle ‘verdedigingssystemen’ in je lijf, is je immuunsysteem het meest bekende. Het doel van dit systeem is het beschermen van je lichaam tegen indringers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Het systeem heeft verschillende ‘afdelingen’ die elk verantwoordelijk zijn voor een eigen taak. Hoe jouw afweersysteem precies werkt en welke 7 voedingsmiddelen je kunt eten om het te versterken lees je hier.
Eet om ziekte te verslaan: 7 voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken
Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar jouw lichaam beschikt over 5 afweersystemen die 24/7 bezig zijn met het beschermen van je gezondheid. Deze 5 systemen – angiogenese, regeneratie, het microbioom, DNA-bescherming en immuniteit – bieden weerstand tegen de gevaren die je gedurende de dag tegenkomt en genezen je wanneer je ziek bent. Ze werken nauw samen met elkaar, je organen en je cellen. Van deze 5 systemen is immuniteit het meest bekend. Daar zoomen we in dit artikel verder op in.
Commandocentrales
Je immuunsysteem heeft verschillende ‘commando centrales’. Ze bevinden zich in je beenmerg, de thymusklier, de milt, je lymfeknopen en in je darmen. Als het gaat om de relatie tussen voeding en je afweersysteem, is vooral dat laatste hoofdkwartier in de darmen belangrijk. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bacteriën die in je darmen leven, signalen versturen naar immuuncellen elders in het lichaam. Maar voordat we je meer vertellen over de relatie tussen voeding, immuniteit en je darmen, leggen we je eerst het verschil uit tussen de 2 verschillende immuunsystemen in je lichaam.
Je aangeboren en adaptieve immuunsysteem
Je immuunsysteem bestaat eigenlijk uit 2 verschillende immuunsystemen die op hun eigen manier je lichaam beschermen. Het ene type, het aangeboren immuunsysteem, werkt snel en reageert direct op aanvallen van een ziekmakende indringer. Het is niet-selectief en blokkeert alles wat het tegenkomt. De cellen van dit systeem veroorzaken ontstekingen. Hierdoor worden er specifieke immuuncellen naar de aangetaste plek gestuurd om de vijand af te weren. Acute ontstekingen zijn met andere woorden dus een gezonde reactie van je lichaam. Dit in tegenstelling tot chronische (of laaggradige ontstekingen) die je juist wilt zien te voorkomen.
Het adaptieve immuunsysteem
Het tweede systeem, het adaptieve immuunsysteem, werkt trager maar is een stuk complexer. Het kan óf met gespecialiseerde cellen de aanval op een indringer openen, óf antilichamen aanmaken die de indringer omsingelen en aanvallen. Dit systeem herinnert zich welke indringers het vernietigt en kan je vervolgens de rest van je leven beschermen tegen die ziekten.
Immuniteit en leefstijl
Je kunt zelf veel doen om beide componenten van je immuunsysteem te beschermen. Genoeg bewegen, goed slapen en je stress verminderen, kunnen allemaal helpen. Daarnaast is voeding heel belangrijk. Wat we eten en drinken kan het aangeboren en adaptieve immuunsysteem harder óf minder hard laten werken om je gezondheid te beschermen. In dit artikel focussen we op dat eerste effect: het versterken van je immuunsysteem via voeding. In zijn bestseller Eet om ziekte te verslaan schrijft de Amerikaanse arts William Li: ‘Uit recent onderzoek is gebleken dat alledaagse voedingsmiddelen het functioneren van je immuunsysteem kunnen verbeteren, het in topconditie kunnen houden en je kunnen hepen bij het afweren van ziekten.’
Voedingsmiddelen die het immuunsysteem stimuleren
Hieronder vind je 7 voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken. Ze zijn allemaal makkelijk te vinden in de supermarkt en eenvoudig te verwerken in lekkere gerechten. Kortom, je kunt deze 7 immuunsysteem versterkers dus prima elke dag eten!
1. Cranberrysap
Wat veel mensen al weten, is dat het drinken van cranberrysap blaasinfecties kan voorkomen. Het wijzigt namelijk de zuurgraad van de urine, waardoor bacteriën geen infectie kunnen veroorzaken. Hiernaast is gebleken dat cranberrysap een positief effect heeft op bepaalde cellen die in de binnenbekleding van de darmwand en in andere slijmvliezen in het lichaam zitten. Deze cellen reageren als eerste op bacteriën en virussen die deze slijmvliezen proberen binnen te dringen. Het (dagelijkse) drinken van cranberrysap kan deze cellen wel tot driemaal zo goed in staat maken om zich te delen en voort te planten, en zodoende het immuunsysteem te versterken. En voor als je nog niet overtuigd was van de magische krachten van cranberrysap… Het zorgt er ook voor dat je meer interferon-gamma produceert, een chemische signaalstof die in het geval van een infectie de immuunrespons versterkt!
2. Paddestoelen
Witte champignons zijn een goede bron van bioactieve stofen zoals bèta-glucaan, een voedingsvezel die het immuunsysteem stimuleert. Uit onderzoek van de Universiteit van West-Sydney in Australië bleek dat het eten van 100 gram champignons per dag de darmen activeerde. De darmen zetten op hun beurt het immuunsysteem aan tot een hogere productie van antilichamen. Uit later onderzoek bleek dat ‘culinaire’ paddestoelen zoals shiitake, maitake en enoki óók het immuunsysteem kunnen stimuleren.
3. Gerijpte knoflook
Gerijpte knoflook bevat onder andere apigenine, wat het immuunsysteem kan boosten. Onderzoek aan de Universiteit van Florida in Gainesville rapporteerde een mooie correlatie tussen gerijpte knoflook, een verhoogde activiteit van immuuncellen en minder ziekte. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar het effect van gerijpte knoflook op het genezen van kanker.
4. Broccoli kiemen
Broccoli bevat sulforafanen, die het immuunsysteem activeren. Broccolikiemen bevatten tot wel honderd keer zo veel sulforafanen als volgroeide broccoli! Het is belangrijk om goed op de kiemen te kauwen. Dan bijt je de celwanden stuk en kan het enzym myrosinase vrijkomen, dat ervoor zorgt dat de sulforfanen in je mond overgaan in hun actieve vorm.
5. Extra vergine olijfolie
Olijfolie remt de reactie van het lichaam op allergenen. En de bioactieve stof hydroxytyrosol in extra vergine olijfolie helpt de immuuncellen bij de aanmaak van interleukine-19, dat ontstekingen tempert. Deze gecombineerde effecten tonen aan dat extra vergine olijfolie het immuunsysteem kan versterken en ontstekingen kan remmen. (Overigens is uit onderzoek ook gebleken dat olie gemaakt van Picual-olijven de meeste hydroxytyrosol bevat!)
6. Bosbessen
Bosbessen kunnen de aanmaak van myeloïde dentrische cellen (oftewel immuuncellen) verhogen én ontstekingen temperen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat bosbessen het aantal NK-cellen in je lichaam kan verhogen. Die cellen zijn heel belangrijk voor de immuunrespons die nodig is om cellen of tumorcellen uit te roeien die door virussen zijn geïnfecteerd. Het is dus sterk aan te raden om elke dag verse of bevroren bosbessen te eten. Maak er een smoothie van, strooi ze over je havermout of meng ze door een salade.
7. Chilipepers
Chilipepers bevatten de bioactieve stof capsaïcine. Dit stofje activeert het immuunsysteem en verhoogt het aantal witte bloedcellen antilichaam-producerende B-cellen in het bloed. Onderzoekers aan de Universiteit van Conneticut onderzochten het effect van capsaïcine op kwaadaardige tumoren bij muizen. Ze vonden uit dat het stofje de tumorgroei drastisch kon verlagen. Soms verdwenen de met capsaïcine behandelde tumoren zelfs volledig! De wetenschappers gebruikten in dit onderzoek trouwens injecties met slechts 200 microgram capsaïcine, wat gelijk staat aan de hoeveelheid capsaïcine in eenvijfde (!) habanero-peper.
Bron: Eet om ziekte te verslaan, William Li.