videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Hooikoorts en histamine: wat is de relatie?

Body

Laura Kluyver
28.03.2024

Het voorjaar is in volle gang. Je voelt meer zonlicht op je gezicht en ziet alles groeien en bloeien. Dit is de periode waarin iedereen naar buiten gaat, meer vitamine D aanmaakt en we ons mentaal en fysiek beter en sterker voelen. Maar voor sommigen is dit juist het vreselijkste seizoen van het jaar. Je begint alweer jeukende en tranende ogen te krijgen, je niest weer frequent, je oren en keel jeuken en je voelt je vermoeid. Hooikoorts! Wist je dat hooikoorts klachten samenhangen met een te hoge histaminespiegel? Laura Kluyver, natuurgeneeskundig therapeut en ervaringsdeskundige wat betreft een histamine intolerantie vertelt je meer. 

Hooikoorts en histamine: wat is de relatie?

Laura: “Hooikoorts is een allergie voor pollen komt door de allergenen in het stuifmeel die allergische (neus)klachten veroorzaken. Een pollenallergie wordt ook wel ‘hooikoorts’ genoemd. Deze term is eigenlijk onjuist omdat er geen allergie is voor hooi, maar voor pollen (stuifmeel) van bomen, grassen, bloemen of kruiden.

Allergenen en hun piekseizoen
Graspollen: juli – augustus
Boompollen: februari – mei
Huisstofmijt: oktober – maart
Kat en hond geen specifiek seizoen, meeste klachten in de winter

Verschijnselen hooikoorts

Het neusslijmvlies staat in nauw contact met het slijmvlies van de ogen. Daardoor kun je ook last hebben van allergische oogklachten. In 80 tot 90% van de gevallen treden oogklachten op, zoals tranende en jeukende ogen. Als je allergische neusklachten heeft, kun je ook last hebben van een oorontstekingen, hoofdpijn (of een “hoofd vol snot”), een neusbijholteontsteking, vermoeidheid, algehele malaise, er slecht uitzien, hoesten, een open mondademhaling, snurken, keelpijn en/of keelschrapen.

Zes tot acht uur nadat je voor het eerst in contact bent gekomen met de stof waarvoor je allergisch bent, vinden de late reacties plaats in het lichaam. Je lichaam reageert met een chronische ontstekingsreactie op het allergeen (histamine), waardoor je last kunt krijgen van een voortdurend verstopte neus. Helaas worden deze klachten vaak afgedaan als “een
beetje niezen dat vanzelf weer overgaat.”

Hooikoorts en histamine

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en reageert het lichaam er niet op. Maar als je allergisch bent, dan reageert je afweersysteem ook op onschuldige stoffen, zoals graspollen. Op het moment dat de allergenen je luchtwegen binnendringen, denkt je afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Je immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij.

Histamine zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt en je last krijgt van een verstopte neus en benauwdheid. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor je last kunt krijgen van onbedaarlijke niesbuien en voortdurend hoesten. In de basis is histamine een ‘helper’ en wordt aangemaakt, vanuit je mestcellen, om je te helpen de ‘indringer’ te verslaan. Wanneer dit gelukt is, daalt je histaminespiegel weer naar een gezond normaal en ben je in principe klachtenvrij. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Wanneer wordt histamine een probleem?

In de mestcellen ligt, zoals we nu weten, onder andere de stof histamine opgeslagen. Komt er een pol voorbij de cel dan gaat de antenne ‘af’ en wordt de mestcel als het ware getriggerd. Door deze trigger laat het histamine vrij. Hierdoor komt er in één keer een enorme hoeveelheid histamine vrij (er worden immers nogal wat van die mestcellen tegelijkertijd getriggerd). Maar de vrijgekomen histamine moet ook weer afgebroken worden, en daar zit nu net het probleem.

Bij mensen met allergische klachten zoals een sterke hooikoortsallergie, worden de histaminespiegels nauwelijks of helemaal niet afgebroken. Dit heeft vaak met een erfelijke belasting te maken: actieve mestcellen of veel mestcellen bij aanleg en/of het ontbreken van het enzym DAO in de darmen zijn vaak de boosdoeners. Door deze erfelijke combinatie van factoren kan je histamine gewoonweg nauwelijks afbreken waardoor de spiegels hoog blijven. Blijven de histaminespiegels hoog? Dan blijf jij aanhoudend hooikoorts klachten houden. Naast hooikoorts klachten zie je in dit geval ook vaak allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen.

Tips bij hoge histaminespiegel

  • Drink voldoende. Vocht helpt om je slijmvliezen beter te laten functioneren. Probeer tenminste 1,5 liter water/kruidenthee per dag te nuttigen.
  • Start met paardenbloem capsules. Dit is een natuurlijk anti-histaminicum.
  • Smeer wat vaseline/vette crème onder je neus voordat je de deur uit gaat. Zo komen er minder snel pollen binnen via je neusslijmvliezen.
  • Start met het suppleren van DAO zodat je histamine in de darmen kunt afbreken.*
  • Ondersteun je darmen en je lever want deze twee organen heb je hard nodig bij allergische klachten.**
  • Onderzoek wat bij jou de oorzaak van je histamine overgevoeligheid en/of intolerantie is. Dit hoeft namelijk niet altijd (alleen) een allergie te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde schimmels, bacteriën, hormonen, stress en bepaalde tekorten aan vitaminen en mineralen hier ook aan kunnen bijdragen? Net als een DAO tekort.***

**** Het Histamine Vrij Leven traject vertelt je hier alles en meer over.

HISTAMINE VRIJ LEVEN: HET TRAJECT

Om deze auto-immuunziekte een gezicht te geven, heb ik besloten om mijn methode om te zetten naar een online traject. Zo krijgt histamine intolerantie niet alleen naamsbekendheid, maar kan ik vooral nog veel meer mensen helpen die al jaren op zoek zijn naar een manier om van hun klachten af te komen. De geboorte van dit online traject is te danken aan een kundig creatief team dat al mijn wensen, adviezen en kennis heeft weten om te zetten in tekst en beeld: Het Histamine Vrij Leven Traject is geboren. Wil jij eindelijk verlost worden van jouw klachten en heb je alles al geprobeerd? Dan is dit traject iets om serieus te overwegen.”

WEBINAR 21 april 2024 – Histamine: stille sloper van jouw gezondheid

Op zondagavond 21 april organiseren we samen met Laura Kluyver een live webinar tussen 19.00 en 20.30. Daarin nemen we histamineklachten uitgebreid onder de loep. Nu het voorjaar is, spelen histamineklachten extra op bij mensen met hooikoorts. Denk aan waterige ogen, jeuk in je keel, niezen, snotterig zijn en moe. Hooikoorts lijkt door de jaren heen wel “gewoon” te zijn geworden. Hoeveel mensen ken je wel niet om je heen die er last van hebben? Of misschien ben jij wel een van de ongelukkigen die elke keer weer een klap in het gezicht krijgt zodra je naar buiten gaat.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen. Dit is algemeen bekend. Minder bekend is de onderligger van deze reactie, namelijk: histamine. Histamine is een lichaamseigen hormoon dat in actie komt zodra we worden blootgesteld aan stoffen waar ons lichaam onprettig op reageert. In principe is histamine “je helper” en wil het hormoon je lichaam ondersteunen zich te ontdoen van de irriterende stoffen. Maar histamine kan er ook voor zorgen dat je klachten in stand gehouden worden en zelfs velen malen erger worden…

Hoe werkt dit hormoon nu precies? En waarom wordt het ook wel een stille sloper van je gezondheid genoemd? Hoe kan het dat dit hormoon je klachten kan verergeren, terwijl het je eigenlijk wil helpen? Deze vragen en meer bespreekt Laura tijdens het webinar. Ben jij erbij? Een kaartje kost €14,99. Aanmelden kan via deze link.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.