videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Ben jij hoogsensitief? Wees dan extra alert op de symptomen van Lyme

Body
lyme

Holistik
10.05.2020

 De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Volgens cijfers van het RIVM is het aantal mensen met Lyme de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd. Jaarlijks wordt er bij zo’n 30.000 mensen Lyme geconstateerd. Maar dit aantal zou zomaar eens hoger kunnen liggen want de symptomen van de ziekte zijn lastig te herkennen. Zo kun je maanden – of zelfs jaren – met onverklaarbare klachten rondlopen. Als je hoogsensitief bent, loop je het risico deze symptomen toe te schrijven aan je gevoeligheid. In dit artikel vertelt orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat Gerrie Hasselaar (zelf ex-Lymepatiënte) waarom je als hoog sensitief persoon extra alert moet zijn. Ook legt zij uit hoe homeopathie kan bijdragen aan het herstel van deze slopende ziekte.

Ben jij hoogsensitief? Wees extra alert op de symptomen van Lyme

Gerrie HasselaarGerrie: ‘Als je (hoog)gevoelig bent, ervaar je geluiden, geuren, kleuren en licht intenser dan andere mensen. Ook ‘onzichtbare’ prikkels zoals straling kunnen bij jou extra hard binnenkomen. Je lijf kan bovendien (over)gevoelig reageren op bepaalde voeding en medicatie. Hoewel hoogsensitiviteit zeker een kracht is, kan de eigenschap ook enorm vermoeiend zijn en ervoor zorgen dat je je vaak onbegrepen voelt. En wist je dat je ook nog eens vatbaarder bent voor sommige ziekten, waaronder de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme

Lyme is een infectie die wordt veroorzaakt door de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). De infectie kan worden overgedragen op verschillende manieren:

 • Door de welbekende teek, maar ook door andere stekende insecten
 • Via bloedtransfusies
 • Lyme is seksueel overdraagbaar
 • Bb is aangetroffen in zweet en traanvocht
 • Tijdens de zwangerschap overdraagbaar via de moeder op haar kindje

Co-infecties

Lyme komt, helaas, nooit alleen. Een teek (of ander dier) draagt niet alleen de Bb-bacterie bij zich. Hij brengt vele andere bacteriën, virussen en parasieten met zich mee die we co-infecties noemen. Vaak wordt je lichaam nog meer belast door nog minstens twee van zulke co-infecties. Daarnaast kun je te maken krijgen met zogenaamde opportunistische infecties. Dat zijn infecties die al in je lichaam sluimeren en nu de kop op steken, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer.

Symptomen & kenmerken

Lyme komt in allerlei gedaantes voor, maar het meest kenmerkend voor Lyme is:

 • Verspringende pijntjes, deze verschijnen op verschillende plekken op/in jouw lijf
 • Wisselend verloop, het ene moment word je gek van de pijn en de volgende dag lijkt er weinig aan de hand
 • Je blijft maar kwakkelen en bent (dood)moe; Lyme is topsport en vreet energie
 • Heftige emoties zoals depressie, huilbuien, tot het echt niet meer zien zitten
 • Je hebt last van hormoongerelateerde klachten; Lyme gooit je hormonen in de war
 • Je bloedwaardes zijn in orde, er kan geen ziekte worden aangetoond

Hooggevoeligheid en de nor-adrenalinestand

Je weet nu hoe Lyme wordt overgedragen en hoe het zich manifesteert. Maar waarom zijn hooggevoelige mensen nu extra vatbaar voor deze infectie? Een mogelijke oorzaak van je hooggevoeligheid is dat je lijf afgesteld staat op nor-adrenaline. Oftewel: op de alerte overlevingsstand. Je lijf is heel slim, en schiet (om je te beschermen) in de overlevingsstand wanneer je (traumatische) stress ervaart. Dat kan zijn gebeurd toen je nog in de buik van je moeder zat. Of tijdens de geboorte, omdat je te vroeg geboren bent, via de keizersnede bent gehaald of in de couveuse hebt gelegen. Je wordt dan geboren met een systeem dat (te) alert/gevoelig is afgesteld en dus op de nor-adrenalinestand staat. Natuurlijk kun je ook door latere gebeurtenissen in je leven in deze overlevingsstand terechtkomen. Dit komt vaak door heftige stress van bijvoorbeeld een scheiding, verhuizing of een burn-out. Vaak geldt wel: hoe eerder in je leven de stress is ontstaan, des te heftiger je klachten zijn. Als je merkt dat je systeem nu moeilijk of niet tot rust komt, bestaat er een kans dat je lijf is blijven hangen in een traumatische stresservaring.

Uitgeput afweersysteem

Als je bent voorgeprogrammeerd op nor-adrenaline, werkt je lijf vaak op suikerverbranding en vraagt het om veel snelle koolhydraten. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo ben je vatbaarder voor ziektes als je lijf altijd in de overlevingsstand staat. Ieder moment zou die sabeltandtijger tevoorschijn kunnen komen… Je mag dus niet ontspannen want dan word je ‘opgevreten’, denkt jouw lijf. Je afweersysteem raakt hierdoor uitgeput en je wordt vatbaarder voor ziektes. Zo ligt ook de ziekte van Lyme op de loer.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Een verstoord (fysiek en emotioneel) verteringsstelsel

Misschien heb je al eens geprobeerd om tot rust te komen met supplementen zoals zink of magnesium, maar heeft dit weinig geholpen. Dat is niet zo vreemd. Omdat je lichaam in de nor-adrenalinestand essentiële mineralen moeilijk of niet kan opnemen, lijden jouw darmen daar onder.  Zo heb je zink nodig om je darmen gezond te houden, maar dit stofje kan niet (voldoende) worden gebruikt door je darmen omdat je lijf deze ontspanner te snel afvoert. Je afweersysteem, dat voor 80% via je darmen werkt, functioneert hierdoor niet optimaal. Daarbij komt dat bij gevoelige mensen de emoties snel op de darmen slaan: je verteert niet alleen voedsel met de darmen, maar óók emoties en indrukken. Als je verteringsstelsel niet goed werkt, is alles uiteindelijk ’te veel’. Veel mensen met Lyme hebben dat gevoel constant. Om te kunnen herstellen is het dus zaak dat je lijf eerst uit de nor-adrenalinestand komt.

Homeopathie: water als geheugen

Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt, neem dan altijd contact op met je huisarts. Maar vergeet niet dat ook homeopathie effectief kan zijn. Soms wordt homeopathie nog als ‘zweverig’ afgedaan. Hoe kunnen die verdunde middeltjes nou werkzame stoffen bevatten? De meeste homeopathische middelen worden inderdaad allereerst opgelost in water en daarna stapsgewijs verdund en krachtig geschud. Heel gek eigenlijk, maar hoe meer verdund, hoe sterker de geneeskracht. De Japanse onderzoeker Masaru Emoto suggereerde dat water een ‘geheugen’ kan hebben. In de homeopathie wordt aangenomen dat het daardoor kan dienen als ‘doorgeefluik’ voor jouw herstel. In verschillende laboratoriumonderzoeken is bovendien aangetoond dat water zelf verandert door verdunning en door toevoeging van werkzame stoffen. Het idee dat verdunde middelen niet krachtig kunnen werken is dus onterecht. Er schuilt een enorme kracht in en ze zijn altijd toegespitst op jouw unieke behoeften.

Het zelfgenezend vermogen van je lichaam

Mensen met Lyme zijn vaak (over)gevoelig, zo ook voor antibiotica en andere reguliere medicatie. Homeopathie werkt mild en is dus zeer passend als behandeling bij gevoelige mensen. Ik werk zelf heel graag met homeopathie omdat het de motor van het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam aanzwengelt. En om deze motor van genoeg benzine te voorzien, combineer ik homeopathie vaak met orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie.

De angel uit de wond

Bij een homeopathische behandeling wordt er ten eerste gekeken naar jouw trauma’s. Het doel is om de angel uit de wond te halen, zodat jij kunt herstellen, supplementen kunt opnemen en weer kunt ontspannen. Homeopathie werkt zo eigenlijk op 4 verschillende niveaus: spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk. Al deze niveaus krijgen aandacht in een behandeling. Homeopathie is maatwerk en gericht op jou als unieke persoon.

Oproep aan therapeuten

Omdat ik de vraag niet meer alleen aan kan, start ik op 29 augustus 2020 met een 6-daagse geaccrediteerde vakopleiding ‘Lymeherstel-therapie’, waarin je leert om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijk mogelijke manier geholpen kunnen worden. Wil jij een drukkere praktijk in 2020 en spreekt deze visie jou aan? Meld je dan aan via deze link.’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD, Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner, Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner, Yvonne van Stigt

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.