Deze 5 holistische tradities van over de hele planeet brengen jou terug in balans

Body
holistische tradities

Als je op een holistische manier in het leven staat zie je jezelf als onderdeel van een groter geheel. En zodra je verder kijkt dan de grenzen van je eigen land gaat er een wereld voor je open. Ook op het gebied van welzijn. Deze 5 holistische tradities uit Finland, Japan, Zweden, China en Tibet brengen je weer helemaal in balans.

De letterlijke vertaling van well-being is welzijn. Het betekent dat je als mens zowel lichamelijk als geestelijk in balans bent. Hoe je die balans kunt creëren verschilt per persoon. Zo kan Karlijn zich een leven zonder yogamat niet voorstellen en knap ik enorm op van een wandeling in het bos. Ook in andere landen zijn mensen al eeuwen lang op zoek naar een gevoel van welbevinden. Kijk maar eens naar de volgende 5 tradities.

5 holistische tradities

1) Finland

De sauna is een onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Het land telt ruim 5 miljoen inwoners en meer dan 2 miljoen sauna’s. De gemiddelde Fin gaat minstens één keer per week naar de sauna en ziet het nog nét niet als een eerste levensbehoefte (maar veel scheelt het niet). Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het verband tussen warmte en gezondheid. Christopher Lowry, een onderzoeker aan de Universiteit van Colorado, deed een baanbrekende ontdekking met betrekking tot de correlatie tussen een verhoogde lichaamstemperatuur en welzijn. In zijn onderzoek identificeerde Lowry een specifieke groep van neuronen in de hersenen die gevoelig is voor warmte. Zodra je lichaamstemperatuur van 37 graden stijgt naar 39 graden (de gemiddelde stijging tijdens een sauna bezoek) geven deze neuronen een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Van regelmatig naar de sauna gaan krijg je dus echt een geluksgevoel. En daarvoor hoef je gelukkig niet naar Finland. Benieuwd wat naar de sauna gaan nog meer voor je kan doen? Lees dan ook vooral dit artikel over het wetenschappelijk bewezen effect van de sauna op je gezondheid.

2) Japan

Hara hatchi bu is een Japanse traditie die er voor zorgt dat je eetpatroon in balans komt. Vrij vertaald betekent het ‘eet tot je 8 van de 10 delen vol bent’. Met andere woorden: eet niet door tot je helemaal vol zit, maar laat wat ruimte over aan het einde van elke maaltijd. Dat gaat misschien regelrecht in tegen wat je gewend bent (ook ik moest mijn bord als kind netjes leeg eten) maar is eigenlijk veel logischer dan eten tot je vol zit. Het duurt namelijk zo’n minuut of 20 voordat de receptoren in je maagwand aan je hersenen doorgeven dat je voldaan bent. Om die reden dringt het verzadigingsgevoel pas na 20 minuten volledig tot je door. Als je eet totdat je gevoelsmatig vol bent, krijg je dus waarschijnlijk 20% meer binnen dan je eigenlijk nodig hebt. Lees je graag meer over de Japanse manier van eten? Dan is dit artikel met 10 Japanse eetregels overigens ook echt iets voor jou.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

3) Zweden

De Zweden hebben een eigen holistische traditie genaamd lagom. Het woord betekent zoiets als: niet te veel, niet te weinig. Zeg maar precies goed. Zo kun je bijvoorbeeld een lagom kledingstuk hebben – niets speciaals, maar goed genoeg. De Zweden hanteren deze mentaliteit ook als het gaat om hun carrières. Hoewel men in Zweden ambitieus en gedreven is, zul je na 17.00 uur niet veel Zweden meer op kantoor aantreffen. Balans en rust worden verkozen boven hiërarchie en overwerken. Zweden houden werk en privé dan ook goed gescheiden. Dit wordt ook door de werkgevers ondersteund, bijvoorbeeld door een sportabonnement van de zaak of een extra vrije dag. Daarnaast experimenteert het Scandinavische land al een tijd met de 6-uur durende werkdag. Bij organisaties die deze verandering al hebben doorgevoerd blijkt dat het personeel productiever, creatiever en blijer is. Meer effectiviteit én meer vrije tijd dus. Door de duidelijke afbakening van het privé-leven hebben de Zweden meer balans in hun leven. En dat is precíes wat ze minder vatbaar maakt voor het oplopen van een burn-out.

4) China

De Chinezen weten het al duizenden jaren: ons lichaam werkt volgens een energetische klok. De orgaanklok noemen ze ‘m. En hij kan behoorlijk bepalend zijn voor je balans en energieniveau gedurende de dag. De orgaanklok kan niet los gezien worden van de 12 hoofdmeridianen (energiebanen) die door je lichaam lopen. De energie van ieder orgaan is 2 uren per etmaal optimaal. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan dus extra hard aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan juist weer op z’n zwakst. Laten we de maag als voorbeeld nemen. Dit orgaan is volgens de Chinezen tussen 07.00 en 09.00 uur het meest actief. Dit is dus een goed moment om te eten. Flink bunkeren tussen 19.00 en 21.00 uur is daarentegen geen goed plan. Hier vind je een overzicht van de 12 orgaansystemen en de tijden waarop deze het meest actief zijn. Nu is strikt volgens de orgaanklok leven nog een hele uitdaging. In plaats van je hele leven omgooien, kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat de orgaanklok voor je doet. Begin je dag bijvoorbeeld eens met een warm, stevig ontbijt. En probeer voor 23.00 uur ook echt onder de wol te liggen.

5) Tibet

De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. Deze oefeningen bleven een goed bewaard geheim tot een Britse legerofficier ze aan het begin van de vorige eeuw in het Westen introduceerde. De Vijf Tibetanen hebben een vitaliserende werking op zowel je lichamelijke als je mentale conditie en houden je in balans. Ze worden daarom ook wel de vijf verjongingsrituelen genoemd. Het verhaal gaat zelfs dat ze je eeuwig jong houden. Het fijne aan de Vijf Tibetanen is dat de oefeningen makkelijk zijn te onthouden én weinig tijd in beslag nemen. Binnen 10 minuten zit je dagelijkse verjongingsritueel er op en begin je opgeladen aan een nieuwe dag. Wil je de oefening leren? Lees dan vooral dit artikel. Succes!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link